Aposta per la transició energètica a Sant Jaume dels Domenys

Un moment de la visita de Noemí Llauradó a Sant Jaume dels Domenys (Foto: Diputació de Tarragona)
07/03/2022 - 12:04h

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, va visitar l’Escola els Quatre Vents per veure’n la
instal·lació solar fotovoltaica que s’hi ha instal·lat amb ajuts de l’ens

Sant Jaume dels Domenys és, des de fa uns mesos, un municipi més sostenible gràcies a la
posada en marxa de la instal·lació solar fotovoltaica de l’Escola Els Quatre Vents. Dijous passat,
en el marc d’una visita institucional a Sant Jaume dels Domenys, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, va conèixer de primera mà aquest projecte d’energies renovables impulsat per la mateixa administració provincial.

Durant la visita, Llauradó també va conèixer el resultat de les obres del vial de pas a la riera de Marmellar i els treballs d’ampliació i millora del carrer del Raval de Lleger. Tots tres projectes milloraran la comoditat i seguretat dels veïns i veïnes del municipi i compten amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

La institució hi aporta un total de 137.000 euros a través del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima i del Pla d’Acció Municipal.

A la visita de Llauradó la van acompanyar el vicepresident de la Diputació i alcalde d’Albinyana, Quim Nin; la diputada delegada del Pla d’Acció Municipal de la Diputació, Marta Blanch; el diputat de Medi Ambient, Salut Pública i Enginyeria Municipal, Josep Forasté; el diputat Eduard Rovira; l’alcalde de Sant Jaume dels Domenys, Marc Palau; i el director dels Serveis Territorials de Presidència a Tarragona, Àngel Cortadelles

La instal·lació de plaques solars de l’Escola Els Quatre Vents es va posar en marxa a finals del 2021 i genera 11,7 kWp. En aquesta primera fase s’han instal·lat 26 mòduls fotovoltaics cristal·lins de 450W que s’han muntat en una estructura coplanar d’alumini que facilita la instal·lació de més plaques a la mateixa coberta en futures actuacions. Les corbes de consum de l’escola, amb consums elevats que es realitzen en horari diürn, fan que sigui l’edifici municipal més adequat
per l’autoconsum d’energia elèctrica fotovoltaica sense bateries.

L’actuació compta amb un ajut de 12.000 euros corresponents al PAESC (Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima).

Els ajuts PAESC de la Diputació de Tarragona es van crear per impulsar accions destinades a reduir emissions i a millorar l’adaptació dels municipis al canvi climàtic, afavorint, així, la transició energètica. De fet, la Diputació treballa amb els municipis per aconseguir la reducció d’un 40% d’emissions de CO2 l’any 2030, un compromís establert per la Unió Europea i que s’emmarca en el Pacte d’Alcaldies per l’Energia Sostenible i el Clima, que pretén lluitar contra el canvi climàtic.

A banda de coordinar el Pacte i promoure-hi noves adhesions, des de la Diputació es dona suport als municipis en l’elaboració, el seguiment i l’execució dels plans d’acció, alhora que es destinen ajuts a afavorir la transició energètica.

Durant la visita a Sant Jaume dels Domenys, la presidenta Noemí Llauradó es va referir a la importància de la sostenibilitat per al futur dels municipis. La sostenibilitat, va assegurar, “no passa només per impulsar la transició energètica, sinó també per oferir millors serveis i oportunitats als veïns i veïnes i dotar-los d’eines i recursos per combatre el despoblament i per millorar la seva qualitat de vida i aquí és on la Diputació hi té un paper clau”.

Ampliació del carrer del Raval de Lleger
En el marc de la visita institucional a Sant Jaume dels Domenys, la presidenta Noemí Llauradó
va visitar també l’inici de les obres d’ampliació que s’estan duent a terme al carrer Raval de Lleger.

Es tracta de la construcció d’un mur de formigó, acabat amb un mur d’escullera que permetrà ampliar
el carrer fins a 2 metres, millorant-ne d’aquesta manera la comoditat i seguretat. Aquest projecte
representa a la Diputació un total de 111.000 euros procedents del Pla d’Acció Municipal.

Millora de la seguretat a la riera de Marmellar
La visita a Sant Jaume dels Domenys va finalitzar a la riera de Marmellar, on la presidenta
Noemí Llauradó va conèixer el resultat de les obres de condicionament del vial de pas a la
zona de la pujada.

El vial ha representat una millora per a la seguretat dels usuaris i ha facilitat la circulació dels vehicles, que en dies de pluja es veien obligats a canviar el seu itinerari a causa de les crescudes de la riera. Les obres han inclòs la construcció de nou canals de formigó que han elevat el vial fins a 1.75 metres, d’aquesta manera s’eviten els talls de la via quan plou.

L’actuació ha comptat amb el finançament de 14.500 euros procedents del Pla d’Acció Municipal i amb fons del PUOSC de la Generalitat de Catalunya.

També et pot interessar

Comentaris