Anada i tornada del Vendrell a Polònia per ajudar els ucraïnesos

La parella del Vendrell amb la dona ucraïnesa i els fills d’aquesta (Foto: Denis Martos)
09/03/2022 - 18:00h

Un matrimoni del Vendrell va anar amb el seu cotxe a buscar una mare amb dos fills a qui no coneixien i ara ajudaran a sortir quatre refugiades més

Una parella del Vendrell, Denis Martos i Marta Hinojosa, no van dubtar a final de la setmana passada a agafar el seu cotxe particular i anar fins a un punt de la frontera de Polònia amb Ucraïna per ajudar a sortir refugiats ucraïnesos de l’infern de la guerra amb Rússia.

Aquest dimecres a la tarda, les persones que s’han beneficiat d’aquesta història de solidaritat són camí de la localitat andalusa de Fuengirola, a la província de Málaga, on hi tenen família.

Feia dies que Martos i Hinojosa, com tothom, no paraven d’escoltar i veure notícies sobre la guerra encetada pel president rus, Vladímir Putin, amb la invassió d’Ucraïna, però a diferència de la gran majoria de persones del món occidental van decidir actuar. Així, segons explica Denis Martos, la matinada de dissabte va marxar ell i la seva dona amb el vehicle particular “carregat fins dalt de tot amb material que vam recollir del Grup de Dones del Vendrell”, aleshores cap a un destí incert de Polònia.

Amb tot, gràcies a les xarxes socials, on van penjar el seu desig d’ajudar, des d’una ucraïnesa que viu a Múrcia i coordina l’evacuació de refugiats del seu país se’ls va comunicar que podien ajudar a arribar a Espanya una mare amb dos fills petits, una nena de 13 anys i un nen de 8.

Amb la geolocalització d’aquestes tres persones refugiades, tornant-se en la conducció i fent parada “tot just d’unes quatre hores” per dormir en un pàrquing d’Alemanya, la parella de vendrellencs -pares al seu torn d’una nena de 6 mesos que van deixar amb una àvia- va arribar a la localitat polonesa de Lublin, a només un centenar de quilòmetres de la frontera amb Ucraïna.

“Vam trigar 25 hores des del Vendrell, vam entregar el material solidari a la plataforma que ajudava aquella dona i els seus fills i els vam tornar amb el cotxe cap a Catalunya”, diu Martos, que afegeix que “lògicament, tenien una cara de por per tot plegat i pujar a un cotxe d’uns desconeguts amb l’esperança que, efectivament, els durien a Espanya”.

Bitllets inútils

La dona ucraïnesa i els seus dos fills havien comprat tres bitllets d’avió per anar fins a l’aeroport de Sevilla, però com que l’avió feia escala a Londres “ja no els van deixar sortir de Polònia perquè no tenien visat d’entrada a la Gran Bretanya”, lamenta Denis Martos, que no descarta aconseguir que els tornin els diners del passatge des de la seva condició d’advocat.

“Amb la dificultat de l’idioma, no van entendre que només volien anar a Londres per l’escala de camí a Espanya”, lamenta Martos, que afegeix que, aquest cop sí, aquest dimecres la família ucraïnesa és de camí a Fuengirola amb un AVE que els ha posat gratuïtament Renfe. “Allà hi viu des de fa anys la mare de la dona, que té uns 30 anys, i àvia dels petits”, diu també aquest vendrellenc alhora d’explicar la tasca altruïsta que ha protagonitzat amb la seva dona.

Nou capítol de solidaritat

Amb el primer objectiu complert, Denis Martos i Marta Hinojosa són a punt de protagonitzar un altre capítol de solidaritat amb refugiats ucraïnesos. Tot just la setmana que ve i atès que la parella tenia un viatge programat a Budapest (Hongria), “hem pagat un bitllet de tornada a dues mares i dos nens que tornaran amb nosaltres cap a Catalunya”.

Com que aquests quatre altres refugiats ucraïnesos no tenen cap contacte familiar ni d’amistat a Catalunya ni a Espanya, de moment “s’estaran indefinidament a una casa nostra al Pirineu, perquè al Vendrell no tenim espai”.

S’allarga l’estada a l’Alberg de Coma-ruga

D’altra banda, val a dir que el Departament de Drets Socials de la Generalitat ha decidit allargar el termini d’estada per als turistes ucraïnesos que van arribar fa uns dies a l’Alberg de Santa Maria del Mar de Coma-ruga, com a mínim, fins al 7 d’abril.

Recordem que, en principi i per necessitats d’espai reservat a la instal·lació del Departament de Joventut de la Generalitat al Vendrell, els turistes que eren a Catalunya quan va esclatar la guerra i no van poder tornar al seu país es podien estar a l’alberg de la Generalitat fins aquest dimarts, 8 de març, o en tot cas diumenge, 13.

Finalment, però, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha confirmat la cancel·lació del programa d’estades inicialment previst per altres persones a l’alberg de Coma-ruga perquè s’hi puguin estar uns dies més els turistes ucraïnesos. A hores d’ara són més d’un centenar d’entre les més de 200 persones repartides entre 4 instal·lacions juvenils de l’administració catalana.

Al municipi del Vendrell hi ha diverses accions de suport al poble ucraïnès que pateix la guerra amb Rússia. Una de les que té més incidència, a banda d’actuacions d’entitats socials més tradicionals com Càritas (amb possibilitat de donar diners per bizum al 00300, per exemple), el Grup de Dones del Vendrell (amb recollida de material de dilluns a divendres de 10 a 12 al local del carrer del Nord) o la Creu Roja, és el petit negoci de Family Market, al carrer Narcís Monturiol, 10.

També et pot interessar

Comentaris