Caldria introduir canvis a la festa major de Vilafranca?

Els Administradors de Vilafranca brinden a l’inici de la Capta d’enguany
30/08/2021 - 11:00h

El 3d8 ha plantejat quatre qüestions a 10 exadministradors pensant en el futur de “la més típica”

La pandèmia ha canviat la forma de poder celebrar les festes majors al nostre país. Si l’any passat van ser ben atípiques i molt residuals, aquest 2021 encara no han pogut tornar a la normalitat. Quants anys haurem de seguir amb la mascareta, la distància i evitar les aglomeracions? La vacuna ha estat una gran ajuda però no definitiva i caldrà veure com evoluciona la pandèmia. Des del 3d8 hem volgut traslladar quatre simples qüestions al voltant de la festa major de Vilafranca a 10 exadministradors i exadministradores de “la més típica”. Ells o elles ho van ser en diferents èpoques però ningú va viure el que han viscut aquests dos darrers anys els actuals administradors. Persones que han administrat la festa major i que ara, anys després de la seva tasca, potser veuen la festa d’una altra manera. Des del 1978, quan Eloi Miralles va ser administrador fins al 2017, quan ho va ser la Maria Bassegoda. Respostes molt interessants davant de preguntes que poden tenir resposta els propers anys. I és que la pandèmia potser farà repensar algunes tradicions festamajorenques, o no!

PREGUNTES

  1. CREUS QUE LA FIGURA D’ADMINISTRADOR/A ESTÀ
    CONDEMNADA A DESAPARÈIXER?
  2. COM S’HAURIA DE FINANÇAR LA FESTA MAJOR?
  3. QUÈ TRAURIES O QUÈ HI AFEGIRIES?
  4. PENSES QUE S’HAURIA D’OBRIR ELS PORTANTS DE SANT FÈLIX AL POBLE?

“La capta és un actiu que, ni que sigui només per tradició, no s’ha de perdre”

Eloi Miralles Figueras. Administrador l’any 1978
  1. No ho crec. Una figura que porta ja segles d’història no pot desaparèixer si no es donen uns condicionaments que ho aconsellin; i jo, de moment, no els veig per enlloc. D’altra banda, a l’Ajuntament aquesta funció li convé perquè els deslliura de molta feina.
  2. La capta és un actiu que, ni que sigui només per tradició, no s’ha de perdre. Ara bé, de sempre he cregut que l’aportació del consistori hauria de ser força més generosa, ja que no sabem fins quan les empreses que són fidels a la Festa Major continuaran col·laborant.
  3. En bona lògica, trauria, cosa difícil, l’incivisme per part d’alguns i, sense treure’ls, limitaria els temps d’actuació d’alguns balls i buscaria un espai i un horari més adient per als balls parlats, tal com s’ha fet amb el dels Malcasats. També procuraria arreglar, d’una vegada per totes, la durada de les processons.
  4. Mentre hi hagi exadministradors que puguin portar-lo potser no caldrà. Però si no n’hi ha, tal com ha passat algunes vegades, s’ha de poder oferir la possibilitat als que vagin a la processó, tot i que no hagin estat mai administradors.

“Trobaria correcte que, prèvia petició, tothom pogués portar Sant Fèlix”

Jordi Solà Sebastià. Administrador l’any 1985
  1. No, la fórmula permet que cada administració li doni el seu toc personal sense perdre la seva essència, però crec que certs temes s’haurien de gestionar amb una continuïtat al llarg dels anys i durant tot l’any (marxandatge, contractacions d’espectacles), acceptant el suport i professionalitat dels tècnics municipals.
  2. Finançament públic i privat com ara, però millorant el sistema de recaptació privada, no pot ser que s’hagi de passar personalment per totes les botigues, tallers i empreses, per a vegades no recollir cap diner. El privat hauria de ser més seriós, i tant si aporta com si no ho fa, dir-ho un cop rep la petició d’aportació.
  3. Per incrementar el suport i coordinació en certs aspectes amb els tècnics municipals, la nova administració s’hauria d’anomenar immediatament passada la FM. Per altra banda, mantindria que Sant Fèlix estigués tot l’any a Santa Maria, i el Sant que passaria per cada casa dels administradors/es seria el petit.
  4. A vegades hi ha hagut problemes de portants en algunes processons, per tant, trobaria correcte que, prèvia petició, tothom el pogués portar.

