Camp Joliu confia a mantenir el concert econòmic del Govern

Edifici central de l’escola Camp Joliu de l’Arboç.
14/10/2021 - 20:00h

L’escola arbocenca és un dels centres que poden perdre la subvenció perquè nens i nenes estan separats

El Govern de la Generalitat ha anunciat aquesta setmana, a través del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que no renovarà els concerts econòmics a les escoles i instituts que segreguen per sexe a les etapes d’infantil, ESO i estudis postobligatoris –batxillerat i formació professional– de cara al pròxim curs 2022/2023. La decisió afecta onze centres que encara separen els nens de les nenes a les classes. Al Penedès, és el cas de l’Escola Camp Joliu, de l’Arboç.

L’executiu català va intentar no renovar els concerts a primària per al curs 2020/2021, però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va suspendre la denegació, va acceptar les mesures cautelars soŀlicitades pels centres i va establir la renovació del concert per sis cursos escolars més, fins al 2025/2026. Gonzàlez-Cambray creu que ara, amb la LOMLOE ó ‘Llei Celaá’, aprovada per l’Estat el desembre del 2020, el Departament d’Educació té “més cobertura jurídica” per executar aquesta decisió.

Gonzàlez-Cambray ha explicat que “al segle XXI no hi pot haver cap escola que, amb finançament públic, continuï separant els nens i nenes a les aules”, i ha garantit que el seu departament seguirà “determinat fins que no hi hagi cap mena de discriminació dins del servei educatiu de Catalunya”.

Els concerts educatius en les etapes d’infantil, secundària i postobligatoris s’acaba amb l’actual curs escolar 2021-2022, motiu pel qual Educació va traslladar en la reunió del Consell Executiu d’aquest dimarts un informe segons el qual no es renovarà el concert als centres que segreguin per sexe a partir del curs que ve.

No hi ha cap centre de segon cicle infantil que imparteixi educació diferenciada per sexes, però sí a l’ESO i en estudis postobligatoris. Així, no es renovarà el concert en 11 centres educatius, cosa que afecta 139 grups de l’ESO –3.850 alumnes–, i dos d’aquests onze centres que imparteixen batxillerat concertat, amb quatre grups (251 alumnes) escolaritzats.

Confiança a Camp Joliu
Des de Camp Joliu, de l’Arboç –fundada l’any 1983 com a escola familiar agrària i que avui compta amb uns 1.400 alumnes que provenen de 55 municipis diferents i que estan matriculats entre els cursos de P3 i segon de totes les modalitats de batxillerat llevat de l’artístic–, s’han manifestat al 3d8 amb aquestes paraules: “No esperem ni preveiem que se’ns retiri el concert perquè som una escola a la qual hi pot venir qui vulgui, sigui nen o nena. I prou coneguda per tothom. El nostre model és molt popular a països com Anglaterra i els Estats Units, i la Constitució deixa clar que tenim dret a ser finançats amb diners públics després que el Tribunal Constitucional així ho avalés l’any 2018”.

“A més, cap família hi portaria els fills i filles si s’hi practiqués qualsevol tipus de discriminació”, s’afegeix des de la gestió del centre, que va recórrer contra la retirada del concert a l’educació primària, de manera que és vigent la mesura cautelar de mantenir el concert econòmic fins a l’any 2026.

El cas de la primària
Com apuntàvem, la Generalitat va intentar retirar el concert a les escoles que segreguen per sexe en cicles de primària, però el TSJC en va suspendre la denegació i va acceptar les mesures cautelars soŀlicitades.

Així, es va establir de manera cautelar la renovació del concert per a sis cursos escolars més, fins al 2025/2026. El Govern va presentar-hi aŀlegacions i estan pendents de la sentència. Gonzàlez-Cambray ha admès que l’executiu no espera que el veredicte “sigui favorable” i que, per tant, esperarà que expirin els terminis i aleshores no els renovarà. “Això vindrà més endavant”, ha dit.

El Govern considera que, en el cas anunciat concretament aquest dimarts, compta amb “més cobertura jurídica”. A banda de la llei educativa de Catalunya, que contempla explícitament que no es concertaran centres que segreguin per sexe, s’aferren també a l’empara de la LOMLOE.

“Si volen tornar-ho a portar als tribunals, estem acostumats que ho judicialitzin, no hi ha cap argument jurídic perquè ens tornin a imposar cap mesura cautelar”, s’ha reafirmat el conseller d’Educació.

A banda de l’aval jurídic, el Govern sent que respon a una demanda social. La setmana passada, el Parlament va instar l’executiu a retirar el concert amb els vots a favor de tots els grups parlamentaris a excepció de Vox, Cs i PPC.

“Per tant, donem resposta al que es va instar al Govern”, ha raonat el titular d’Educació.

“El nostre model educatiu és d’escola pública, de qualitat, educadora, acollidora, que fomenti els valors de la pau i la diversitat, democràtica, social, feminista, verda i en català”, ha reivindicat Gonzàlez-Cambray.

També et pot interessar

Comentaris