Un vilafranquí, voluntari de la vacuna catalana contra la Covid-19

14/01/2022 - 08:45h

A Lluís Esclassans li van injectar el vaccí de la farmacèutica Hipra el dia 9 de desembre i no ha notat cap efecte secundari

L’enòleg vilafranquí Lluís Esclassans forma part de l’assaig clínic que la farmacèutica catalana Hipra està desenvolupant contra la Covid-19. Esclassans va sentir per la ràdio que l’empresa buscava voluntaris pels seus assaigs clínics, va buscar la informació per internet i no va dubtar en trucar a l’Hospital Clínic, que col·labora en la investigació, per apuntar-s’hi.

Complia els requisits ja que no havia passat la malaltia i feia sis mesos que li havien posat l’última dosi de vacuna Pfizer. De fet, concretament, en feia cinc i per això van esperar un mes i, al cap de mig any just de la dosi, el van tornar a trucar.

Recorda com durant la primera visita, el metge li va explicar tot el procediment “amb molta informació i sobretot em va assegurar que de les 1.075 persones que havien participat en l’assaig, ningú havia tingut cap efecte secundari”. A més a més, li van donar tota una documentació on se li explica tot el procés de forma detallada.
Segons Esclassans, a més, el professional li va dir que ja s’havia tirat endavant la fase 1 i, per tant, la fase 2, on ell participa, encara era més segura. “Me’n vaig anar molt tranquil, sense cap mena de dubte que havia d’ajudar perquè si no ho fa ningú, la ciència no avança”, afirma el vilafranquí.


PUBLICITAT
  

En aquest sentit Esclassans comenta un fet curiós: ell és molt aprensiu en temes com donar sang, per exemple, però, en canvi, està apuntat des dels 18 anys com a donant d’òrgans i també com a donant del cos a la ciència. “Però en canvi, em fa molt de respecte donar sang”, afirma per demostrar que “no em sento heroi de res, jo també tinc moltes pors. Però és que, de fet, ni em recordo que estic participant en un assaig clínic perquè no tinc cap símptoma. No he agafat ni mig constipat”.

Abans d’injectar-li la vacuna, un metge li va fer una revisió i analítica completa i un cop van tenir els resultats, el dia 9 de desembre li van posar el vaccí. El primer dia va tenir una mica de mal de cap i de braç, el segon només mal al braç i, el tercer, res de res. Durant una setmana va haver d’apuntar, cada dia, què sentia i els metges, després de 7 dies, el van trucar per saber com estava.

Al cap de 15 dies va tornar a tenir una visita amb el metge per fer-li una altra analítica i aquesta mateixa setmana hi ha tornat per comprovar que tot estigués bé.
A més li han dit que en dues o tres setmanes li comunicaran si porta la tercera dosi de Pfizer o de Hipra ja que l’assaig clínic és cec i els professionals no saben quina vacuna punxen. El pacient, doncs, òbviament, tampoc sap quin vaccí li han posat.
“Si porto Pfizer immediatament se’m comptarà que porto la tercera dosi però si m’han posat Hipra tardarà unes setmanes perquè cal que estigui aprovada de forma definitiva”, apunta Esclassans. Aquests controls els haurà de repetir d’aquí sis mesos i d’aquí a un any. Fins aleshores no ha de fer res més.


Finalment, Esclassans afegeix que, tot i que ser voluntari en aquest assaig clínic ho ha fet de forma totalment altruista i com a forma de responsabilitat col·lectiva davant la pandèmia, el vilafranquí reconeix que “en certa manera, també hi ha una dosi d’egoisme perquè quan em vaig apuntar per participar ja s’estava parlant d’una sisena onada, no se sabien calendaris de vacunacions i jo també, en el fons, vaig pensar, doncs si m’accepten com a voluntari jo ja estaré vacunat”.

Evolució de la vacuna
La vacuna Hipra va començar a desenvolupar-se l’agost del 2020 en una primera fase d’assaigs clínics i el novembre del 2021 va iniciar la fase 2. Si els resultats l’avalen, en poques setmanes es començarà la fase 3 i la vacuna podria estar llesta per administrar-se a tota la població cap a l’abril.

També et pot interessar

Comentaris