La Generalitat enceta els actes de la Diada al Vendrell

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, lliura la Medalla d’Or al fill d’Arcadi Oliveres (Foto: ACN)
10/09/2021 - 09:57h

El president Pere Aragonès atorga la Medalla d’Or a Josefina Castellví i Arcadi Oliveres a la vila nadiua de Pau Casals, que centre l’11-S

El govern de la Generalitat, amb el seu president, Pere Aragonès, al capdavant, ha encetat aquest dijous al vespre els actes institucionals de la Diada Nacional de l’11 de Setembre del 2011 en un acte al Vendrell.

El motiu ha estat perquè el mestre Pau Casals és el personatge que vincula tots els actes commemoratius de l’Onze de Setembre d’enguany, atès que es compleixen els 50 anys del seu històric discurs a les Nacions Unides, en l’estrena de l’himne que Casals va compondre per l’organisme mundial.

L’acte celebrat a la plaça Bach, a tocar de la casa-museu dedicada a Pau Casals al barri marítim de Sant Salvador, va consistir en l’atorgament de la Medalla d’Or de la Generalitat a l’oceanògrafa Josefina Castellví i a l’economista Arcadi Oliveres, aquest a títol pòstum.

Es tracta de la màxima distinció que una persona pot rebre a Catalunya.

El Cor Zòngora del Vendrell va entonar el Cant de la Senyera (Foto: ACN)

“Són referents per al conjunt de la societat. Deixen un llegat ètic, moral i sobretot humà. Ells han de ser els referents del país”, ha manifestat el president Aragonès sobre els guardonats.

Aragonès va remarcar, en referència a la personalitat de Pau Casals comparada amb la de Castellví i Oliveres, que “la voluntat de transformació, la perseverança en les conviccions i el compromís amb la humanitat són alguns dels valors que comparteixen”.

“Han dedicat la vida a la voluntat de millora, de suma, de fer prosperar la societat i a la recerca del bé comú; amb perfils diferents per complementaris que els converteixen en una font d’inspiració per a totes i tots”, va afirmar el president de la Generalitat.

El llegat dels guardonats, per Aragonès, ha de permetre “avançar cap a un món més just, amb menys bel·ligerància i cap a un món més humà”, sempre “amb consensos i posant al centre a qui s’ha deixat als marges”. En aquest sentit va posar de relleu que “sense la plena emancipació de les dones no ens podem reconèixer com una societat justa i avançada”.

Alhora, va demanar aprendre dels guardonats “per impulsar les revolucions verda, social i feminista”.

Respecte la vessant d’activista d’Oliveres i agafant d’exemple el discurs de Pau Casals a l’ONU de fa 50 anys, Aragonès va afirmar que “Catalunya ha de poder superar la repressió i decidir lliurement quin ha de ser el seu futur com a poble”. Finalment, respecte les dues figures protagonistes de l’acte va demanar que la societat sigui digna hereva del seu llegat perquè aquest “és el millor homenatge que els podem oferir”.

En nom de Josefina Castellví, la Medalla d’Or de la Generalitat la va recollir la seva neboda, Maria Jesús Guinea Castellví. En una intervenció molt breu va apuntar que el reconeixement “és un gest que demostra que ningú l’ha oblidat”.

En representació d’Arcadi Oliveres, mort fa uns mesos, el seu fill Bernat Oliveres es va mostrar agraït pel reconeixement a la trajectòria de l’economista i activista. A més, va llegir unes paraules que el seu pare va escriure poc abans de morir, en les quals donava les gràcies per la vida que havia tingut.

“Donar les gràcies per tota la gent que m’ha donat gràcies. Gràcies per la consciència lúcida amb la qual em puc acomiadar. Per les mirades d’agraïment, pel regal d’un dia més, per tots els homenatges”, havia deixat escrit Arcadi Oliveres.

L’acte va començar amb el president de la Generalitat passant revista a la formació de guàrdia d’honor del cos de Mossos d’Esquadra, que va hissar la senyera amb la música del Cant de la Senyera interpretat pel Cor Zòngora del Vendrell.

Marina Rossell i Xavier Lloses en la interpretació dels Segadors (Foto: ACN)

L’homenatge va ser conduït per la periodista Núria Jar i es va tancar amb la interpretació dels Segadors a càrrec de Marina Rossell, acompanyada al piano per Xavier Lloses.

També et pot interessar

Comentaris