Torna a créixer l’atur a la costa amb el final de la campanya turística

Un home mirant la pàgina web del SEPE. FOTO: ACN
11/10/2021 - 09:57h

El Baix Penedès va registrar 50 nous aturats al setembre, mentre que a l’Alt Penedès continua pujant l’ocupació

Catalunya va aconseguir, el passat mes de setembre, situar l’atur en nivells prepandèmia. Després d’augments continuats des del març del 2020, en què es va declarar l’alerta sanitària per la Covid-19, el relaxament de les restriccions i la bona evolució de la vacunació han aconseguit el que fa uns mesos semblava impossible: la xifra d’aturats és menor ara que al febrer del 2020.

Segons dades del Ministeri de Treball, el país va tancar el setembre amb 378.470 persones apuntades a les llistes del SEPE, mentre que al febrer de l’any passat n’hi havia 395.214. Aquesta dada és especialment destacable si es té en compte que el final de la temporada turística sempre ha estat una època dolenta per al mercat de treball català.

Però tot i que la tendència global ha estat bona, hi ha zones que sí que han notat el final de la bonança climàtica en les seves taxes d’atur. Aquest és el cas del Baix Penedès, que després d’alguns mesos de registrar baixades importants en la xifra de persones aturades, al setembre ha tornat a sumar 50 veïns a les llistes de desocupació. Actualment hi ha 7.669 persones sense feina.

L’economia de la comarca costanera té una forta dependència del turisme, un fet que queda palès en l’evolució que segueix habitualment l’atur en la zona –amb increments destacables al final de la temporada turística–, en un territori que se situa a les posicions capdavanteres pel que fa al nivell de desocupació a Catalunya.

El cas contrari

A la banda contrària d’aquesta tendència hi ha l’Alt Penedès. La comarca continua encadenant mesos amb registres a la baixa en la taxa d’atur. Al setembre, 80 persones van abandonar les llistes del SEPE, i el territori se situa entre els que presenten un millor comportament pel que fa a la creació d’ocupació, amb 5.093 aturats.

La diversificació de l’economia de la zona (amb un pes molt important de la indústria) ha convertit l’Alt Penedès en una de les comarques catalanes més resilients a les crisis econòmiques. Ja ho va demostrar amb la que va començar l’any 2007, i ara ho ha confirmat.

També et pot interessar

Comentaris