Cassolada a Sant Jaume dels Domenys contra la MAT

Alguns dels participants en l’acte contra la MAT que s’ha fet aquest dilluns a Sant Jaume dels Domenys.
20/09/2021 - 18:26h

L’acte ha estat convocat a la mateixa hora d’una reunió prevista amb Forestalia que s’ha cancel·lat

Aproximadament un centenar de persones s’han reunit aquest dilluns a la tarda a tocar de la Casa de Cultura de Sant Jaume dels Domenys i de l’escola Els Quatre Vents per participar en una cassolada de protesta contra el projecte de la línia de molt alta tensió (MAT) que impulsa el grup aragonès Forestalia.

L’acte, convocat per la flamant plataforma ciutadana ‘Domenys Dempeus’, nascuda precisament arran de l’oposició veïnal al projecte que trinxaria amb torres elèctriques pràcticament sis dels set nuclis urbans del terme municipal de Sant Jaume dels Domenys -per bé que el moviment ja ha avançat que es mantindrà actiu amb altres temàtiques d’interès ciutadà-, s’ha celebrat tot i que minuts abans s’havia desconvocat la reunió prevista que representants de Forestalia havien de mantenir amb l’alcalde, Marc Palau, i altres membres del consistori domenyenc.

En saber que hi havia convocada l’acte de protesta, segons ha reconegut el mateix alcalde de Sant Jaume dels Domenys, des de Forestalia s’ha avisat que ningú no aniria a explicar la iniciativa que preten portar energia elèctrica de parcs eòlics i fotovoltaics des de l’Aragó fins a Begues (Baix Llobregat).

Amb tot, Marc Palau ha avançat que, quan hi hagi una nova data de la reunió, la tornarà a fer pública entre la ciutadania. Una població que s’oposa massivament al projecte, atès que, per exemple, s’han recollit unes 1.200 al·legacions en un municipi amb menys de 2.000 persones adultes censades.

Declaracions

Al peu de la concentració, Marc Palau ha lamentat l’absència dels representants de Forestalia, a qui havia avisat que “hi hauria una concentració totalment pacífica, sorollosa està clar, per`ò sense aldarulls. Haguessin pogut venir sense cap problema, però ens han manifestat que ells el que voldrien seria una reunió totalment tranquil·la”.

“Forestalia no volia estar aquí per sentir el que ells han provocat”, ha dit també l’alcalde de Sant Jaume dels Domenys, que ha volgut agrair públicament la formació de la plataforma ‘Domenys Dempeus’. “Ens ha donat veu, força i potència per fer-nos sentir al territori”, ha dit també Marc Palau.

Quant a l’argument central per oposar-se a la MAT, Palau ha resumit que “tal com diu el projecte, no és una línia elèctrica d’evacuació, sinó de tranport, i les línies de transport estan per llei prohibides. Només poden anar per Red Electrica, que té la xarxa estesa i pot suportar aquesta línia”.

“Demanem que utilitzin la línia de Red Electrica i que no construeixin una línia d’evacuació amb torres de 70 metres en la que preveuen transportar l’energia creada per deu centrals nuclears”, ha reclamat l’alcalde de Sant Jaume dels Domenys, que ha conclòs que la Generalitat ha traslladat als alcaldes del Baix Penedès aquest mateix dilluns la seva “preocupació” per la MAT i que presentarà al·legacions al projecte en els quinze dies d’ampliació del període reclamat per l’administració catalana.

Des de ‘Domenys Dempeus’, un dels portaveus, Jordi Urpí, ha explicat que “qualsevol persona que vingués al terme municipal de Sant Jaume i fes el recorregut de la MAT i veiés com el trinxa veuria que és de jutjat de guàrdia”. “A la gent, quan s’assabentava del projecte, se li posaven els pèls de punta”, ha dit també Urpí, que assegura que la futura línia passa a unes poques desenes de cases habitades i empreses, i planteja torres elèctriques “que fan tres vegades el campanar de Sant Jaume”.

Un moment de l’acte de protesta.

Sobre l’absència de Forestalia a la reunió inicialment convocada, Urpí deia que “ja m’ho imaginava que voldrien escorrer el ‘bulto’, tot i que vaig sentir a l’amo de Forestalia dient que no faria cap cosa en contra del territori. Que vingui aquí i miri com el projecte que està proposant trinxa el territori”.

“No pararem i farem tot el possible perquè això no arribi a bon terme per ells”, ha conclòs el portaveu de ‘Domenys Dempeus’.

També et pot interessar

Comentaris