Indignació i impotència davant les pintades a Santa Maria

12/09/2021 - 22:20h

L’1 de setembre la basílica vilafranquina es va llevar amb unes pintades a la façana que ja està restaurada. La parròquia no presentarà cap denúncia, però ha lamentat profundament els fets

Indignació i impotència són les dues paraules més sentides a les parròquies de Vilafranca després de l’aparició –el matí de l’1 de setembre– d’unes pintades entre la façana sud i la teulada de la basílica de Santa Maria –precisament una zona que ja està restaurada–, en un lloc on, des del carrer, són poc visibles per als vianants. Els grafitis en qüestió diuen “ni Déu, ni Rei, ni Pàtria” i “Ens volem vives”, amb una signatura a terra que només es pot veure des de la teulada de Santa Maria i que indica: “Tobogans, cagum Déu”.

El rector de Santa Maria, Mn. Xavier Aymerich, ha lamentat profundament les pintades. També ha explicat que, malgrat el maldecap que els generarà i les despeses extres que provocaran, no pensen presentar cap denúncia al respecte. “No volem fer cap guerra. De fet, no vam ser nosaltres els qui vam denunciar-ho”, ha manifestat Aymerich, que ho atribueix al fet que potser tot plegat “formava part d’un joc”.

Tot fa pensar que la matinada del dia 1 els autors de les pintades van saltar la tanca que hi ha al corraló, entre la basílica i el Palau Baltà, per després pujar a través de la bastida que hi ha instaŀlada, on treballen actualment els paletes que estan duent a terme la restauració del segon terç de la teulada de la basílica.

Ara, s’hauran de netejar les pintades, una tasca complexa perquè la zona ja ha estat restaurada i perquè el producte que s’utilitza és molt agressiu per a una pedra antiga com aquesta.
Pel que fa a les obres, i després d’haver acabat el primer terç de la teulada, ara està en marxa el terç del mig de la teulada, que ja està totalment destapat, i s’estan coŀlocant les bigues per a després fixar-hi les plaques aïllants i, finalment, les noves teules. El gran avantatge que hi ha hagut és que els fons FEDER permetran començar en paraŀlel el tercer terç, de tal manera que hi haurà dos equips treballant simultàniament. Tot plegat, doncs, amb la previsió que a principis del 2022 la teulada estigui totalment restaurada.

De la seva banda, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas, ha criticat durament l’acció assegurant que “és molt lamentable que en els temps que vivim hi hagi gent que es permeti el luxe de ser tan covarda i dolenta malmetent el nostre patrimoni”.

La basílica completarà els vitralls

Des de la parròquia vilafranquina s’està preparant la coŀlocació del primer dels dos vitralls que queden pendents de coŀlocar i que ja han trobat mecenes. Si tot es compleix, i coincidint amb la finalització de les obres de restauració de la teulada de Santa Maria, a principis del 2022 està previst coŀlocar el vitrall que s’ubicarà just al damunt de l’altar de Sant Raimon de Penyafort (el primer de la dreta per l’entrada principal). Així, el 3d8 ha pogut saber que serà un vitrall obra de l’artista vilafranquí Fèlix Plantalech, un original amb motius penedesencs. A més, el mecenes d’aquesta peça serà l’empresa Serveis Mèdics Penedès, amb el doctor Josep Panyella al capdavant. El segon vitrall també té mecenes, però de moment no s’ha fet públic.

També et pot interessar

Comentaris