Aquest divendres arrenca la temporada de concerts a l’Orgue del Vendrell

17/03/2022 - 11:00h

Serà a càrrec del Cor Zóngora, Yasmín El Farhi Medina (solista), Montserrat Vidal Ribas (flauta) i Jonatan Carbó (orgue) sota la direcció musical de Montserrat Meneses

Aquest divendres, a les 20.30 h a l’església de Sant Salvador del Vendrell arrenca la programació 2022 a l’Orgue del Vendrell amb un concert a càrrec del Cor Zóngora (cor de noies de l’Escola Municipal de Música Pau Casals), Yasmín El Farhi Medina (solista), Montserrat Vidal Ribas (flauta), Jonatan Carbó (orgue) sota la direcció musical de Montserrat Meneses. Sota el títol Els registres de l’orgue, el color de les veus, l’espectador s’endinsarà en un concert sota el lema amb un subtítol que ens desvetlla que s’hi podran escoltar Cants a la Mare de Déu i Messe Modale En Septuor de Jehan Alain (1911-1940).

L’orgue i la veu són avui els protagonistes del programa que us presentem. Dos instruments rics, complexos i amb un ventall de registres infinits.

A través d’aquests dos instruments —tan diferents pel que fa a les dimensions o la manera de fer-los sonar com semblants per les diverses sonoritats que se’n pot extreure — farem un petit recorregut sonor pel segle XX, començant amb obres dels compositors vendrellencs Benvingut Socias, Pau Casals i Agustí Cohí Grau, i acabant amb el compositor i organista francès Jehan Alain. Tots aquests músics s’encavalquen en el temps, i a través de les seves obres sentirem com ha evolucionat l’escriptura tant coral com organística i la concepció sonora de la música.

Començarem amb un bloc dedicat als diversos cants a la Mare de Déu.

El culte a la Verge Maria és sens dubte una font d’inspiració per als compositors de tots els temps. Són incomptables les obres escrites dedicades a la Mare de Déu. Al llarg dels segles trobem un ampli repertori, i també molt variat, basat en textos marians: Ave Maria, Salve Regina, Regina Caeli, Alma Redemptoris Mater, etc.

A la primera part del programa en sentireu una petita mostra, començant per la senzillesa de l’O Salutaris per a orgue i veu solista de Benvingut Socias i acabant amb l’Ave Generosa del compositor noruec Ola Gjeilo, una obra escrita a capella amb una gran riquesa harmònica i amb un color que contrasta molt amb les primeres obres del programa.

En la segona part del concert us oferim la Messe modale en septuor per a cor, flauta i orgue del Jehan Alain, compositor i organista francès nascut al 1911 i mort amb només 29 anys al front, en plena Segona Guerra Mundial. Deixeble d’orgue de Marcel Dupre, i de composició de Paul Dukas i Jean Roger Ducasse, va ser organista de l’Església de Sant Nicolau a Maisons-Laffite a París. Malgrat viure pocs anys, ens va deixar una obra extensa de més d’un centenar i mig de títols –majoritàriament amb l’orgue com a protagonista– en què hi ressonen les influències de molts dels grans músics francesos, com ara Debussy i Messiaen.

També et pot interessar

Comentaris