“Estic content del que he fet per als soldats que van fer les trinxeres”

Jaume Coll en una de les estructures de pedra seca que ha arranjat. (Foto: Lluís Camell)
20/01/2022 - 21:00h

Jaume Coll, un veí jubilat de la Torregassa, arranja dos punts de vigilància de la Guerra Civil

Jaume Coll, un paleta jubilat del nucli de la Torregassa, al terme municipal de Sant Jaume dels Domenys, ha refet dos punts de vigilància antiaèria construïts amb pedra seca al mateix territori i que van fer aquestes funcions durant la Guerra Civil espanyola; més concretament, cap a l’any 1937.

Coll va treballar com a paleta durant la seva vida laboral i ja fa anys que tenia pensat d’arranjar aquelles dues ‘trinxeres’, si bé no són ben bé d’aquest tipus de construccions durant el conflicte bèl·lic de finals de la dècada dels anys 30 del segle XX.

“Quan tenia 10 anys, ara en fa 62, vaig venir per primer cop amb el meu pare al ‘Pi sol’, sobre la Torregassa”, explica sobre les construccions Jaume Coll, el qual afegeix que “havia sentit que hi havia trinxeres de la guerra i, enamorat com sóc de les construccions de pedra seca, sempre pensava d’arreglar aquells sistemes de defensa”.

“Només quedaven quatre pedres de la base i, a més, l’any 1968 hi va haver un incendi que encara feia que es veiés pitjor. Ara que estic jubilat i tinc més temps ho he refet”, afegeix Coll, que concreta que les construccions arranjades són, d’una banda, un mur de 6 ó 7 metres de llargada per aproximadament un metre o metre i mig d’alçada i que aquest veí de la Torregassa ha reconstruït a partir del que marcava la base del mur.

“Dins dels sistemes de defensa, seria el més senzill i, de fet, no és un punt de defensa sinó de vigilància durant la guerra”, afegeix Jaume Coll. El mateix veí concreta que, d’altra banda, també ha reconstruït un altre punt similar, tot i que una mica més petit i arrodonit, al qual li van instal·lar un sistema antiaeri format per una metralladora o un canó.

Amb bones vistes
Coll també comenta que aquests tipus de construccions les van fer soldats republicans per vigilar l’arribada de l’aviació franquista, principalment de les Illes Balears. “Hi ha una magnífica vista de tot el Baix Penedès i una part de l’Alt”, comenta Jaume Coll, el qual agraeix que entitats com La Cumprativa de Llorenç del Penedès organitzin caminades històriques i culturals com la que hi va haver diumenge precisament per veure les construccions de la Torregassa.

“Estic content de com han quedat i és com una mena d’homenatge als soldats republicans que les van construir”, afegeix Coll, que aventura que “probablement aquests soldats venien del Coll de Balaguer”.

Punts de vigilància durant la Guerra Civil com els que ha millorat Jaume Coll, el qual fins i tot ha posat un cartell al ‘Mirador de la Trinxera’, permetien avisar segurament els destacaments militars de l’exèrcit republicà que hi havia en quatre aeròdroms al Penedès: a Santa Oliva, Santa Margarida i els Monjos, Sabanell i a Pacs del Penedès.

També et pot interessar

Comentaris