Òmnium Cultural organitza una (Re)volta a les Madrigueres

Presentació de la (Re)volta de les Madrigueres que es va fer al Centre Cívic l’Estació del Vendrell.
Ricard Vinyals
23/11/2021 - 13:54h

Es farà dissabte per recordar la lluita social que es va fer per preservar l’indret verge d’urbanitzacions al litoral penedesenc

El Vendrell acollirà dissabte una de les anomenades (Re)voltes que organitza durant el cap de setmana l’entitat Òmnium Cultural arreu del país. Amb tot, aquesta serà l’única al Penedès i de les poques al sud de Catalunya.

En concret, es tracta d’organitzar activitats per visibilitzar i reconèixer les lluites socials i les persones que “han fet de Catalunya un país millor”, diu Òmnium.

En el cas del Vendrell i el conjunt del Baix Penedès, segons es va presentar en un acte públic aquest dilluns al vespre al Centre Cívic l’Estació -que també va incloure després la presentació de la novel·la El setembre i la nit de Maica Rafecas, sobre la lluita social contra el CIM a l’interior del Baix Penedès-, es tractarà de donar a conèixer l’espai verge de les Madrigueres.


La (Re)volta Salvem les Madrigueres, lema de la campanya que es va endegar l’any 1993 per preservar la que es va denominar ‘última finestra al mar’ s’iniciarà dissabte, a les 10h, a la zona del búnquer de les Madrigueres. La convocatòria inicial és al Casinet.

Es farà una caminada circular amb explicacions de guies per comprovar sobre el terreny la biodiversitat de tot l’espai preservat de les urbanitzacions dels anys noranta del segle passat i, per exemple, la riquesa agrícola de l’indret a tocar del Camí del Romaní.

És prevista l’assistència de la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament del Vendrell, Núria Rovira; la regidora de Som Poble-ERC i diputada Eva Mata, el també regidor del mateix grup i membre actiu durant molts anys del Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès (GEVEN), Marc Robert; i del també ecologista Pau Batlle, a més del membre d’Òmnium al Baix Penedès Joan Jané, entre d’altres persones.

Fòrum obert a l’Auditori
A les 12h, a l’Auditori Pau Casals de Sant Salvador, hi haurà un debat obert i s’explicarà amb nombroses imatges de premsa al llarg dels anys el que ha estat la lluita social per preservar les Madrigueres. Aquesta va incloure més de 6.000 al·legacions individuals i el suport de més d’un centenar d’entitats per demanar la protecció de l’espai.

Finalment es va aprovar el Pla especial de les Madrigueres i la proposta de naturalització, l’any 2006; però en l’acte de presentació d’aquest dilluns es va destacar que “la guerra encara no està del tot guanyada” perquè hi ha la previsió d’urbanitzar la zona col·lindant a les Madrigueres, amb més d’un miler d’habitatges.

Marc Robert i Pau Batlle van remarcar que l’actual revisió del Pla Director Urbanístic (PDU) de Catalunya pot ajudar a preservar l’espai definitivament.

Robert va animar la gent a participar “en les moltes revoltes que tenim plantejades com a societat i és important que la gent s’impliqui perquè les administracions públiques, sovint, no estan a l’alçada”. I va concloure la seva intervenció en la presentació dels actes d’aquest dissabte amb la frase: “La tenacitat, la perseverança i no donar-ho tot per perdut mai va ser clau per salvar les Madrigueres”.

Per a les dues activitats previstes cal inscripció prèvia al web www.omniumcultural.cat o a www.lesrevoltes.cat.

També et pot interessar

Comentaris