Més de 500 persones en una protesta a Sant Jaume dels Domenys contra la MAT

Capçalera d’una de les columnes de veïns arribats a Sant Jaume dels Domenys des de Llorenç del Penedès. (Foto: ACN)
08/11/2021 - 10:19h

En la caminada organitzada per la plataforma Domenys Dempeus també hi van arribar columnes des de quatre municipis veïns

Més de mig miler persones van participar aquest diumenge en la caminada a Sant Jaume dels Domenys per rebutjar el projecte de la línia de molta alta tensió (MAT) Valmuel-Begues. La protesta va arrencar des dels dos extrems del municipi, des dels nuclis de Lleger i el Papiolet, i va recórrer més de deu quilòmetres. A l’acte també s’hi van unir veïns de la Bisbal del Penedès i Llorenç del Penedès que van acudir al punt d’inici al Papiolet, i de l’Arboç i Banyeres del Penedès a Lleger.

La plataforma Domenys Dempeus ha denunciat que la MAT suposarà un “desastre absolut” pel sector agrícola, sobretot per la vinya, i pels allotjaments turístics. “Quin atractiu tindrà anar a una masia del segle XVII o XVIII amb tres torres al costat? Realment és un trinxament de territori”, ha dit a l’ACN el seu portaveu, Jordi Urpí

Dues columnes de caminants van marxar des dels nuclis de Lleger i el Papiolet, una des de cada banda del municipi, i van caminar amb cartells i pancartes contra la MAT fins a l’escola Els Quatre Vents de Sant Jaume dels Domenys. Els manifestants van recórrer el tram del terme municipal on està previst que es construeixin les 18 torres de la línia d’alta tensió, si s’aprova el projecte Valmuel-Begues. Durant la caminada, els participants també van formar el missatge ‘No a la MAT’ i, així, van capturar des de l’aire el seu rebuig al projecte.

La plataforma Domenys Dempeus s’oposa a la MAT pels impactes negatius que diu l’entitat que generarà en l’àmbit ambiental, paisatgístic i econòmic de la comarca, ja que considera que el projecte no aportarà “res de positiu”, sinó tot el contrari, que afectarà negativament el sector agrícola i el turisme rural. A tall d’exemple, Urpí ha explicat que un pagès jove del nucli de Lleger té afectats tres camps de vinya pel pas de la línia. “Ha fet inversions, té una vinya acabada de plantar i desapareixeran totes tres perquè les torres cauen enmig de les finques”, ha detallat.

Comparteixen neguit la Marta Vinyas, veïna de Llorenç del Penedès i en Xavier Gamisans, de Manresa, els quals van participar en la caminada. Per Vinyas no té sentit portar energia renovable des de l’Aragó a través d’una instal·lació que no és sostenible. “Són projectes que no aporten res al territori sinó que més aviat malmeten l’entorn, que ja està prou malmès”, ha denunciat Gamisans.

“Això és la sentència de mort d’un territori que ja té prou pressions d’infraestructures i crec que s’haurien de buscar alternatives logístiques, de distribució o fer una producció d’energia més localitzada”, va afegir el manifestant.

Per tot plegat, han reclamat que el projecte de la MAT s’aturi i han demanat que el nou model energètic es basi en la producció d’energia més propera als punts de consum. “Demanem que es denegui l’avantprojecte; defensem que es generi l’electricitat el més a prop del lloc de consum, no pot ser que ens trinxin els nostres projectes de vida, s’ha de fer d’una altra manera, aprofitant els vorals de les autopistes o els terrats dels edificis”, ha destacat el portaveu de la plataforma.

L’acció va acabar al patí de l’escola Els Quatre Vents de Sant Jaume dels Domenys amb l’actuació dels grups de cultura popular del municipi i dels pobles veïns i amb la lectura d’un manifest reivindicatiu. També es va llegir un poema i es va fet un vermut electrònic organitzat per les entitats juvenils del Baix Penedès.

Lectura del manifest a càrrec de la Plataforma Domenys Dempeus

Projecte de la MAT Valmuel-Begues

El projecte de línia aèria d’alta tensió Valmuel-Begues (400 KV) tindrà 182,22 quilòmetres de longitud, amb afectació a Catalunya de 140,23 quilòmetres. En concret, afectarà a més de 631 hectàrees i travessarà vuit comarques catalanes, des de les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona fins al Penedès.

Si tira endavant, està previst que s’hi construeixin 378 torres metàl·liques de prop de 90 metres d’alçada, 34 metres entre extrems i afectant 55 metres d’amplada de servitud. La MAT Valmuel-Begues és un projecte de titularitat privada i d’ús exclusiu del seu promotor, l’empresa Forestalia.

També et pot interessar

Comentaris