Sentència absolutòria en el judici per la masia de Cal Perotet de Calafell

La masia de Cal Perotet de Calafell en una imatge del 2016 (Foto: Ajuntament de Calafell)
29/12/2021 - 19:14h

Ramon Ferré, Jordi Sánchez i un tècnic municipal han estat declarats innocents del delicte de prevaricació que se’ls atribuïa

El jutjat penal número 2 de Tarragona ha absolt del presumpte delicte de prevaricació l’actual alcalde de Calafell, Ramon Ferré, l’excalcalde Jordi Sánchez i un tècnic municipal. La sentència, de data 21 de desembre i notificada aquest dilluns, 27 de desembre, rebutja les acusacions pel cas de la masia de Cal Perotet de la urbanització Valldemar.

En no existir cap responsabilitat penal, decau també la petició d’indemnització presentada contra l’Ajuntament, com a responsable civil subsidiari, per l’empresa Sunway SL.

PUBLICITAT

Els fets provats de la sentència estableixen que no ha quedat acreditat en cap moment que les persones absoltes “s’haguessin posat d’acord per a perjudicar els interessos i drets de Sunway SL sobre la finca de la Masia de Cal Perotet”. Tampoc que el planejament urbanístic de la zona “hagi respost a finalitats distintes de les d’aconseguir un desenvolupament sostenible del municipi”.

La sentència recull també la resolució del mateix cas en via contencioso-administrativa, emesa pel Tribunal Suprem l’any 2016, que ja descartava qualsevol actuació irregular i cap perjudici econòmic per a Sunway SL. Per tant, si la sentència actual en la via penal esdevé ferma i això mateix exhaureix la via civil (l’empresa té deu dies hàbils per a recórrer), el cas quedarà definitivament tancat.

Sempre en defensa de l’interès públic

Recordem que aquest contenciós legal va començar l’any 2008, quan Sunway va enderrocar de matinada la masia, malgrat que s’havia compromés amb l’Ajuntament a preservar-la, mitjançant un conveni. Gràcies a aquell acord, l’empresa va aconseguir compensacions econòmiques equivalents de 6,7 milions de pessetes de l’època.

La sentència del jutjat penal de Tarragona ha descartat que la gestió urbanística posterior de la finca de Cal Perotet fos una revenja per aquell enderroc, com acusava Sunway. Tot el contrari,  reitera que aquelles decisions van ser en interés públic i sense perjudicar en cap cas l’empresa. En la mateixa la línia de la sala contencioso-administrativa del Suprem de fa cinc anys i escaig.

Un cas que ha durat 13 anys

L’alcalde, Ramon Ferré, s’ha mostrat satisfet d’aquesta resolució. “Nosaltres ja sabíem que érem innocents i que havíem actuat sempre d’acord amb la llei”, ha dit. Però, ha recordat: “defensar l’interés general ens ha comportat una acusació injusta, i de vegades delirant, que ha durat més de tretze anys”.

“Voldria recordar”, ha afegit l’alcalde calafellenc, “que durant tots aquests anys hem estat amenaçats ja no amb la inhabilitació, sinó amb penes de presó altíssimes i amb disparatades fiances milionàries”. “Ha estat un contenciós promogut per algú que resulta que no tenia la raó i que gairebé ens abocava al pacte de la gana. Així de clar. Algú s’ho hauria de mirar, sobretot la fiscalia, que ens ha tingut amb aquesta espasa de Dàmocles damunt del cap durant anys, per retirar les acusacions en el darrer sospir de la vista oral”, subratlla Ramon Ferré.

Ferré explica també: “Ens havien arribat a atribuir actes ‘omissius’ en períodes en què l’exalcalde i jo mateix havíem estat a l’oposició i el tècnic, en excedència a un altre ajuntament. Encara rai que la sentència ho reconeix i també diu que quan vam tornar a governar ho vam reprendre on havia quedat”. I afegeix: “Un despropòsit total en què hem patit situacions d’autèntica indefensió”.

L’alcalde conclou que “pendents de si hi ha recurs, aquest tema pot acabar tancat definitivament i deixar de ser una arma llancívola a la política local, que ha estat usada molt injustament durant anys”.

També et pot interessar

Comentaris