El nou curs comença encara marcat per la Covid-19

Imatge d’arxiu de Vedruna Sant Elies.
13/09/2021 - 10:58h

L’alumnat haurà de seguir amb mascareta i grups bombolla i es mantenen els accessos esglaonats, tot i que al pati es podran barrejar amb altres grups

Aquest dilluns ha començat el curs escolar, però encara no ho ha fet amb total normalitat. Així, malgrat que recupera la presencialitat a totes les etapes educatives (excepte a la universitària), es mantindran, almenys inicialment, la majoria de protocols i mesures anti-Covid-19 a les aules. Així mateix, es relaxaran parcialment algunes restriccions: s’aniran eliminant progressivament les quarantenes per als alumnes vacunats i els grups bombolla es podran barrejar al pati amb mascareta. Es mantindran els torns d’esbarjo per a l’ús dels patis.

En aquest curs, a més, hi ha una novetat important: si l’activitat que es fa té lloc a l’exterior i/o es mantenen els grups estables, no serà necessari l’ús de mascareta.

Així, totes les etapes educatives continuaran organitzant-se en grups bombolla formats per fer un millor seguiment i traçabilitat de possibles casos de Covid. Dins els grups bombolla no cal que els alumnes mantinguin distàncies de seguretat.

Als centres es continuarà fent un rentat de mans freqüent amb sabó o gel hidroalcohòlic, però els controls de temperatura als accessos al centre no seran obligatoris, tot i que es podran continuar fent si el centre ho decideix.

Les famílies es fan responsables de l’estat de salut dels fills, i hauran de signar la declaració de responsabilitat a l’inici de curs.
També es mantindran les mesures de ventilació i els accessos esglaonats dels alumnes a les classes, tot i que sense haver de guardar un temps mínim de separació.

El Departament d’Educació obre la porta a modificar alguns punts del protocol a partir del segon trimestre i depenent de com evolucionin les dades de la Covid, així com la campanya de vacunació entre els menors.

Dades a Vilafranca
A Vilafranca es mantenen els grups de P3, un total de 18, i els grups de 1r d’ESO s’han reduït de 24 a 22. Un 93,2% de les preinscripcions de P3 fetes en període ordinari han pogut accedir al centre que demanaven en primera opció, mentre que el 96,6% ho han fet en alguna de les opcions soŀlicitades. Pel que fa a 1r d’ESO, el 92,6% han pogut accedir al centre que demanaven en primera opció, mentre que un 98,4% ho han fet en alguna de les opcions soŀlicitades.

El nou curs escolar s’inicia a la vila amb un total de 6.846 alumnes, 126 menys que el curs passat. D’aquests, 1.226 són alumnat d’educació infantil de segon cicle, 2.925 de primària i 2.695 d’ESO. Per tipologia de centre, 4.456 alumnes estan escolaritzats en centres de titularitat pública i 2.390 ho estan en centres concertats. Aquestes dades d’alumnat matriculat no són definitives, perquè caldrà ajustar-les amb les baixes que s’han anat produint durant els darrers mesos i que es constaten un cop iniciat el curs escolar.

Pel que fa a l’educació infantil de primer cicle, el curs ha començat amb una oferta aproximada de 425 places, de les quals 265 són municipals. Les 4 llars municipals d’infants han iniciat el curs amb normalitat i amb un 100% de les places cobertes el passat 6 de setembre. En aquests moments, l’oferta de titularitat pública representa aproximadament un 63% del total.

Com a novetat, enguany s’ha incrementat l’oferta d’ensenyaments postobligatoris amb un nou cicle formatiu de grau superior de Documentació i Administració Sanitàries que s’imparteix a l’Institut Milà i Fontanals; la nova titulació de Guia, informació i assistències turístiques, perfil professional d’Enoturisme, que s’impartirà a l’escola d’Enoturisme de Catalunya; el curs de Ciberseguretat en entorns de tecnologies de la informació que s’impartirà a l’Institut Eugeni d’Ors, i la doble titulació de Batxillerat i Ensenyaments esportius, que oferirà l’Institut Milà i Fontanals i que permetrà obtenir dues titulacions en tres cursos: la del cicle d’Ensenyaments esportius en l’especialitat de futbol i la de Batxillerat.

Al Vendrell, gratuïtat a P2
A la capital del Baix Penedès (i a l’espera de dades que es faran públiques properament), serà el primer any en què s’oferiran totes les places de P2 gratuïtes. La intenció de l’Ajuntament és que, en propers cursos, la gratuïtat a les escoles bressol municipal sigui universal a totes les edats).
Per altra banda, cal comentar que durant la passada primavera i estiu, el consistori ha destinat més de 47.000 euros a diverses actuacions de millora en centres educatius del municipi per tenir-ho tot a punt a començament de curs.

En aquest sentit, a part del manteniment ordinari que es fa durant l’any, també s’executen treballs extraordinaris de millora: pintura, canvis de portes i arranjaments de lavabos, patis i teulades, entre d’altres.

Relleu al capdavant de cinc centres educatius de Sant Sadurní

Sant Sadurní començarà dilluns un nou curs escolar ple de novetats, sobretot pel que fa a la gestió dels centres educatius. De les sis escoles i instituts que hi ha actualment a la vila, quatre inicien la temporada amb nova direcció. És el cas de l’IE Jacint Verdaguer, que després de dos anys moguts per la jubilació de Josep Maria Esteve, inicia el curs amb Albet Sasot Mateus al capdavant del projecte. A l’Escola La Pau, Estefania Lara agafa les regnes del centre, mentre que l’Escola Intermunicipal del Penedès estrena nova titularitat, amb Rosa Peñafiel Tutusaus com a directora. Aquest centre, que fins ara havia estat un institut mancomunat entre diferents ajuntaments de l’Alt Penedès, el gestionarà a partir d’ara la Generalitat de Catalunya. Finalment, Joan Solé Sendra dirigirà a partir d’ara l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rosell.

Una altra novetat del curs és l’imminent trasllat de l’escola d’adults al Centre Cultural de la plaça Nova.

Pel que fa a l’oferta educativa, el curs 2021-2022 es mantenen a Sant Sadurní totes les línies que fins ara estaven en funcionament tant als centres públics com concertats. No hi ha hagut cap increment ni cap reducció de línies, cosa que manté el nombre d’alumnes en una xifra molt similar a la de l’any passat. El que sí que s’ha reduït enguany són les ràtios a tots els grups de totes les escoles al nivell de P3.

També et pot interessar

Comentaris