Xerigots vol ser l’espai de referència del formatge a Catalunya

15/12/2021 - 15:00h

Xerigots invertirà 300.000 euros en les seves instal·lacions de Vilafranca del Penedès a principis del 2022. L’objectiu és duplicar la venda de l’any 2021 i, amb l’horitzó de 2023, consolidar-se com el punt de referència de formatge a Catalunya i el principal proveïdor d’aquest producte artesà a restaurants i clients finals.
Aquesta inversió estava prevista pel 2020 però la pandèmia va fer aturar el projecte, a l’espera d’estudiar, adequar i millorar el projecte i conèixer quina seria la situació durant i després de la crisi econòmica i social provocada per la Covid-19. De fet, l’any 2019, el 87% de la venda de Xerigots tenia com a destí el canal de l’hostaleria i, amb la pandèmia i el tancament dels restaurants, la direcció de Xerigots va optar per fer una forta aposta per la venda a client final a través de la web, oferint seleccions de formatge per gaudir d’experiències úniques des de casa. Gràcies a la posada en marxa d’aquesta nova línia de negoci, Xerigots no va tenir pèrdues el 2020 i va poder aconseguir igualar les vendes totals de 2019

Obres a la vista

Xerigots iniciarà les obres a les seves instal·lacions els primers mesos de 2022. La inversió preveu, per una banda, generar tres espais d’activitats: sala de tast per a 50 persones, botiga amb showroom i un terrat a l’aire lliure. D’altra banda, s’ampliarà un 50% la sala de tall i es duplicarà la capacitat de fred per disposar de més espai d’emmagatzematge. Aquesta inversió és també una aposta per un espai emblemàtic de Vilafranca, com és el carrer Comerç, i en la rehabilitació i adequació a uns nous usos d’una nau històrica que antigament albergava un dels molts cellers i magatzems de vi que es van construir a finals del segle XIX a tocar de la via. Una aposta també pel Penedès i el foment de l’enoturisme amb experiències que posen en harmonia el formatge amb el vi, producte protagonista del territori.

Amb aquestes millores es podran atendre i assessorar els prop de 400 professionals de l’hostaleria que treballen amb formatges de Xerigots en un espai que servirà de showroom per a les visites de professionals i alhora de botiga per a clients finals. Pel que fa la venda directa, Xerigots seguirà apostant per la divulgació de la cultura del formatge amb activitats al seu Obrador i amb la comercialització de seleccions de formatge per gaudir de l’experiència ‘Xerigots a casa’. En els darrers cinc anys han passat per l’Obrador més de 5.000 persones que s’han convertit en clars prescriptors de Xerigots, mostra d’això és la gran afluència de clients que repeteixen i que s’acosten a Xerigots recomanats per amics o coneguts.

Mentre durin les obres, Xerigots continuarà oferint el servei a hostaleria i a client final amb la venda on-line. Les visites i activitats, però, no es duran a terme. Però els amants del formatge podran continuar gaudint-ne amb una nova activitat que Xerigots ha posat en marxa amb l’empresa Ayats, empresa catalana de referència en la fabricació d’autobusos i que portarà les experiències de Xerigots arreu del territori.
La iniciativa neix de la fusió d’aquestes dues empreses catalanes que, també en període de pandèmia van buscar noves sortides i línies de negoci. Per una banda, Ayats, va construir un restaurant dins d’un autobús de dos pisos per a poder oferir un nou producte als seus clients i, per l’altra, Xerigots, va anar avançant en la creació d’experiències úniques al voltant del formatge i la venda directa a client final.

L’aventura empresarial conjunta entre Xerigots i Ayats és ‘Movem Xerigots. Formatges en ruta’ i consisteix en oferir activitats per gaudir de les sensacions i la cultura del formatge dalt d’un autobús equipat com un restaurant d’alta gamma, amb el sostre de vidre i una cuina amb tots els serveis. Des del gener fins al juny de 2022 l’autobús farà parada cada dissabte en una població catalana diferent on oferirà tres experiències: l’’Àpat Sota les Estrelles’, la versió complerta amb un sopar de vint formatges, alguns cuinats, i quatre vins; el ‘Tast Vespertí’, la versió reduïda i en horari de tarda amb sis formatges i tres vins, i el ‘Take Away’, amb vuit formatges ja tallats preparats per degustar a casa i que es podrà recollir al autobús.
Ja estan a la venda la primera part de la ruta, amb les deu primeres parades, a través de la web de Xerigots: https://botiga.xerigots.cat/

Xerigots, 10 anys emocionant amb formatges

Xerigots, que va néixer l’octubre de 2011, amb una botiga al centre de Vilafranca, ha passat a esdevenir un dels únics espais d’afinat de formatges de Catalunya i un punt de divulgació de la cultura del formatge.

Seleccionen formatges artesans de gran qualitat, els conserven, afinen i serveixen al punt òptim de consum per a restaurants i clients finals. Els formatges s’afinen en cups on antigament s’emmagatzemava vi perquè en aquests espais hi ha les característiques òptimes per extreure matisos únics en cada formatge. Tenen una gamma de més de 250 formatges del món i serveixen a Catalunya, a tot l’estat espanyol i comencen també a exportar. Actualment compta amb un equip humà de vuit persones i diversos col·laboradors externs.

També et pot interessar

Comentaris