Més qualitat i quantitat en la collita de l’oli de la DOP Siurana

Presentació de l’oli nou de la DOP Siurana, aquest dimarts en una finca d’Albinyana
28/10/2021 - 13:00h

La Denominació d’Origen Protegida Siurana xifra la collita d’olives arbequines d’aquest any en els 6,4 milions de quilos

“Més qualitat i major collita”. Amb aquestes paraules resumia el president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana, Antoni Galceran, com és la collita de l’arbequina que tot just ara es comença a produir a les comarques de l’Alt i Baix Camp, Baix Penedès, Tarragonès, Conca de Barberà, Priorat i la Ribera d’Ebre, el territori que aplega aquesta DOP oleícola.

Segons es va apuntar en la presentació de l’oli nou d’aquesta temporada que es va dur a terme aquest dimarts en una finca d’Albinyana, enguany s’estima que la collita d’olives arbequines serà de 6,4 milions de quilos, un 65% més que a la registrada l’any passat. La qualitat és excel·lent, segons es desprèn dels informes tècnics i de les primeres analítiques de l’oli d’oliva verge extra nou, que ja s’està obtenint en els molins més primerencs de la DOP Siurana.

Nova padrina
En l’acte de dimarts també es va donar a conèixer la nova padrina de la collita d’oli. Es tracta de la periodista reusenca Montse Llussà, col·laboradora a RAC1 i docent, i la qual va destacar les qualitats de l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana com a producte de gran qualitat, quilòmetre zero i com a ingredient essencial de la seva dieta.

Llussà és la cinquena padrina de l’oli d’oliva verge DOP Siurana, un càrrec que també han ostentat l’esportista Núria Picas, el periodista Xavier Graset l’actriu Agnès Busquets i el doctor Bonaventura Clotet.

Durant el mateix acte, l’alcalde d’Albinyana i vicepresident de la Diputació de Tarragona, Quim Nin, va fer una crida a valorar la qualitat de les olives arbequines del territori i a potenciar el consum de l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana.

Sobre la DOP Siurana

El Consell Regulador de la DOP Siurana aplega a un total de 33 entitats que produeixen oli d’oliva verge extra. L’any 1995 va sortir al mercat el primer oli d’oliva verge extra ecològic certificat amb DOP i actualment són cinc marques oove amb certificació ecològica.

A més a més, per garantir la preservació de l’entorn natural la tendència cada cop més dels pagesos i les pageses de la DOP Siurana empren mètodes de tractament al camp que minimitzen l’impacte i milloren la preservació de la qualitat del sòl, tot aplicant la coberta vegetal, la reintroducció dels subproductes de l’explotació.

Així mateix, segons la mateixa entitat, s’intenta un control de plagues amb un baix impacte pel medi, i reduir el consum de matèries primeres i energia, així com l’aposta cada cop més gran per les energies renovables, i minimitzar la generació de residus i les emissions en el procés productiu.

De fet, el conreu de les oliveres i la producció d’oli, dia rere dia, genera un resultat positiu en la protecció del medi ambient.

El cicle de vida d’un litre d’oli verge extra genera 1,5 quilograms de CO2. D’altra banda, l’oliverar per cada litre d’oli verge o verge extra produït en les condicions màximes de protecció del medi ambient, pot arribar a absorbir 11,5 quilos de CO2. Per tant, si es calcula el balanç global, és molt positiu de fins a 10 quilos de CO2 absorbit per cada litre d’oli d’oliva verge extra produït. Són dades d’un estudi elaborat des del Consejo Oleicola Internacional.

També et pot interessar

Comentaris