El TSJC refusa el recurs de l’activista Adrian Sas, condemnat a tres anys i mig de presó

24/11/2021 - 13:34h

El vilafranquí va ser condemnat per haver colpejat un policia durant les manifestacions del primer aniversari de l’1-O

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs de l’activista Adrián Sas, un jove de Vilafranca del Penedès condemnat a tres anys i mig de presó per haver colpejat un policia durant les manifestacions del primer aniversari de l’1-O. A la sentència dictada ara fa un any, l’Audiència de Barcelona el va considerar culpable d’un delicte d’atemptat als agents de l’autoritat i de lesions, mentre el va absoldre de desordres públics. Ara, el tribunal no ha admès el recurs de Sas i ha ratificat aquella sentència. La defensa insisteix en demanar l’absolució de l’activista i preveu recórrer el cas al Tribunal Suprem, mentre el grup de Suport a Sas ha convocat diversos actes de protesta.Sas va ser condemnat a finals de novembre del 2020 a tres anys i mig de presó perquè el jutge el va considerar l’autor de diversos cops a la policia durant la manifestació que va haver al Parc de la Ciutadella de Barcelona durant el primer aniversari de l’1-O. Segons la sentència, l’activista va colpejar amb un bastó un agent dels Mossos d’Esquadra que estava intentant evitar que els manifestants trenquessin la línia de tanques instal·lada per la Brimo per blindar el Parlament. El jutge també el va considerar l’autor d’un cop a un segon policia.

Durant el judici, la Generalitat –com a acusació particular- va demanar que es condemnés Sas a 5 anys i mig de presó, mentre la fiscalia en demanava 7. En els dos casos, l’acusaven de delictes d’atemptat als agents de l’autoritat, desordres públics i lesions. Finalment, el jove va ser condemnat per tots aquests delictes excepte desordres públics, del qual en va quedar absolt.

Al recurs, la defensa de Sas qüestionava les proves amb què es va condemnar al jove. Criticava especialment els vídeos utilitzats pels Mossos d’Esquadra per identificar Sas setmanes després de la manifestació a les portes del Parlament, les quals es van reproduir al judici. La defensa recalcava que les imatges s’han d’aportar en el suport original, segons recull la jurisprudència, per evitar dubtes sobre la seva alteració. Al mateix temps, el recurs incidia en què els vídeos s’han d’analitzar sencers, i que ha de ser el jutge qui seleccioni el fragment més rellevant, però no la policia.

En paral·lel, la defensa de Sas també qüestionava la cadena de custodia de les imatges, i advertia que no hi ha constància de qui va lliurar-les a la policia, ni quan, ni com ho va fer. Una situació que, assegurava l’advocat, pot influir en el dret a la presumpció d’innocència. El lletrat asseverava que “no hi ha cap evidencia” ni prova ferma per assenyalar que Sas és el noi que surt a les imatges colpejant la policia.

Després que el TSJC hagi tombat el recurs, el Grup de Suport Sas ha emès un comunicat on recalca que “no acceptarà” cap resolució que no sigui l’absolució, i assenyala directament la Generalitat com a “culpable” de la condemna amb què el jove haurà d’entrar a presó. El col·lectiu remarca que el Govern va demanar 5 anys i mig de presó.

“L’únic que pot aturar l’entrada a presó del nostre company Sas és la solidaritat del poble”, assevera el grup, que lamenta que actualment hi hagi més de 3.000 persones encausades per protestes i accions relacionades amb el referèndum de l’1-O. El grup de Suport a Sas ha anunciat una protesta per aquest mateix dimecres al vespre a diferents municipis i una manifestació unitària a Vilafranca el proper dissabte a les 19h.

També et pot interessar

Comentaris