L’emergència lingüística, eix de la Setmana de la República a Vilafranca

29/09/2021 - 18:45h

Diverses entitats independentistes organitzen activitats fins el dia 9 d’octubre per commemorar l’1-O

El debat sobre el context actual de la llengua i la seva relació amb el model d’immersió lingüística aplicat a l’ensenyament a partir dels anys 80, les propostes d’acció davant l’emergència actual, i la llengua en el context polític d’una república en construcció són els tres eixos de la segona edició de les jornades ‘Repensem-nos ‘que ha organitzat la Marxa de Torxes. Aquestes jornades se celebraran els dies 2, 5 i 9 d’octubre al Fòrum Berger Balaguer, a partir de les 19.30h, i sense necessitat de reserva prèvia però amb aforament limitat.

Aquest dissabte, dia 2, serà el torn de la jornada ‘La culpa és de la immersió? Com hem arribat fins aquí?, amb Joaquim Arenas, Carme Junyent i Montse Sendra, moderats per Jaume Marfany.

El dia 5 d’octubre, ‘Ara què? Es pot apedaçar, això?’ ambEnric Gomà, Rudolf Ortega i Francesc Xavier Vila, moderats per Pau Vidal i finalment, el dia 9 d’octubre, ‘Un estat sense llengua? El català és una lluita compartida?’, amb mb Isidor Marí, Josep Murgades, Eva Pons i Lluís de Yzaguirre, moderats per Cati Morell.

Segons ha explicat el president de la Marxa de Torxes, Jaume Claramunt, l’objectiu d’aquestes xerrades és “reflexionar de forma no partida sobre l’emergència lingüística que estem vivint”. Claramunt explica que la missió és organitzar jornades similars cada any.

Dins el programa de la Setmana de la República també hi ha la participació de l’exconseller Quim Forn en la convocatòria especial dels Músics per la Llibertat avui divendres 1 d’octubre a la plaça de la Vila de Vilafranca a partir de les 20.30h. També avui divendres, a les 7h, es tiraran salves en commemoració de l’1-O, tot i que no hi haurà matinades com l’any passat.

També dins el programa d’actes organitzats en commemoració de l’1-O, la secretària nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Esther Güell, i el cap de l’Oficina Internacional de l’ANC, Abel Riu, presentaran les conclusions del Congrés d’Independències Unilaterals. Serà el 7 d’octubre a les set de la tarda a l’Agrícol. I el dia 8 d’octubre, a les set de la tarda, al Vinseum de Vilafranca, Adrià Alsina, doctor en Comunicació i secretari nacional de l’ANC presentarà Per què la independència va fracassar i per què encara és possible, un llibre que repassa les estratègies que més bé han funcionat des de les revolucions francesa i americana als casos d’Escòcia i el Quebec.

Tercera edició de la Setmana de la República

La Setmana de la República va néixer de la voluntat d’un seguit d’entitats independentistes del Penedès que, l’octubre del 2018 es van unir sota el paraigua de Tot República amb la voluntat de commemorar el referèndum de l’1-O i mantenir viu l’esperit reivindicatiu de la república proclamada un any abans. Aquestes entitats van entendre que un cop proclamada la república el 27 d’octubre del 2017 no tenia sentit continuar organitzat la Marxa de Torxes que se celebrava a Vilafranca des del 2003.

L’any 2019 les jornades Repensem-nos es van incorporar al programa de la Setmana de la República en una primera edició dedicada a reflexionar sobre el nacionalisme. Enguany, després que l’any passat no es va poder celebrar cap acte a causa de la pandèmia, arriba la tercera edició de la Setmana de la República amb un format breu, i la segona edició de les jornades Repensem-nos dedicades a l’emergència lingüística.

Aquest any, segons els organitzadors, hi ha hagut poc temps per organitzar el programa d’actes, però l’objectiu de Tot República és consolidar aquesta cita com un espai no només de reivindicació nacional sinó també de debat permanent de la ciutadania i els nous reptes polítics i socials. De fet, els organitzadors no descarten recuperar la Marxa de Torxes davant el context d’indefinició política per part dels partits polítics respecte a la declaració d’independència de l’octubre de 2017.

També et pot interessar

Comentaris