La Bisbal redueix la població de coloms a menys de la meitat

25/01/2022 - 14:00h

La colònia d’aquests animals al municipi bisbalenc ha caigut un 58% en un parell d’anys

El municipi de la Bisbal del Penedès ha reduït en tot just dos anys a menys de la meitat, concretament en un 58%, la població de coloms per mitjà de la gestió de la població d’aquestes aus mitjançant la reducció de la seva fertilitat. Segons les dades recollides a finals del 2021, la població de coloms al municipi s’ha reduït l’esmentat 58% respecte de començaments de l’any 2020.

L’empresa Zoethics, Ethical Animal Projects, S.L, que és qui ofereix el servei de control de la població de coloms a l’Ajuntament de la Bisbal, apunta que “aquest resultat està per sobre de la mitjana, que generalment es troba entre un 40% i un 50%”.

Això possiblement es deu “al fet que s’ha pogut instal·lar el dispensador de pinso en un punt que ha atret la majoria de coloms del nucli urbà i, per tant, ha permès que el tractament arribi a un alt percentatge del total de la població”.

Aquest dispensador està ubicat a l’Hotel d’entitats (a la plaça de l’Església) i és un aparell que s’acciona automàticament cada dia a les 7.30h i escampa la dosi del fàrmac que té per objectiu reduir la natalitat d’aquesta espècie. Aquesta dosi ha estat prèviament programada segons el nombre de coloms que s’ha vist que acudeixen a menjar.

En la memòria de les actuacions executades durant el 2021, també es detalla que addicionalment, la reducció del percentatge d’individus juvenils també demostra l’efectivitat del tractament i fa la funció d’indicador secundari, ja que una colònia sense tractar compta amb un percentatge d’exemplars juvenils d’un 30% aproximadament, mentre que a la Bisbal del Penedès es troba al 5%, segons les observacions dels vídeos enregistrats. Aquesta dada indica que s’hauria suprimit gairebé la reproducció dels coloms.

Un cost econòmic d’uns 6.000€ anuals
Val a dir que el 23 de desembre de 2019 la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès va aprovar l’adjudicació del servei de control de la població de coloms a l’esmentada empresa per un import de 5.922,07 euros anuals i per un període de dos anys, prorrogable a dos anys més.

A finals de l’any 2021 es va aprovar una pròrroga per un any. L’objectiu del contracte és controlar la població de coloms per evitar possibles problemes de salut pública i de degradació del patrimoni arquitectònic, del mobiliari urbà i de la vegetació.

També et pot interessar

Comentaris