“La rumba és germanor”

Joan Ximénez Valentí ‘Petitet’, al centre de la fotografia el dia de la presentació al Teatre Casal | 3d8
22/10/2021 - 11:43h

Joan Ximénez Valentí ‘Petitet’ porta el proper 30 d’octubre al Teatre Casal de Vilafranca l’espectacle ‘La rumba de Catalunya’, amb 25 artistes dalt de l’escenari

Dissabte que ve el Teatre Casal de Vilafranca viurà un espectacle únic amb el conegut percussionista Petitet, que estarà acompanyat dalt de l’escenari per 25 persones, entre músics i artistes, juntament amb part de la secció de cordes del Liceu de La Simfònica del Raval. A set dies pel concert, el 3d8 ha parlat amb Joan Ximénez Valentí, conegut com a Petitet (Barcelona, 1962), un músic gitano català especialista en rumba catalana i personatge molt conegut al Portal de Barcelona (al barri del Raval), fill de Ramon Ximénez el Huesos –també dit el gitano colorao–, un dels primers palmeros de Peret. “Estic molt content de venir a Vilafranca a fer aquest espectacle perquè sé que hi ha molts gitanos. Encara recordo com el primer gol que li va marcar al Zamora va ser un gitano, el Pubill que jugava amb el Vilafranca, i ara jo em marcaré un gol tocant la rumba catalana a Vilafranca”.

Sota el títol La rumba de Catalunya, Petitet ha explicat: “Després de tot el que hem passat, ara el que necessitem és una mica d’alegria, que no ens va gens malament perquè la rumba és germanor. El més important d’aquest espectacle serà el millor que avui dia es pot veure de la rumba catalana de veritat. Tots són gitanos: des del meu net, que té deu anys, fins al més gran, que en té 72. Amb gitanos de Perpinyà que sempre han fet la rumba catalana, la més antiga que ara els més joves han transformat en salsa”, ha dit.

“La rumba mai correrà perill”

Preguntat pel futur de la rumba catalana, El Petitet diu: “Tenim el Serrat, tenim el Barça, tenim l’escudella i carn d’olla, tenim la sardana i tenim la rumba catalana. Ho tenim tot, què volem més? I, a més, tenim la platja aquí al costat. Però el més important que hi ha és la germanor. Mai correrà perill perquè el Peret, el rei de la rumba, que va estar amb el meu pare tota la vida, la va deixar ben arrelada. Nosaltres ara estem recollint tot el que ell va fer i deixar. Hem de portar la veritat arreu perquè la rumba és senyora”.

Una pel·lícula premiada

Afectat de miastènia greu, Joan Ximénez rep un tractament a l’Hospital de Sant Pau que paŀlia els efectes de la malaltia, cosa que li permet continuar fins a cert punt amb la seva activitat musical. El 2015 va crear l’Orquestra Simfònica de Rumba del Raval i el 17 d’octubre del 2017 va dirigir aquesta formació al Gran Teatre del Liceu, on presentà l’espectacle Petitet i la seva Rumba Simfònica. El cineasta Carles Bosch (autor de Balseros i Bicicleta, cullera, poma) va dirigir la pel·lícula-documental sobre la seva vida titulat Petitet (Rumba pa’ ti), estrenada el 2018 i guanyadora del Gaudí a la millor pel·lícula documental el 2019 però també d’un Docs i un Ficat. “He fet moltes coses, però en el món del cinema mai m’hi havia introduït, i la veritat és que m’ho vaig passar molt bé. He tingut tants premis que per a mi tot és farratge”. Precisament, el concert anirà precedit de la projecció del documental Petitet.

Les entrades per a l’espectacle del pròxim 30 d’octubre es poden adquirir al web teatrecasal.com o a les oficines de l’entitat els dies laborables de 17 a 20h

També et pot interessar

Comentaris