Enguany es desplegaran quatre serveis territorials a la vegueria Penedès

16/02/2022 - 16:05h

El delegat del Govern, David Alquézar, ha apuntat que el repartiment a les quatre comarques s’anunciarà al mes de març

El delegat del Govern al Penedès, David Alquézar, ha presentat aquesta setmana als mitjans de comunicació de la vegueria Penedès la memòria anual 2021 de la delegació.
Alquézar ha garantit que de manera “imminent” s’anunciarà l’obertura aquest any mateix dels quatre primers serveis territorials, repartits a cadascuna de les capitals de comarca de la vegueria, i està previst que el vicepresident Puigneró els faci públics en un acte oficial el proper mes de març. Segons el delegat, abans que acabi l’any hauria de quedar tancada l’obertura de quatre serveis territorials més, que estarien en marxa el 2023.

El delegat no ha donat detalls de quin servei territorial anirà a cada capital de comarca, però ha apuntat que volen aprofitar sinergies que ja tenen amb els territoris. Així, per exemple, és molt possible que Agricultura s’instaŀli a Vilafranca. Pel que fa a les ubicacions d’aquests serveis territorials, Alquézar ha explicat que la setmana que ve visitaran diferents locals que els alcaldes de les poblacions els han recomanat i que serà la Generalitat qui “llogarà o comprarà” els espais.

El desplegament de les conselleries a la vegueria comportarà el nomenament dels respectius directors territorials, que seran càrrecs de nova creació, alhora que es preveuen centenars de treballadors per operar des de les noves oficines. Així, per al moment, el que ha dit Alquézar és que n’hi haurà 100 a educació, 40 a territori , 40 a acció climàtica i 30 a drets socials .
Alquézar ha precisat, però, que no està prevista la creació de noves places, sinó que es redistribuiran treballadors que actualment hi ha a les delegacions d’Àmbit Metropolità, Comarques Centrals i Camp de Tarragona.

Segons Alquézar, “els serveis territorials del Govern de la Generalitat als diferents territoris serveixen per apropar l’acció del Govern a tota la ciutadania i per aplicar les millors polítiques possibles amb aquesta mirada territorialitzada, penedesenca. Ara anem a fer un pas decidit al respecte, a avançar en les dues primeres etapes, a buscar els espais adients, concretar el desplegament d’aquest primer bloc i planificar l’arribada dels funcionaris, d’una manera pautada i ordenada, generant les màximes sinergies i servei al territori”.

El delegat del Govern al Penedès indica que “això arrenca a partir de la feina feta en els darrers set mesos, amb consens en les diferents conselleries, amb el territori i amb les diferents comarques”, una feina de la qual assegurava sentir-se satisfet, tot i que insistia en què queda “molta feina per fer”. Alquézar també ha apuntat que una de les coses que el diferencia amb l’anterior delegat , Pere Regull, és que ell se sent “part de dins del govern, cosa que crec que no passava”. A més, també ha dit que, com a alcalde d’un poble molt petit com és Tous, està habituat a haver de treballar molt per aconseguir les coses i, per tant, es basa sempre “en el positivisme i les ganes de tirar endavant”. “Per mi no serveix de res queixar-se que hi ha poques estructures sinó que el que cal és treballar perquè hi siguin i treure el màxim profit del que tenim. I això és el que hem fet”, ha dit.

Per Alquézar, el Penedès “és la ròtula del país i un dels seus principals motors econòmics”. “Per tant, hem de tenir una mirada penedesenca per influir en la qualitat de vida dels nostres ciutadans, sempre buscant sinergies amb el territori. Jo no tinc solucions màgiques, però vull ser l’interlocutor clar de la Generalitat al territori”, ha explicat.

La memòria 2021 recull les primeres tasques executades des del juny de 2021, que van ser la definició dels quatre objectius prioritaris de la delegació. El primer és la concreció del desplegament dels serveis territorials i les necessitats de la pròpia estructura de la delegació; el segon és la creació d’una dinàmica de treball a través dels consells de direcció dels serveis territorials existents que donen Servei a l’àmbit Penedès (Catalunya Central, Barcelona i Tarragona); el tercer la proximitat i servei a tots els agents del territori, i el quart la planificació territorial com a cohesió territorial, avançant en la concreció d’elements vertebradors com el Pla territorial Parcial del Penedès, un pla que porta un retard de més de cinc anys i al qual Alquézar va assegurar que l’aprovació inicial hauria d’estar enguany.

Finalment, el delegat s’ha mostrat partidari d’estudiar la creació de regions pròpies de Salut, Emergències i també dels Mossos d’Esquadra. Alquézar considera que durant aquesta legislatura es podrà “avançar per establir les bases” d’un desplegament territorial d’aquests serveis bàsics “que singularitzin el Penedès com a vegueria”.

També et pot interessar

Comentaris