Les dones encara són minoria en els llocs de decisió de l’empresa

(FOTOO: FREEPIK.COM)
21/10/2021 - 21:00h

El coŀlectiu Dones d’Empresa celebra aquest divendres al Neàpolis de Vilanova la setena edició del seu congrés anual

El paper de la dona serà decisori en la nova economia. Aquesta és una de les principals conclusions que es van extreure del primer Congrés de Dones d’Empresa. Era l’any 2015 i el coŀlectiu integrat dins la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) vaticinava que el camí cap a la digitalització i les noves tendències de gestió auguraven un bon futur per al talent femení en l’àmbit econòmic.

Si bé és cert que des d’aleshores el paper de la dona en el sector de l’economia no ha parat de guanyar pes, les dades demostren que encara hi ha molt camí per recórrer per equiparar la presència femenina en determinats àmbits.

L’Estudi Indicadors d’igualtat de gènere de Catalunya 2020, publicat per l’Observatori Dona, Economia i Empresa de la Cambra de Comerç de Barcelona (ODEE), ha posat enguany en relleu que, malgrat que les dones són majoria pel que fa a l’obtenció de titulacions universitàries, encara són les que més precarietat laboral pateixen i segueixen sent minoria en els llocs de decisió de les empreses.

Segons les dades que s’inclouen el document, el 2020 hi va haver un 32% més de dones que homes a Catalunya que van acabar amb èxit una carrera, i són moltes menys en les xifres de fracàs escolar. Mentre que un 23,3% de nois no acaben la secundària, només hi ha un 11% de noies que decideixen finalitzar l’escolarització en aquesta etapa.

Però malgrat aquest èxit en els períodes formatius, encara hi ha un 11% menys de dones ocupades que homes, i són elles les que tenen menys contractes indefinits i menys contractes a jornada completa. A això se li ha de sumar la bretxa salarial, que apunta que les dones encara cobren un 16% menys que els homes per fer feines de la mateixa categoria. A més, aquest indicador s’ha estancat els últims anys, i no sembla que de moment s’hagi de reduir.

Les diferències entre el coŀlectiu masculí i el femení s’agreugen encara més quan s’escalen posicions en les tasques de responsabilitat tant en l’empresa com en l’administració. L’any 2020, el nombre de dones que ocupaven llocs de direcció era un 36% inferior al d’homes (57.600 dones enfront de 90.250 homes). És a dir, les dones ocupen el 39% dels llocs de direcció. La bona notícia és que aquest percentatge ha augmentat respecte al 2017 (31%).

Aquesta diferència és encara més gran si ens referim al percentatge de dones que formen part dels consells d’administració, que encara es troba molt lluny de la paritat, amb només un 23% de dones que hi són representades. Elles també són minoria en els òrgans representatius d’institucions com patronals, sindicats, coŀlegis professionals o cambres de comerç, on hi ha 136 dones enfront de 270 homes.

Congrés a Vilanova

Amb aquest teló de fons, el coŀlectiu Dones d’Empresa celebra aquest divendres a l’edifici Neàpolis de Vilanova la setena edició del seu congrés, que vol posar sobre la taula històries d’èxit de dones emprenedores al Penedès. L’associació agrupa bona part del talent femení del territori i s’ha convertit en un important motor per garantir la presència femenina en els àmbits econòmics del territori.

Serà precisament la presidenta de l’ODEE, Roser Xalabarder, la que pronunciarà la conferència central del congrés, que s’allargarà de dos quarts de deu del matí a dos quarts de sis de la tarda.

També et pot interessar

Comentaris