“Ara per ara, estem planificant una festa major normal”

31/12/2021 - 12:53h

Entrevistem els Administradors de Santa Anna del Vendrell per al 2022

Coincidint amb el tancament de l’any 2021, el 3d8 hem volgut conversar amb els sis Administradors de Santa Anna 2022 que organitzen des de meitat del mes d’octubre la festa major del Vendrell de l’any que encetarem demà a la mitjanit. Amb ells es recupera la figura d’administrador de l’FM vendrellenca després del parèntesi de la pandèmia del coronavirus i que va provocar la dimissió, molt a darrera hora, dels Administradors del 2020. Els encarregats de la festa de l’any que ve són: Alba Domingo, Mariona Figueras, Aura Garí, Jordi Pellicer, Josep Puig i Tomàs Querol. Hi hem parlat al seu despatx de treball a la seu de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell, a l’antiga biblioteca de la Rambla, i van alternant-se en les respostes durant una conversa que hi mantenim com un sol grup que sembla molt cohesionat.


Quina és la dificultat més gran amb què es troben per organitzar la festa major del Vendrell del 2022 tenint en compte que encara hi ha pandèmia?
Per ara només tenim un pla i la nostra intenció és anar a màxims, per intentar programar-ho tot com si ja no hi hagués pandèmia. Si al final hi ha d’haver restriccions, anirem adaptant el programa que tinguem. Ara, però, estem planificant una festa major completament normal.

Es troben amb artistes o companyies d’espectacles que condicionen les possibles contractacions al que pugui passar amb el coronavirus?
Has d’anar ràpid a tancar dates i ens demanen que els confirmem quin dia els volem contractar per venir al Vendrell, perquè se’ls està omplint també l’agenda. Ningú ens ha dit res del tema pandèmia.

PUBLICITAT

Per tant, potser tothom està intentant recuperar el temps perdut…
Sí. La majoria de grups amb qui hem parlat tenen ganes d’actuar i de venir, i estan disposats a negociar a veure com fer-ho. Suposem que tothom va com nosaltres, que volem tancar les dates, que tot vagi bé i que la nostra feina i la seva estigui recompensada. A més, l’any 2022 la festa major cau entre dilluns i dijous.

I això què implica?
Que són unes dates que impliquen una major facilitat per nosaltres a l’hora de portar un concert, perquè no estem parlant d’un cap de setmana.
També poden intentar fer un cap de setmana fort abans de les dates tradicionals de la festa major i allargar-la després…
No. Tenim clar que la festa major durarà del 25 al 28 de juliol, Dia del Gos, com cada any. Sempre hi ha actes previs, però la festa major és sagrada i comença amb el pregó, que és el dia 25.

Es plantegen un tipus de festa major en concret?
Som molt eclèctics i intentarem que hi hagi de tot per a tothom. El dia de la nostra presentació ja vam dir que, sobretot, volíem que la festa major fos diversa i per a tothom, no per a un grup de gent exclusiu; i que no se centrés en uns pocs indrets. A més, entre els Administradors ja tenim diferents gustos i fins i tot grups d’edat. Això ja farà que la festa major sigui també diversa i hi càpiga de tot.

Noten molt les diferències generacionals?
Sí, la canalla apreta (riuen). Ens complementem molt bé i on no arriba l’un arriba l’altre i cap problema. A mi m’agrada assumir les meves dificultats i els meus defectes i que les virtuts te les diguin [Tomàs Querol]. I també està bé que hi hagi gent que tingui una experiència que altres no tenen.

Vostè [Querol] ja deu estar molt acostumat a tractar amb els artistes que, per exemple, han passat pel TÀG…
Jo també he demanat i sé fins a on es pot tirar o no. Ser administrador és una experiència molt xula i tots estem aprenent molt de com funciona des de dins la nostra festa major”

Els sis administradors també tenen professions diferents…
I això és també la gràcia, perquè un serà bo en una cosa i un altre en una altra. Això és bo i ens farà un grup bastant fort. Si ens ho proposem, com és el cas, podem arribar a fer-ho tot.

Falten molts mesos per la festa major, però com van de terminis de contractació, per exemple?
De bòlid (riuen). Per ara, ens reunim un mínim d’un cop per setmana i sovint més, sobretot si hem de parlar amb els tècnics de l’Ajuntament. El grup de whatsapp, però, no para i és un contacte diari perquè hi ha moltes coses que s’han d’anar solucionant. Ara bé, tenim la percepció de tenir molta feina feta, també, pel que fa referència a buscar mecenes i cobrir pressupostos. A més, tenim les idees clares i això és important. Hi ha moltes coses que has d’avançar perquè els terminis amb l’administració pública són complicats.

Ja que parlen de l’administració, els deixa les mans força lliures per fer i desfer en la programació de la festa?
El que hem volgut fer, de moment, s’ha pogut fer sense problemes. Ara bé, és clar que canvia de treballar amb una administració pública que com si ho fessis des d’una privada. Potser has de seguir certes passes, però no hi ha cap problema. I pel que fa als diners, tenim un pressupost inicial de l’Ajuntament de 110.000 euros -la meitat per a infraestructures i logística- i podrem fer de més i de menys, tindrem més opcions de contractació si ens movem més per buscar patrocinadors.

Quina relació mantenen amb l’Ajuntament?
Anem fent reunions amb els tècnics de Cultura. Ara per ara cada quinze dies i més endavant ja serà cada setmana o més sovint i tot. D’altra banda, des del departament ja s’encarreguen de tramitar tota la part legal del que volem organitzar i, a més, ja tenen l’experiència de cada any en el sentit de si es pot fer segons què o no.

Vostès no tenen un referent directe amb els administradors de l’any anterior i amb els quals parlar i preguntar dubtes, perquè formalment no n’hi va haver…
Sí que el tenim, perquè totes les administracions deixen escrit molt de material en memòries i, a més, ens coneixem tots amb els dels últims anys. Estem en contacte amb la majoria d’administradors d’aquests anys. Hi ha molta pinya amb la Confraria dels Administradors de Santa Anna i els anem preguntant dubtes constantment. Ens aconsellen, per exemple, de seguir activitats que ja van funcionar-los. Al final anem absorbint consells de tothom i no només dels tècnics, que hi són cada any, i la nostra feina també servirà per als que vinguin per a l’any 2023.

Intueixo que no em diran cap espectacle dels ja contractats…
No, cap ni un (riuen).

A nivell personal, com han assumit això de ser administrador/a de Santa Anna?
És una experiència molt xula i tots estem aprenent molt de com funciona des de dins la nostra festa major, que fins ara hem viscut de manera diferent un o altra i un pot controlar més una àrea que una altra. És enriquidor viure-la des de les entitats populars o el seguici i ara, en canvi, fer-ho des d’una altra perspectiva.

A més, viuran la festa post-pandèmia, esperem…
Si no passa res, sí, serà la primera festa major després de la pandèmia. Això més que condicionar ens motiva molt, com que sigui la de l’any 2022. Ens agrada molt aquest número!

També et pot interessar

Comentaris