“Ucraïna necessita ajuda militar, perquè el govern no es rendirà”

04/03/2022 - 15:46h

Quatre ucraïnesos establerts al Penedès expliquen com estan vivint la guerra amb Rússia

Hanna Semenyuk, Serhiy Dyedukh, Diana Dyedukh i Cristian Amgarou estan especialment atrafegats, aquesta setmana. I és que són alguns dels molts ucraïnesos que estan treballant per recollir material sanitari i productes de primera necessitat per enviar al seu país, que ara està en plena guerra amb Rússia.

Fa més de 20 anys que tots quatre viuen al Penedès, i els més grans ja tenen fills i nets nascuts aquí. Malgrat això, tots tenen familiars i amics a Ucraïna, sobretot a les zones més rurals i que toquen a la frontera amb Polònia, per on surten del país la majoria de ciutadans ucraïnesos.

Així, Hanna Semenyuk explica que la seva germana, que és professora, ara mateix està ajudant a recollir material, sobretot sanitari i higiènic, tant per enviar a les grans ciutats com per tenir-ne per a ells si en algun moment arriba l’enfrontament militar al seu poble. “Estan elaborant xarxes paramilitars”, afirma, al mateix temps que explica que encara els queda aigua i menjar però que comencen a patir pels medicaments. “És la zona per on està marxant tothom i s’ho emporten tot, ja que no estan capacitats per absorbir tanta demanda”, apunta.

De la seva banda, properament Diana i Serhiy Dyedukh han d’anar a recollir uns familiars (alguns dels pocs que volen marxar) a la frontera amb Espanya. “De moment, l’estratègia de Rússia és atacar les grans ciutats, però molta gent no pot ni vol marxar. Tots els boscos estan plens de gent que vol combatre, i moltes persones es queden a Ucraïna per resistir i defensar el seu país”, afirma el Serhiy, a la qual cosa la Hanna afegeix: “La meva germana em diu que aquella és la seva terra, i que es quedaran allà. A més, cal tenir en compte que els homes de 18 a 60 anys no poden marxar, ja que estan obligats a lluitar, així que tampoc és fàcil deixar-los”.

Cristian Amgarou , parella de la Diana, explica que els ucraïnesos tenen “un sentiment de nació molt gran, de molta unió, i això xoca molt amb el que pretén Rússia, que és dividir el país”.

Tots quatre reconeixen que el conflicte no és pas nou, però que cap d’ells s’esperava l’atac de Rússia. “Fa vuit anys ni Ucraïna ni Europa vam reaccionar de forma suficient, i ara la guerra n’és la conseqüència”, afirma contundent en Serhim. Per ell, el que necessita Ucraïna és “ajuda militar, perquè el govern ucraïnès no es rendirà”. A més, apunta que precisament l’actual govern d’Ucraïna el consideren “pro-rus, ja que l’altre candidat era el més nacionalista ucraïnès”. “Però al final tot ha acabat amb una guerra, i el que ha fet Putin és que Ucraïna encara estigui més unida. Ara bé, jo em pregunto: com deuen veure la situació els ucraïnesos pro-russos?”.

Tots quatre estan d’acord amb les pressions de la comunitat internacional a Rússia, com ara els vetos al futbol. “Tothom parla de Putin, però no és només ell, el problema, sinó que darrere té un equip que, si no es trenca, tot això no serveix per a res. Jo entenc la gent que diu que el poble rus no en té la culpa, però els que governen estan posats pel poble i, per tant, són formes de pressió importants”, afirma Serhiy.

Per al Cristian, a més, cal tenir en compte la guerra econòmica en la qual està derivant el conflicte armat: “Ens afectarà a tots, i sembla que Europa només s’ho miri, quan és una guerra que en un tres i no res pot ser aquí”.

Com puc ajudar Ucraïna?

Després de la invasió de les tropes russes, el consolat d’Ucraïna a Barcelona (així com diversos ciutadans ucraïnesos residents arreu del territori) s’han organitzat per recollir material sanitari i productes de primera necessitat per al seu país. Principalment, necessiten medicaments de primers auxilis, com ara benes, antiinflamatoris, tiretes, material d’ortopèdia, xampús, termòmetres, bolquers, compreses, etc. Al Penedès s’ha creat el grup d’Instagram ucraina_penedès, on s’anirà penjant tota la informació al respecte.

Ara mateix es pot deixar material a diferents farmàcies, i també al supermercat Bon Breu Esclat de l’avinguda de Barcelona i al Mercadona de la Girada. Els promotors de la iniciativa demanen a establiments més grans que els deixin instaŀlar una taula a l’exterior en la qual es pugui deixar el material, que s’enviarà mitjançant autobús a través del consolat.

També et pot interessar

Comentaris