Adeu a l’històric casteller vendrellenc Oscar García

Oscar García amb l’historiador casteller Salvador Arroyo Julivert, autor d’aquest obituari amb motiu de la mort de l’històric membre dels Nens del Vendrell.
29/12/2021 - 12:30h

Dilluns va morir, als 87 anys, a la seva vila natal l’històric casteller i excap de colla dels Nens del Vendrell Oscar García Campon.

Nat el 23 de març de 1934, als cinc anys s’enrolà en la colla castellera dels Nens. Primer com aleta d’aquells primers castells de set de la represa de  la postguerra, anant rodant rols, per baixar al pis de dosos, als 12 anys, en els primers castells de vuit descarregats per la colla fruit de la reincorporació de Jan Julivert a la direcció de la colla a partir de 1944.

García va seguir sent un important casteller dels troncs dels castells de vuit del Nens de les dècades del 1950 i 1960. Un període en que s’experimenta com a reputat quart en els castells i prometedor terç del pilar de cinc.

PUBLICITAT

Des de finals dels anys 60 del segle passat fins el 1972, García destaca ja com a terç en tota la gamma de la clàssica actuació de vuit de l‘època, a més de segon de castells històrics com el pilar de set amb folre (1969-1970). També va ser un dels quarts en la torre de vuit folrada (1970–1972) i terç del pilar de 6 (1971–1972).

A banda d’aquesta activitat com a casteller de tronc, l‘altre important faceta castellera d’Oscar García es la seva activa participació en les tasques de direcció dels Nens del Vendrell. En primer lloc com a segon cap de colla, durant la darrera etapa de direcció del Jan Julivert (1969-1972), en la qual treballa com a col·laborador directe de Julivert, del que fou indiscutiblement la seva mà dreta dins la tècnica de la colla en una etapa prou important com va ser-ho la de la reinvenció i consolidació dels folres (1969-1970).

Oscar García va ser l’home de confiança al que el veterà cap de colla, essent ja a les portes de la mort, va deixar la direcció dels Nens del Vendrell. García va dirigir la colla en dues etapes: entre 1972 i 1974 i els anys 1976 i 1977, consolidant castells com la torre de vuit folrada i el tres de vuit.

García va guanyar-se el respecte i l’admiració del fet casteller del seu temps, com a tècnic en la reinvenció i consolidació dels primers folres vendrellencs. Com a casteller de tronc també, fent–se seu com a segon el pilar de set amb folre i substituint al terç titular del pilar de sis quan aquest va abandonar la colla. Com a cap de colla, fent un pas enrere l’any 1975 en un moment conflictiu per món casteller local, com va ser-ho la dissolució i la integració als Nens dels castellers de la Colla Jove del Vendrell.

El reconeixement oficial a Oscar García li va arribar quant el 1976, amb motiu del 50è aniversari de la fundació dels Nens del Vendrell, se li va lliurar la medalla d’argent dels castells.

Anys més tard, el 2011, García va ser nomenat Portant d’Honor de Santa Anna, concretament per la seva contribució al fet casteller i a la cultura popular local.

L’acte de comiat de les exèquies de l’històric casteller vendrellenc es va cel·lebrar aquest dimarts a tarda a l’esglesia parroquial, on el fèretre del veterà cap de colla  amortallat amb el vestit de casteller de la seva colla fou acompanyat amb el toc de castells pels grallers dels Nens del Vendrell.

També et pot interessar

Comentaris