“Volem més bombers”

Òscar Saladie, cap del Parc de Bombers Voluntaris de Sant Jaume dels Domenys
28/01/2022 - 08:00h

El cap del Parc de Bombers Voluntaris de Sant Jaume dels Domenys, Òscar Saladie, diu que la instal·lació necessita més personal

“Ens falten més efectius!”. Aquesta frase d’Òscar Saladie, cap del parc de bombers voluntaris de Sant Jaume dels Domenys des de fa quatre anys –i que previsiblement continuarà en el càrrec a partir de les eleccions convocades a primers de març als parcs similars d’arreu de Catalunya– resumeix la situació en què es troba l’equipament.

Actualment, i tenint present que a l’equip del parc hi hauria d’haver un mínim de 21 bombers actius, només n’hi ha 11. “De fet, som 17, però un és de la secció de veterans, de manera que només pot fer tasques logístiques i ser conductor de relleu.

De la resta n’hi ha 5 en suspensió temporal de funcions per diversos motius”, explica Saladie.

A més, cal destacar que, en no ser professionals, els 11 bombers del parc de Sant Jaume dels Domenys que sí que són operatius tenen una altra feina en altres àmbits i, per tant, sovint es pot donar el cas que no hi hagi el mínim de 3 bombers necessari per sortir a cobrir una urgència. L’avís dels qui poden acudir-hi es fa per un canal intern de Telegram a partir de l’emergència activada des d’una oficina territorial.

“Normalment només estem de guàrdia al parc quan es preveu, per exemple, una situació meteorològica adversa”, apunta el cap de l’únic parc de bombers voluntaris del Baix Penedès i un dels dos a tot el Penedès [l’altre és el de Gelida].

Òscar Saladie va néixer fa 50 anys a Tivissa (Ribera d’Ebre), és bomber voluntari des del 1993 [la seva feina habitual és la de professor i investigador de geografia a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona] i és al parc de Sant Jaume des del 2008. La instal·lació es va inaugurar el 1994.

Quan se li pregunta la diferència entre un bomber voluntari i el que s’hi dedica professionalment, Saladie diu que, a més de no viure d’aquesta feina, el bomber voluntari rep la mateixa formació, però amb menys hores que la que dediquen els professionals que accedeixen als cursos de formació de bomber. “Ens formem com els funcionaris en actuacions per a rescats, incendis urbans i forestals o extracció de víctimes d’accidents de trànsit”, comenta també Òscar Saladie.

El mateix cap del parc domenyenc, que reitera que és “un més en l’equip humà” d’aquesta instal·lació, confia a resoldre almenys una mica la manca d’efectius amb els tres bombers que toquen al parc i que, en principi, tindran operatius “aquest estiu, un cop hagin fet el curs bàsic de formació”.

“Tot i això, no solucionarem la manca d’efectius perquè hauríem de ser 5 o 6 més”, diu Saladie per definir la “situació crítica” en què es troba el parc. A més, el personal disponible ja té una certa edat. “El més jove té més de 30 anys, i hauríem de tenir bombers de menys edat. Jo mateix, amb 50 anys, soc el quart més gran”.

Saladie també apunta que pel que fa a mitjans tècnics, el parc que representa disposa d’un camió/bomba amb capacitat per a 3.500 litres d’aigua que va arribar a Sant Jaume fa aproximadament un any i d’un vehicle lleuger, els quals no eren del tot nous.

Òscar Saladie també apunta que un bon bomber voluntari cal que “tingui ganes de servir, temps, disponibilitat per formar-se i saber que fer de bomber no és anar d’excursió. Hi ha riscos”.

Crítica per una app que controla la disponibilitat dels bombers
D’altra banda, Òscar Saladie critica que la Generalitat obligui a tenir instaŀlada al telèfon mòbil personal dels bombers voluntaris d’arreu del país una app per controlar la disponibilitat dels efectius en tot moment.

Aquesta aplicació “obliga” el seu usuari a prémer un botó per indicar que físicament es troba al seu parc de bombers voluntaris al qual pertany i que, per tant, té disponibilitat total per sortir en un servei urgent; si, sense estar presencialment al parc, també té disponibilitat de mobilitzar-se de manera “immediata” –en un màxim d’un quart d’hora– o “diferida” –quan no és possible arribar al parc abans de 15 minuts– o, finalment, si no està disponible.

Aquesta manca de disponibilitat pot ser deguda, per exemple, per trobar-se en l’habitual feina que tenen els bombers voluntaris, que no són funcionaris professionals.

“Has de sumar un mínim de 650 hores de disponibilitat a l’any, i si no hi arribes t’expulsen del cos”, lamenta Saladie. “Segur que hi ha altres maneres menys invasives de comprovar si un bomber voluntari s’activa o no, i s’hauria de quantificar també quina quantitat d’hores de disponibilitat es considera normal”, conclou.

També et pot interessar

Comentaris