“Viure la festa des dels budells t’ensenya a apreciar-la i a empatitzar amb els qui l’organitzen cada any”

Maria Batet Rovirosa. Administradora l’any 1992
  1. No veig perquè hauria de desaparèixer aquesta forma d’organitzar la Festa Major. Crec que és una excel·lent manera que molta gent, al llarg dels anys, conegui què vol dir organitzar un esdeveniment d’aquesta magnitud. Però, com tot, cal fer evolucionar la figura de l’”administrador/a, tant pel que fa a la selecció, com pel suport i acompanyament del tot necessari que ha de rebre per part de l’Ajuntament.
  2. Si volem innovar en el sistema de finançament de la festa, que crec que és del tot necessari, hem de fugir de “ho fem així perquè sempre s’ha fet així” . La Festa Major és molt participada i som molts i moltes els qui en gaudim. Em sembla que als administradors no els hauria de recaure a ells exclusivament la feina de buscar patrocinadors i/o col·laboradors o, si més no, s’hauria de professionalitzar el sistema.
  3. La Festa Major de Vilafranca viu en un delicat equilibri entre la passió i l’orgull d’un poble que estimem i sentim la nostra festa d’una forma molt emotiva i visceral i la necessària racionalització en aspectes relacionats amb l’organització, la seguretat, el finançament, l’ordre públic, etc…
  4. Rotundament sí.

“La figura de l’administrador s’ha de mantenir donades les peculiars característiques de la nostra festa”

Carles Mata París. Administrador l’any 1996
  1. Crec que la figura de l’administrador/a s’ha de mantenir donades les peculiars característiques de la nostra festa. Intentant sempre adaptar-se a cada època.
  2. L’Ajuntament ha de garantir un mínim establert pel pressupost municipal. La resta ha d’anar en funció de la tasca desenvolupada pels administradors, forma part del joc.
  3. Els actes “establerts” (balls, diades, processons, etc.) són propis de la festa. Els possibles petits canvis formen part del “joc” que cada administració pot desenvolupar. D’aquí ve la “gràcia” de ser administrador de “la més típica”.
  4. Veritablement crec que seria bo obrir al poble poder portar San Fèlix en processó, sempre amb un ordre establert, ja que actualment hi ha dies que els “portants” som molt justets, hi amb molt pocs relleus.

“Ser Administrador/a és un privilegi des de l’any que ets escollit i acceptes un compromís”

Montse Guilera Soler. Administradora l’any 1999
  1. No, es conservarà com a títol honorífic. Però cal valorar la incondicional ajuda dels voluntaris d’altres anys, l’experiència al carrer i sobre el terreny és molt important ja que en el paper tot quadra, però cal trepitjar els llocs per veure la realitat. En els últims anys no es compta amb la seva ajuda i la societat els necessita.
  2. Finançar la Festa Major és un dels grans problemes que no hauria de caure sobre els Administradors. L’aportació de l’Ajuntament de Vilafranca hauria de cobrir el 75 % de tot el pressupost.
  3. El que s’hauria de millorar i molt son les cercaviles i processons, potser la pandèmia ens hi ajudarà sentint i veient tot el seguici a distància, podem aprofitar aquest moment per reflexionar i trobar el sistema. Les Carpes de la Rambla estan obsoletes, tenim la cobertura de les vies, des de Cal Berger fins al Pont de Moja com a espai nou per ubicar-les, implicant els Barris que estan a tocar.
  4. No. Ser Administrador/a és un privilegi des de l’any que ets escollit i acceptes un compromís que repercuteix en estar present en els dies de la Festa.

“La festa major s’hauria d’anar adaptant als canvis dels nous temps”

Marta Torrents Masqué. Administradora l’any 2002
  1. El 2021 segur que ja és diferent a la del 2002. Un administrador/a no pot ser un recaptador. També penso que hem d’acceptar que cada administració pugui prendre les pròpies decisions sense sentir-se jutjada.
  2. L’Ajuntament hauria de fer la recaptació a les empreses, comerços i també particulars. El finançament “tradicional” (capta, programa) hauria de ser anecdòtic.
  3. La festa major s’hauria d’adaptar als nous temps, tal com han anat fent altres festes majors. Penso que “la tradició” ens limita a canvis que són necessaris per tenir una festa del segle XXI. Tots els balls parlats els posaria en escenaris repartits per la Vila en diferents moments del dia. Limitaria els horaris d’acabada de les processons i els castells. Faria una oferta musical de nit més ambiciosa (en quantitat i qualitat).
  4. Sí. És una de les tradicions que veig necessari canviar. Sant Fèlix representa el poble i el poble vol sentir-se partícip de la seva festa, també en les processons. Ser administrador/a no depèn del poble, els tria l’Ajuntament, cosa que limita qui pot sentir-se part de la festa en aquest sentit.

