Excel·lència acadèmica d’una jove de pare bisbalenc

Patrícia Ferré s’ha tret les oposicions d’advocada de l’Estat a la primera convocatòria.
15/12/2021 - 14:19h

Patrícia Ferré (barcelonina de 26 anys però de pare bisbalenc i amb més família a la Bisbal del Penedès) és un cas destacable d’una formació acadèmica brillant.

Acaba d’aprovar les oposicions a l’Advocacia de l’Estat i aviat començarà a exercir com a defensora estatal a la capital catalana, una circumstància a l’abast de molt poques persones cada any. L’excepcionalitat del fet el demostren algunes xifres. Així, després de llicenciar-se en Dret per la Universitat de Barcelona (UB) en els quatre anys d’aquesta llicenciatura, Ferré es va començar a preparar per a les dures oposicions a l’Advocacia de l’Estat i ha brillat en aquesta tasca.

Estadísticament, tothom que es presenta a aquestes opcions com a funcionari de l’Estat necessita invertir uns 5 anys per aconseguir l’anhelat aprovat, però aquesta jove bisbalenca ha necessitat únicament 3 anys i 9 mesos, a més d’aprovar a la primera convocatòria d’examen en comptes de la segona o tercera vegada com és habitual, per assolir l’èxit.

També val a dir que cada any es presenten 250 persones a les oposicions per ocupar 24 places a tot l’Estat i que el temari és tan dens i complicat que no hi ha prou gent que realment aprovi. Per tant, que Patrícia Ferré sigui una d’aquestes persones i, com apuntàvem, a la primera convocatòria que es presentava ressalta l’excepcionalitat de la seva formació acadèmica.

Patrícia Ferré justifica que s’hauria decantat per l’Advocacia de l’Estat i no pas per treballar com a advocada en els centenars o milers de bufets laborals que hi pot haver al territori: “M’ho vaig plantejar fent Dret, però al final surt molta gent llicenciada i hi ha un overbooking cada any al mercat laboral; jo vaig pensar que podia estar 5 anys preparant-me per a les oposicions o bé matant-me treballant en un despatx, i crec que vaig escollir el millor”.

El procés fins a l’èxit
Segons apunta també la mateixa jove en conversa amb el 3d8, per aprovar l’oposició per ser advocada de l’Estat va haver de superar dos exàmens inicials de caràcter oral en què pots arribar a obtenir 35 punts en cadascun, una prova d’idiomes amb una puntuació sobre 10 i dos exàmens pràctics finals.

“El màxim de punts que pots treure entre totes proves són 150 i el millor aquest any ha tret un 106. Jo vaig treure 80 punts”, explica Patrícia Ferré sobre unes proves acadèmiques que, a més de dures, són eliminatòries. “Si en suspens un, ja ni et diuen la nota que has tret i has de tornar a presentar-te l’any següent”, continua Ferré, la qual reconeix que la seva vida durant els darrers quatre anys llargs ha estat únicament centrada a convertir-se en advocada de l’Estat.

No li fa res reconèixer que això requereix un suport absolut de la família i amistats properes (moltes de les quals no entenien tant d’enclaustrament per estudiar les oposicions); i, sobretot, també ajuda psicològica professionalitzada. La recompensa final és molt gran perquè, segons també diu Ferré, “si aproves, entres segur en una plaça d’advocada de l’Estat, perquè hi ha menys places per ocupar que gent que aprova”.

Dificultat evident
Per tot plegat, és prou evident la dificultat de diversos àmbits que ha hagut de superar Patrícia Ferré per acabar sent advocada de l’Estat. “L’exigència és molt alta, perquè normalment et prepares en una acadèmia d’advocats i com més literal siguis, per exemple, a l’hora d’explicar el Codi Civil, més nota obtens; i també com més contingut tinguis après en un temps determinat”, argumenta Ferré, que assegura que ha estudiat fins a una mitjana de 9 hores diàries durant 6 dies a la setmana mentre ha durat el procés de les oposicions.

Recordem que en el seu cas han estat 3 anys i 9 mesos, un temps rècord pel que acostuma a ser habitual. Més concretament, Ferré diu que a l’estiu es llevava a les 7 del matí, a l’hivern entre les 8 i les 9 i que un dia normal d’estudi era estar davant de llibres de 8 a 12 i de 13 a 18. “A l’hivern no veus el sol, però el temari que t’has d’aprendre és molt gran”, es justifica la jove.

“El més difícil és l’examen oral, perquè hi vas amb un nivell d’esgotament absolut”, continua explicant Patrícia Ferré, que concreta en el fet que inicialment cal examinar-se de tot el que fa referència al dret privat –“amb 265 temes que has d’haver vist en un màxim de 10 dies”, apunta– i amb un nivell d’estrès molt alt perquè, per exemple, el dia del primer examen has de preveure’l amb una antelació d’uns 5 mesos i sense saber el dia exacte que l’hauràs d’afrontar. “Has de retenir molt de temari i això esgota; no tens vida”, remarca també la jove amb arrels bisbalenques.

Contràriament al que podrien suposar la majoria de lectors, Patrícia Ferré no està eufòrica pel fet d’haver superat l’oposició per ser advocada de l’Estat al cap de gairebé 4 anys d’estudi. “Tenia tal nivell d’ansietat que gairebé no te n’ alegres, al final”, diu Ferré. “En aquest sentit, coincideixo amb unes paraules de la gimnasta Simone Biles, que pensava que s’alegraria molt més dels seus èxits esportius. Em sento, això sí, molt alleugerida”. “Potser hi influeix que no hagi suspès un primer examen d’oposició”, raona la jove.

Amb plaça a Barcelona
Com apuntàvem, Patrícia Ferré començarà a exercir d’advocada de l’Estat a Barcelona. Concretament, en un edifici ubicat a la cèntrica plaça de Catalunya de la capital del país.

Pel que fa a aquesta propera feina, Patrícia Ferré comenta que, en tant que advocada de l’Estat, treballarà en la defensa de l’administració central espanyola en aquells litigis en què hi ha de ser present. “En comptes de contractar advocats privats, l’Estat té el seu propi cos d’advocats; més o menys uns 200 a tot Espanya, a banda d’alguns altres que estan en excedència”, explica Patrícia Ferré en el sentit que quan s’ha exercit cinc anys a l’Advocacia de l’Estat o en alguna altra funció pública aquestes persones poden treballar en despatxos privats, etcètera.

“Normalment, començaré a gestionar temes vinculats a la mateixa província de Barcelona, la defensa de funcionaris i en temes relatius a la llei d’estrangeria, delictes fiscals, el Port de Barcelona o per casos relacionats amb la Inspecció de Treball”, concreta Patrícia Ferré en la conversa amb aquest setmanari. Amb tot, no amaga que, de cara al futur, li agradaria demanar la plaça d’advocacia a Brussel·les o al Tribunal de Justícia d’Estrasburg.

Finalment, Ferré conclou amb la diferència entre la persona que exerceix com advocada de l’Estat o fiscal: “En els tipus de delictes fiscals hi ha sempre una persona defensora de l’Estat, que representa Hisenda, mentre que el fiscal representa més l’interès públic en general”.

També et pot interessar

Comentaris