Arriba el Gran Recapte

27/10/2021 - 17:16h

Es farà del 19 al 27 de novembre en diferents establiments del territori i de l’11 de novembre a l’11 de desembre per internet

Aquesta setmana s’ha presentat a Vilafranca la crida de voluntariat per a la tretzena edició del Gran Recapte d’Aliments, una campanya impulsada pels quatre Bancs dels Aliments de Catalunya per donar resposta a la precarietat alimentària en el nostre entorn.

La pandèmia de la Covid-19 va obligar a reinventar la campanya massiva de recollida d’aliments i convertir-la en una campanya virtual de donacions. És a dir, no es farà la tradicional recollida física d’aliments, sinó que es demanarà a la ciutadania que faci una donació econòmica a la caixa del supermercat i als petits comerç que es destinarà a la compra d’aliments.

La 13a edició del Gran Recapte d’Aliments se celebrarà a finals del mes de novembre del 2021 : del 19 al 27 de novembre als establiments, i de l’11 de novembre a l’11 de desembre per al Gran Recapte online.
Per a dur a terme la campanya, cal que milers de persones voluntàries donin suport als Bancs dels Aliments. En aquest sentit, les persones voluntàries seran presents als punts de recollida de la comarca el divendres 19 i el dissabte 20 de novembre a l’entrada de la botiga.

Els voluntaris, la peça clau
El Gran Recapte és un dels moviments ciutadans d’acció solidària més important que hi ha actualment a Catalunya. Mobilitza milers de persones amb l’objectiu d’aconseguir donacions per tal d’adquirir i distribuir aliments bàsics, a més de generar consciència sobre l’existència d’una pobresa tan severa en el nostre entorn, que no permet garantir el dret a una alimentació suficient i saludable. Per a dur a terme la campanya cal que milers de persones voluntàries donin suport als Bancs dels Aliments.
Les seves funcions seran informar als clients del canvi d’operativa per motius de seguretat degut a la pandèmia, i de com es pot fer una donació directament a la caixa de l’establiment.

Sense els voluntaris el Gran Recapte no seria factible i és per això que des dels Bancs dels Aliments es torna a fer una crida a la ciutadania per a que col·labori de nou i faci possible aquesta fita. Els ciutadans poden registrar-se com a voluntaris o coordinadors al web www.granrecapte.com

El Gran Recapte arriba al comerç de proximitat.
Aquesta edició arriba amb una gran novetat : la incorporació del petit comerç a la xarxa de punts de donació d’aliments que ampliarà el número de persones que vulguin col·laborar

Els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya han desenvolupat una nova APP que permet digitalitzar tot el procés de donació. Aquesta APP, desenvolupada amb l’assessorament de KPMG i la start up OARO permet de manera molt senzilla i en només 3 clicks fer una donació a través del dispositiu mòbil del personal de la botiga.

Mitjançant la tecnologia blockchain, les donacions queden registrades i es vinculen a una entitats social de la mateixa localitat o barri, per tal que, un cop finalitzada la campanya, adquireixin els productes d’alimentació que més necessitin amb el saldo disponible a cada establiment.

D’any en any es va superant i fent més valuosa l’ajuda de la ciutadania a les persones més necessitades. En anteriors ocasions ja s’havien incorporat els mercats municipals i alguns petits comerços d’alimentació però per aquesta edició de 2021, s’ha anat un pas més enllà.

Dades 2021 Alt Penedès
El Banc dels Aliments de Barcelona ha distribuït entre gener i setembre d’aquest any 118.568 quilos d’aliments a les 4 entitats col·laboradores de la comarca, que atenen 2.181 persones mensualment.
L’any 2020 el Gran Recapte va aconseguir un resultats memorables : 7.851.707 euros en donacions que s’han convertit en 5.033.145 quilos d’aliments (un 12% més que en la edició anterior), per atendre a 250 mil persones arreu de Catalunya.

Amb aquesta quantitat, es pot proveir a les entitats d’aliments bàsics com la llet, l’oli o les conserves per un període aproximat de 3 mesos.
Les donacions econòmiques els han permès adquirir carn, peix i ous, aliments d’alt valor nutritiu. Fruita i verdura fresca per contribuir a una dieta equilibrada I els bàsic com la llet, l’oli o les conserves, que complementen el rebost.

També et pot interessar

Comentaris