“Hi ha coses que cada any són iguals i es podrien deixar establertes”

Eva Sans Ribera. Administradora l’any 2007
  1. No veig perquè hauria de desaparèixer la figura de l’administrador. El que sí que s’hauria de fer és revisar com es distribueixen les responsabilitats i la comunicació entre administradors i Ajuntament a l’hora de preparar la Festa Major. Uns treballen molt i els altres s’emporten la fama.
  2. Amb corresponsabilitat: la part tradicional l’hauria d’assumir l’Ajuntament al 100%, al cap i a la fi és la part patrimonial de la festa i representativa de Vilafranca i després els administradors que s’encarreguin de buscar diners per finançar la festa. També estaria bé establir un sistema que animés la col·laboració de les empreses.
  3. No m’ho he plantejat, la veritat. El que em ve al cap, com a exadministradora, és que hi hauria d’haver més treball en equip amb Cultura i els Administradors. Hi ha coses que cada any són iguals i que es podrien deixar establertes i escrites i facilitarien la feina a tothom.
  4. Sí, no hi ha tants administradors que vagin a les processons i en canvi hi ha molta gent devota que seria molt feliç de poder-hi anar.

“Cal protegir i reforçar la figura de l’administrador. Cada cop es va retallant més el poder de decisió seu”

Joaquim Runsó Bascuñana. Administrador l’any 2011
  1. Si no es fa res, sens dubte penso que sí. Ja fa molts anys que no es fa absolutament res per protegir i reforçar la figura de l’administrador, al contrari, cada cop es va retallant més el poder de decisió dels administradors.
  2. Des de l’Ajuntament s’hauria de finançar tota la part cultural i tradicional que per mi ha de ser intocable, i això es podria finançar amb un impost per habitant. Tota la part festiva s’hauria de suportar amb la capta del programa i l’estampa, marxandatge, patrocinis i col·laboracions tant d’empreses com de particulars i/o amb pagament d’entrades als concerts.
  3. Hi trauria el tema de tots els ens que s’han creat al voltant de l’FM (consell de la FM, la fundació i altres comissions), que fan que les decisions que s’han de prendre es facin de manera molt més lenta. Afegiria de manera obligatòria que els balls no puguin ser registrats com a entitats. Els balladors no poden decidir moltes de les coses que passen actualment. Haurien de tenir ben clar que són una part de la importantíssima imatge que donem de la FM.
  4. És una d’aquestes tradicions que ningú es preocupa de mantenir. S’hi està treballant, però crec que serà complicat poder mantenir aquesta tradició, i si s’ha d’obrir no em sembla malament, però com fer-ho serà complicat.

“Ser administrador és com si fessis un màster d’administració i direcció d’empreses”

Raimon Mascaró Figuerola. Administrador l’any 2014
  1. Espero que no. Costa trobar perfils, però ser administrador és un honor. És feina i no remunerada, però t’ho has de prendre com si estiguessis en una entitat sense ànim de lucre i amb ganes de treballar per la Vila. S’aprenen moltes coses, és com si fessis un màster d’administració i direcció d’empreses.
  2. Amb el model actual, amb les subvencions que arriben, no es cobreix el pressupost. Per això es demanen diners per empreses, la capta, el marxandatge, barres… La capta per les empreses és feixuga, però és com es recapten molts diners, hauria de ser més fàcil, i existir algun sistema que no s’haguessin de recórrer. Potser a través de la Fundació de la FM, que hauria d’estar més operativa, hi hauria d’haver una persona dedicada a buscar esponsoritzacions a uns anys vista.
  3. No és qüestió de treure ni afegir res, la Festa evoluciona per si mateixa i ella es refà amb el temps. Els canvis que sorgeixin que siguin amb sentit i amb cap, no perquè algú ho digui o li agradi més una altra manera de festa.
  4. És una opció. A vegades costa que els prohoms vagin a portar el Sant els dies de Festa. Si ser administrador és un honor portar el Sant també, però si no hi ha gent, sóc partidari d’obrir-ho, potser és una evolució de la Festa.

“La diversitat enriqueix la festa i la fa més inclusiva i oberta en tots els sentits”

Maria Bassegoda. Administradora l’any 2017
  1. No ho crec ja que és una tradició molt arrelada i per molts vilafranquins/es és un honor poder-ho ser.
  2. El tema del finançament és el més polèmic de tots. L’Ajuntament de Vilafranca fa l’aportació econòmica més important, però la resta recau en el que recaptin cinc persones que no tenen perquè tenir experiència comercial ni empresarial. Seria molt més pràctic que es comptés amb una partida econòmica tancada cada any.
  3. M’agradaria veure més diversitat en el perfil dels administradors/es. Crec que vaig ser la primera dona amb una discapacitat física en ser-ho i vaig sentir alguns comentaris de l’estil “no podràs aguantar les processons”. Doncs mira, ho vaig poder fer tot, però si no hagués estat així penso que tampoc hauria passat res. La diversitat enriqueix la festa i la fa més inclusiva i oberta en tots els sentits.
  4. Sí. Hi ha moltes persones que tenen devoció pel nostre patró però mai seran administradors/es. Potser es podria establir un dels tres dies de processó per tal de fer la prova, veure si realment la gent s’apuntaria i valorar l’experiència.

També et pot interessar

Comentaris