Stopagroparc es reactiva i avisa que el projecte d’Ametller atempta contra el paisatge del Penedès

Imatge virtual d’un dels espais que tindrà el nou Agroparc Penedès. (FOTO: AMETLLER)
29/11/2021 - 20:00h

La plataforma qüestiona la producció ecològica i circular anunciada per la companyia en un nou recinte de 285 hectàrees

La plataforma Stopagroparc s’ha reactivat aquesta tardor arran de la represa i reformulació del projecte d’Ametller Origen per construir un Agroparc a Gelida i Sant Llorenç d’Hortons.

El col·lectiu, amb el suport de Naturalistes de Gelida, Bosc Verd i Unió de Pagesos, ha exposat aquest dilluns les seves reticències respecte el recinte de 258 hectàrees que vol obrir la firma alimentària a partir del 2025.

Asseguren que el projecte atemptarà contra el paisatge i l’agricultura penedesenca. En aquest sentit, remarquen que l’espai del parc d’Ametller Origen se situa en ple connector ecològic, entre Roques Blanques, Montserrat i Ordal, i critiquen que es volen crear diversos hivernacles tecnificats en un espai de conreu de secà.Stopagroparc acusa Ametller Origen d’anunciar un recinte basat en l’agricultura ecològica i sostenible “sense disposar de cap certificat alimentari que ho garanteixi”.

La plataforma també qüestiona els anuncis sobre l’autosuficiència energètica i l’economia circular, i critica que la companyia anunciés la implantació de 10 hectàrees de plaques fotovoltaiques. Consideren que és una infraestructura “inviable” en aquest territori, després que la Generalitat ja hagi tombat altres parcs solars a la zona.

Respecte la producció circular, Stopagroparc augura que el gran volum d’activitat previst per la firma comportarà el transport de nombrosos productes des de fora del Penedès, “fet que també farà necessari gastar una quantitat d’aigua molt superior a la que pot suportar el territori”. També temen que el trànsit de treballadors i visitants derivi en una “forta pressió” de mobilitat a les carreteres locals.

D’altra banda, el col·lectiu sosté que Gelida actua com a “porta” de l’Alt Penedès des del Baix Llobregat i considera que construir-hi l’Agroparc “desdibuixa els límits d’activitat industrial que fins ara estan circumscrits als polígons”. “Dispersant en el paisatge agrari les entrades de matèria, energia i residus relatius a una activitat d’aquesta magnitud industrial i turística s’introdueix un canvi determinant en la gestió del paisatge”, avisen.

També et pot interessar

Comentaris