Vilafranca, a un pas de tenir una facultat d’Infermeria de la URV

L’enològica podria ser la primera seu de la facultat d’infermeria de Vilafranca, en cas que s’accepti la proposta
04/03/2022 - 09:00h

La capital de l’Alt Penedès és una de les candidates, tot i que el Govern de la Generalitat encara no s’ha posicionat al respecte

Vilafranca podria estrenar estudis universitaris reglats amb una facultat d’infermeria vinculada a la Universitat Rovira i Virgili (URV). L’aposta d’Ajuntament, URV i Consorci Sanitari és clara, però el Govern de la Generalitat no prendrà la decisió final fins al mes d’abril.

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, explica que des de fa molts anys treballen perquè la vila tingui estudis universitaris reglats i reconeix que perdre la universitat d’enologia “va ser un error imperdonable que es va cometre fa anys”.
Malgrat tot, ara sembla que s’obre una nova oportunitat, ja que la Generalitat ha ampliat el pressupost per crear 600 places noves d’estudis d’infermeria, algunes de les quals es podrien cursar a Vilafranca.

Pere Regull diu que ja fa un any que estan en converses amb la URV per acollir aquests tipus d’estudis, però que sense el suport de la Generalitat no es podria arribar a bon port. Regull vol deixar clar que encara no hi ha res tancat, però es mostra optimista: “De 600 places, veig viable que 40 es donin a la URV, i això voldria dir a Vilafranca”. Una de les potencialitats més grans que té el projecte de Vilafranca és, segons Regull, “que tots anem a l’una, sense fissures”.

La ubicació de la nova universitat encara no és clara, però s’està plantejant que les classes dels primers dos anys es facin a la seu de l’Enològica, al carrer Amàlia Soler, compartint espais amb el departament d’Educació i amb l’Escola d’Enoturisme i la Wine Business School.

L’aposta del govern vilafranquí és que els dos centres compartissin espais, adaptant les classes a les necessitats d’infermeria. El primer curs hi hauria 40 alumnes i, durant els següents quatre anys, s’anirien ampliant a 40 alumnes més cada curs.

L’Ajuntament pagaria les despeses de neteja i subministrament de l’Enològica i també de tot el material que es pugui quedar al centre. “Tot el que es necessiti, però que després hagi de marxar en cas de trasllat de la facultat a un altre edifici, ho pagaria la Generalitat”, afirma l’alcalde.

Pel que fa a possibles ubicacions definitives de la universitat, un cop passats els primers dos anys, Regull comenta que hi ha noves zones, com ara la Pelegrina, al costat de l’hospital, que també serien interessants per acollir la facultat. O fins i tot es podria traslladar l’Escola d’Enoturisme al Viver de Cellers i deixar Infermeria a l’Enològica. “De tot això ja en parlarem. Ara l’important és que ens ho acceptin”, clou Regull.

Des del Consorci Sanitari Alt Penedès i Garraf, el seu gerent, el doctor Josep Lluís Ibáñez, afirma que veuen la situació com una gran oportunitat: “Fa temps que busquem potenciar els estudis d’infermeria i per això hem coŀlaborat al màxim per tal sigui una realitat. La possibilitat de ser un consorci més gran, amb 481 llits i tenir dues comarques amb 260.000 habitants, ens dona la capacitat per acollir els futurs estudiants i que aquests puguin fer les pràctiques als nostres centres”.

A més, Ibáñez apunta que s’ha de tenir en compte que la URV és una universitat pública, i que si s’instaŀla a Vilafranca això voldria dir que es posarien les bases “perquè a l’Alt Penedès i al Garraf es pugui fer una formació per a la nostra gent i tenir una continuïtat amb sortida professional molt necessària a causa de la falta de personal d’infermeria que pateix ara mateix el sistema sanitari”.

També et pot interessar

Comentaris