Vuit centres educatius aposten per la música per afavorir l’aprenentatge

03/02/2022 - 10:48h

L’Ajuntament proporciona, durant 4 cursos, un professor de l’Escola Municipal de Música que, juntament amb el mestre o la mestra de música l’escola, fa classes d’instrument setmanals

L’Ajuntament de Vilafranca va impulsar el 2016 el el projecte ‘+música’ per oferir un espai on portar a la pràctica l’aprenentatge d’un instrument musical al marge de l’escola de música. Les escoles Pau Boada, Mas i Perera, i Baltà i Elias van ser les que van participar-hi el primer any i aquest curs ja són 8 els centres educatius que hi formen part perquè s’hi han anat afegint les escoles Sant Josep, Estalella, Dolors Piera, Sant Ramon i, també, l’institut Milà i Fontanals.
El suport de l’Ajuntament consisteix a proporcionar, durant els 4 cursos, un professor especialista de l’Escola Municipal de Música que, juntament amb el mestre o la mestra de música l’escola, fa entre 45 minuts i 1 hora de classes d’instrument setmanals a cadascun dels grups participants al +música.

L’Ajuntament cedeix, per dos anys, un banc d’instruments que es comparteix entre els diferents grups, d’uns 25-27 instruments, perquè tot l’alumnat d’un grup classe pugui tocar alhora. Un cop hagin passat aquests dos anys, les escoles hauran de pagar el cost del programa.
En aquest projecte es reconeixen tots els valors associats a una activitat coral, de la qual tothom en forma part i on l’aportació individual és indispensable, on totes les peces són necessàries. I es percep alhora la satisfacció personal i com a grup, ja que l’atenció, concentració, interès, i curiositat i predisposició per aprendre són conceptes indispensables de l’aprenentatge.

L’activitat es durà a terme dins l’horari lectiu i està pensada pels nivells mitjà i superior d’educació primària (de 3r a 6è). Tot i així, cada escola l’adapta a les seves circumstàncies, escollint els nivells educatius i planificant els horaris i la durada de les sessions amb el professor especialista, de manera que el projecte es dugui a terme dins l’horari lectiu i formi part del contingut curricular de l’àrea d’educació artística i del projecte curricular del centre.

Aquest curs el projecte ha incorporat l’institut Milà i Fontanals, amb l’objectiu de donar continuïtat a alumnat provinent d’escoles de primària. Al Milà i Fontanals s’imparteix com una assignatura optativa. A l’escola Sant Josep i a l’institut Milà i Fontanals el programa “+música” es va engegar al setembre.

L’octubre passat es va obrir una nova convocatòria per tal que els centres de primària interessats poguessin presentar el seu projecte. De resultes d’aquest procés, les escoles Sant Ramon de Penyafort, Dolors Piera i Estalella i Graells s’han incorporat al “+música” a partir d’aquest mes de gener.

En total seran 324 els alumnes d’aquests 5 centres escolars vilafranquins que participen al “+ música” aquest curs escolar. A cada centre se li ofereix la possibilitat d’escollir quins són els instruments que vol apropar als seus alumnes i des d’aquest mes de gener, Sant Ramon de Penyafort ofereix violí, viola, violoncel i contrabaix, Estalella i Graells trompeta i trombó, Dolors Piera saxo i trombó i l’institut Milà i Fontanals, saxo, trompeta i trombó.

Des de l’escola de música municipal, el seu director, Carles Sanz, apunta que estan molt satisfets amb la participació de les escoles en el programa i que sobretot el que els agrada d’aquest projecte és que els alumnes “aprendran música tocant, cosa que farà que, a més, en gaudeixin”.

Tots els professors de música de les escoles participants valoren l’experiència perquè consideren que no tothom es pot permetre una escola de música i, per tant, és una manera de fer arribar aquest art “a tothom i que tothom se senti partícip perquè és com els castells: tots i cadascun d’ells són importants i, en conseqüència, arriben a la classe amb el cor obert, pensant què poden aportar al projecte comú”.

Comentaris

1336