“La Fira ha de servir perquè la gent gaudeixi del nostre municipi i el seu entorn i el pugui conèixer”

22/10/2021 - 18:54h

Entrevistem l’alcalde de Torrelles de Foix, Sergi Vallès, amb motiu de la Fira Artesana i el Clownic

Novament, i després d’un any d’absència obligada marcada per la pandèmia, torna aquest cap de setmana a Torrelles de Foix la XXXI edició de la Fira Artesana i el VII Festival Clownic, tots els actes dels quals es poden consultar en aquest enllaç. El 3d8 ha parlat amb l’alcalde del municipi, Sergi Vallès, per saber l’última hora d’aquests dos certàmens.

Quines són les novetats que ofereixen la Fira i el Clownic aquest any?
En principi, cal tenir en compte que ara fa un mes les restriccions encara eren dures. Ara ens hem de readaptar a les noves mesures i això vol dir que sobre el que volíem oferir de nou hem hagut d’anar improvisant a darrera hora. Per exemple, l’espai destinat per menjar i beure estava adaptat pel Covid el deixarem tal com estava, amb un espai molt gran a diferència d’altres anys, on es podrà gaudir dels diferents concerts. Per espaiar més la gent hem omplert més les hores dels espectacles itinerants. També hi haurà els jocs gegants que ens deixa la Diputació de Barcelona. En definitiva, hem volgut espaiar la gent buscant nous espais i ampliant les superfícies. A més, enguany les begudes se serviran en copes que es podrà quedar la gent. Cal apuntar que abans els reutilitzàvem.

En aquesta edició se seguirà mantenint l’acte a benefici d’una entitat?
Cada any ho hem fet i aquest no serà menys. Mantenim l’acte a benefici d’un projecte d’investigació. Els darrers anys els havíem programat amb la Vall d’Hebron, però enguany serà amb l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Sempre ha estat encarat amb el càncer infantil i aquest any l’acte serà a benefici del projecte “Fil i agulla contra el càncer infantil” de la Fundació Vallformosa. Val a dir també que hi ha tres entitats del poble que també han realitzat activitats per recaptar per a aquesta causa.

Com serà la fira artesana d’aquest any?
La fira és un expositor per atreure la gent de comarca i província, però fins ara el que fèiem era mostrar el municipi i l’entorn i ens fallava molt la implicació dels comerços locals a la fira. Aquest any hem fet un pas endavant, perquè participen a la fira més comerços locals. Tenim la Pastisseria Pardo, Caves Masachs o uns elaboradors de mel que feia molt que no hi eren. Esperem que les següents edicions el nombre el puguem fer créixer. A més, també hi participaran moltes més entitats del poble i en aquest sentit muntem un estand per mostrar al poble les entitats que hi ha. Val a dir que malgrat que la fira mantingui l’espai tradicional per fer-lo més espaiós l’hem reubicat en diferents edificis i altres places.

La creació del Clownic va ser la salvació de la fira artesana?
Sí. A les fires si tu només ofereixes la venda de productes i aliments (que poden ser els del poble), el comerciant local el que acabava veient és que el visitant ja anava al seu comerç i, per tant, no veia per què tenir un estand expositiu. Amb els anys va decaure molt i diferents equips de govern com diferents comissions de fires van buscar alternatives i l’equip que ens hi vam posar ara fa set anys, liderat per l’aleshores regidora de Promoció Econòmica, Sira Carbó, va acabar fent la proposta d’un festival que no es feia en el conjunt del Penedès amb l’objectiu de complementar la fira i cridar l’atenció de la gent. Espectacles familiars per als més petits i, de pas, consumir i gastar al poble. La idea va quallar i ens ha funcionat des de la primera edició.

Durant tot el cap de setmana també s’obren les portes del Santuari de Foix, patrona del Penedès.
Efectivament. Aquesta és una activitat que s’ha fet sempre i si bé és cert que algun any havíem fet alguna trobada de motos o de cotxe antics aquest any, amb la previsió que encara hi haurien les restriccions per la covid no ens ho vam plantejar. Però aquestes trobades ens servien com a excusa per obrir el santuari al públic en general. Si normalment quan obrim el santuari rep més d’un centenar de visitants, pensem i esperem que també hi pugi un bon nombre de persones a visitar-lo. La Fira ha de servir perquè la gent gaudeixi del nostre municipi i el seu entorn i el conegui. Que puguin anar fins a les Dous o al santuari, que són els dos llocs més emblemàtics de la zona.

Quin impacte econòmic representen la fira i el Clownic per a Torrelles?
Això és molt complicat de calcular, perquè en un municipi un acte concret com aquest no genera un impacte concret, ja que el fa allargat en el temps, de manera que la gent que pugui venir aquest cap setmana ens situa al mapa i acaba tornant. No el tenim quantificat, però ens adonem que en fer actes com aquests, l’impacte econòmic és amb el temps. La gent valora el nostre entorn perquè som el municipi que més entorn natural tenim, i això és un valor afegit.

Hi ha alguna previsió de visitants en un cap de setmana on, a banda de la mascareta, les restriccions s’han aixecat del tot?
Divendres passat teníem una previsió petita, i avui aquesta previsió ha augmentat. L’espai on hi havia taules i cadires per prendre alguna cosa l’hem canviat i hem tornat a les bales de palles o fins i tot les botes, on es podrà consumir dret. Són coses que hem recuperat. El que sí que li he de dir és que tenim comptabilitzats visitants d’arreu de Catalunya i fins i tot de fora, perquè els artistes que convidem t’arrosseguen molta gent. A més, aquests dies s’ajunta amb el fet que la gent té moltes ganes de sortir i fer coses, i si el temps ens acompanya, que esperem que sí, Torrelles s’omplirà de visitants tot esperant que no se’ns desbordi. Per últim, cal dir que posarem agents cívics que recorreran tots els espais de la fira i el Clownic per recalcar que cal portar la mascareta i perquè es faci el reciclatge correcte.

També et pot interessar

Comentaris