Giró evita concretar pressupost i calendari per l’ampliació de l’Hospital del Vendrell

El conseller Jaume Giró, aquest dimarts en un acte a Igualada per explicar les inversions de la Generalitat pel 2022 a la vegueria Penedès. (Foto: ACN)
30/11/2021 - 16:54h

El conseller d’Economia de la Generalitat ha explicat les inversions previstes per al 2022 a la vegueria Penedès

El conseller d’Economia de la Generalitat, Jaume Giró, ha precisat aquest dimarts durant la presentació dels pressupostos de la Generalitat per al 2022 als agents econòmics i socials del Penedès que, de moment, no hi ha cap calendari d’execució ni tampoc un pressupost per l’ampliació de l’Hospital del Vendrell.

La visita de Giró arriba un parell de setmanes després de la reunió que va mantenir amb els alcaldes del Baix Penedès al Parlament, en què es van emplaçar a estudiar i fer un projecte de redacció “per veure quina viabilitat, esforç econòmic i calendari podria tenir aquesta petició”.

Tot i això, el titular d’Economia ha dit que, més enllà de les partides incloses en el pressupost del 2022, es podrien dur a terme actuacions amb “fons de contingència”.

Recordem que els pressupostos de la Generalitat per al 2022 han causat malestar entre els alcaldes del Baix Penedès per la poca inversió prevista al territori i perquè no s’han inclòs projectes que consideren primordials, com l’ampliació de l’Hospital del Vendrell. Els alcaldes ja es van reunir amb el conseller al Parlament el 18 de novembre passat per traslladar-li les seves inquietuds i Giró es va comprometre a incloure la redacció del projecte d’ampliació de l’hospital comarcal en els pressupostos del 2022.

El titular d’Economia ha precisat que, un cop s’hagi redactat el projecte, “veurem quina viabilitat, esforç econòmic i calendari” hi haurà.

Tot i això, Giró ha assegurat que també es va comprometre davant dels alcaldes que, malgrat que ja s’hagi aprovat el pressupost del 2022, “mirarem d’afegir-hi costos concrets amb fons de contingència”. El conseller assegura que és “conscient” que els comptes de la Generalitat “no són suficients pel Baix Penedès per recuperar tot el camí que porten enrere”.

Jaume Giró també ha dit que aquests són els “millors pressupostos possibles”, tot i que ha admès que té una sensació “agredolça” perquè ha pogut constatar que “les necessitats del país i dels territoris ultrapassen amb escreix els recursos dels que disposem”. En aquest sentit, però, ha dit que “no volem fer jocs de malabars com els que en té acostumats el govern d’Espanya per quedar bé un dia i quedar malament la resta de l’any”.

Desplegament de quatre Serveis Territorials el primer semestre del 2022

De la seva banda, el delegat del Govern al Penedès, David Alquézar, ha anunciat el desplegament “imminent” de quatre Serveis Territorials al Penedès, que es farien durant el primer semestre del 2022, mentre quatre més es desplegarien entre el 2022 i el 2023.

Aquesta és una petició reiterada dels alcaldes del territori. De fet, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha reclamat al conseller Giró que s’acceleri aquest desplegament, pendent des de fa tres anys. “No hi ha alternativa possible a no tirar endavant aquest desplegament que farà relligar la Vegueria del Penedès”, ha apuntat Castells, que creu que reforçarà “la sensació de pertinença”.

La inversió creix un 40,8% al Penedès

En total, les inversions previstes a la vegueria del Penedès sumen 76,9 milions d’euros, una xifra superior als 61,8 milions d’euros anunciats fa unes setmanes en l’esborrany dels comptes de la Generalitat per a l’any que ve i que suposa un increment del 40,8% en relació als darrers pressupostos, de l’any 2019.

Per sectors, el gruix principal de les inversions se l’endú el transport (24,16 MEUR), seguit del cicle de l’aigua (13,6 MEUR), la salut (12 MUER), educació (8,2 MEUR) i habitatge (8 MEUR). Per comarques, l’Anoia és la que s’endú la partida més important amb 32,78 MEUR, seguit de l’Alt Penedès amb 20,33 MEUR -setmanes enrere, abans de l’aprovació del pressupost s’havia apuntat la xifra de 15,7 milions d’euros-, el Garraf amb 13,35 MEUR i el Baix Penedès amb 10,42 MEUR, uns 4 milions d’euros més dels 6,3 MEUR xifrats en l’esborrany i criticats pels alcaldes del territori.

A la comarca de l’Alt Penedès recordem que destaca la construcció de la nova escola Jacint Verdaguer de la Granada per un valor de 3,9 MEUR. També es preveuen inversions en salut per valor de 3,7 MEUR (inversions a Logaritme Serveis Logístics i al Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf), així com també millores a l’EDAR de Vilafranca del Penedès, la construcció de 36 habitatges a Vilafranca del Penedès o actuacions als col·lectors en alta de Sant Sadurní d’Anoia.

I pel que fa al Baix Penedès, la inversió més important va destinada a IDIADA per la construcció d’una pista d’assaig pel vehicle autònom (3,5 MEUR). També es preveuen inversions en educació per valor de 2 MEUR (la nova construcció de l’escola Teresa Godes i Domènech ja en obres a la Joncosa del Montmell; l’ampliació de l’escola La Parellada de Santa Oliva o la instal·lació d’un ascensor a l’escola Sant Julià de l’Arboç). A més, s’ampliarà l’EDAR de Calafell (1,2 MEUR) i també s’invertiran 1,2 MEUR per la conservació de carreteres.

També et pot interessar

Comentaris