Som Poble-ERC s’ofereix per buscar consens per a un nou model urbanístic al Vendrell

Marc Robert, regidor portaveu de Som Poble-ERC en la roda de premsa d’aquest dilluns al vespre.
15/11/2021 - 19:48h

El principal grup de l’oposició creu que hi ha camí per negociar amb el govern una millora del POUM aprofitant la revisió del PDU català

El grup municipal Som Poble-ERC del Vendrell ha fet pública aquest dilluns al vespre una proposta a l’equip de govern de l’Ajuntament del Vendrell per aprofitar la recent moratòria decretada per la Generalitat per revisar plans urbanístics previstos en bona part del litoral català, entre Malgrat de Mar i Alcanar, per buscar un “consens” a l’hora de millorar el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) vigent al Vendrell des de l’any 2020.

El portaveu de Som Poble-ERC, Marc Robert, ha recordat que la revisió del POUM era una de les grans propostes del partit a l’hora de concórrer a les eleccions municipals del 2019, però que la revisió del Pla Director Urbanístic (PDU) català, el qual té l’objectiu de revisar els sòls dels municipis litorals que no s’ajustin als criteris actuals de sostenibilitat territoria i ambiental -com ja s’ha fet al litoral de Girona i al Pirineu- ofereix una possibilitat de millorar el model urbanístic vendrellenc d’una manera més ràpida i amb la possibilitat de trobar més consensos.

Robert diu que el POUM aprovat el 2020 per l’aleshores govern de CiU i PP “a banda de ser una amenaça constant pel creixement desorbitat, ens ha portat una sobreoferta d’habitatge amb 4.260 habitatges buits, un miler dels quals en mans de grans tenidors”. Tot plegat a la capital d’una de les comarques catalanes amb més atur i amb menys renta per càpita, ha dit el portaveu de Som Poble-ERC, que creu que la revisió del PDU “ens ofereix una oportunitat immillorable per revertir la situació i desmantellar els efectes nocius del POUM”.

44 sectors en 662 hectàrees

El mateix portaveu del principal grup de l’oposició municipal vendrellenca ha recordat que la revisió urbanística decretada per la Generalitat afecta 44 sectors urbanitzables del Vendrell, molts dels quals actualment són camps agrícoles i terres per edificar. En 34 dels casos, la Generalitat ha decretat una moratòria d’un any per mirar què s’hi podrà o no fer.

Aquests 44 sectors ocupen unes 662,4 hectàrees de terreny, ha dit Marc Robert, que és l’equivalent a la trama urbana del Vendrell històric i barris propers, com el Tancat i Mas d’en Gual, i els tres nuclis de les platges -Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs- junts.

“El potencial de creixement d’aquestes zones és de 14.518 habitatges nous, més o menys els que hi ha ara al Vendrell”, ha reblat Marc Robert. “Ara tenim l’oportunitat de revisar i corregir la situació, modificant la tipologia de sòl urbanitzable o eliminar-lo”, ha afegit el portaveu de Som Poble-ERC.

Així les coses, Marc Robert apunta que “proposem al govern arribar a un acord de vila, de ciutat per definir un nou model urbanístic del Vendrell. Hi ha base política suficient per arribar-hi”. “Fer un nou POUM hagués estat més laboriós i llarg i ara podem aprofitar-nos del moment d ela revisió del Pla Director”, ha continuat Robert.

El mateix portaveu de Som Poble-ERC ha animat la ciutadania a “opinar sobre el Pla Director Urbanístic i a dir-li la seva”.

Finalment, Marc Robert ha apuntat que, si els promotors dels diversos plans parcials previstos poden acabar demanant una indemnització econòmica si no els poden executar “han perdut força si no els han tirat endavant en aquests 20 anys de POUM”. “Han canviat molt les coses en urbanisme”, ha conclòs Robert.

També et pot interessar

Comentaris