El món casteller es reivindica per Sant Fèlix

30/08/2021 - 13:04h

La Generalitat no ha avalat els pilars de 5 amb 50 persones que volien fer Verds, Vella, Joves de Valls i Jove de Tarragona

Vilafranca no ha tornat a tenir, per segon any consecutiu, diada de Sant Fèlix per culpa de la pandèmia de la Covid-19. Però, a més, no ha tingut ni els pilars de 5 de les colles que havien de participar en la jornada ja que a només quatre dies de la diada, la Generalitat va anunciar que no autoritzava els espadats de Verds, Vella, Joves de Valls i Jove de Tarragona perquè el protocol que es demanava era poder fer-los amb un grup de 50 persones i no 25 com estava establert fins ara.

Les colles participants han decidit que no volien fer cap pilar inferior a 5 perquè la plaça més castellera es mereixia, com a mínim, cinc pisos i, per tant, la diada de Sant Fèlix s’ha quedat amb la lectura d’un manifest reivindicatiu, tot i que les colles han entrat a plaça amb pilars de 4 sota la pluja, cosa que ha provocat l’aplaudiment del públic, format per castellers, i que ha aguantat tota l’estona sota l’intensa pluja que queia a les 12 del migdia a Vilafranca.

Després de la lectura del manifest, i d’un minut de silenci simbòlic, els caps de colla de les quatre colles han dut a terme una atenció a la premsa on s’han mostrat visiblement enfadats i han demanat un pla de represa castellera de forma immediata.

Primerament, però, l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, ha volgut mostrar la seva indignació amb la decisió del Govern i ha demanat que Sant Fèlix sigui “un punt d’inflexió”. Regull ha reconegut que no hi havia prohibició expressa per escrit de la Generalitat, sinó que tot ha estat de paraula i que, tot i que els Verds ja han fet en alguna altra ocasió pilars de 5 amb 25 castellers, s’ha considerat que si no ho veien clar totes les colles, no es faria per Sant Fèlix. “Aquesta diada ha de ser d’unitat i així ha estat”, ha comentat Regull.

Des dels Castellers de Vilafranca, el seu cap de colla, Sisco Benet, ha apuntat que el que demanen és un protocol per la represa castellera, però no per tornar-hi amb grups de 25 persones per poder fer pilars sinó per començar amb l’activitat “de forma segura, i amb protocols adaptats, però no només per grups petits perquè això no té sentit”.

Les quatre colles han fet pilars a la plaça Jaume I abans d’entrar a la plaç
a de la Vila. FOTO: Jose Paredes

A banda de Benet, el que s’ha mostrat més visiblement ofès amb la situació ha estat el cap de colla de la Vella, Albert Martínez, que ha explicat que ara ja no senten tristesa sinó “ràbia”, i que “algun dia haurem de ser valents perquè no pot ser que els únics que no estem fent la nostra activitat siguem els únics que ens vam aturar per la cinquena onada”. Martínez ha posat un exemple prou clar: “vam parar assaigs i la canalla de la colla feia totes les activitats extraescolars, activitats d’estiu i campaments excepte castells. Necessitem solucions ja i fer castells de forma immediata”.

Declaració del conseller Argimón

Aquest mateix dilluns i en una roda de premsa del Govern, el conseller de Salut, Josep Maria Argimón, ja s’ha posicionat sobre l’acte reivindicatiu del món casteller a la diada de Sant Fèlix. “Em sap greu, però ara és un moment de prudència realment. Jo entenc que tots els sectors demanen i demanen més; avui mateix, el sector de la cultura demana un aforament del 100%, però ara és un moment de prudència i hi ha bastanta vida oberta”, ha comentat el conseller.

“No s’ha de voler córrer ara perquè després ens poden arribar problemes més importants perquè des del punt de vista del contagi estem baixant i estem anant molt bé, certament, però hi ha 400 persones avui a l’UCI”, ha afegit Argimón, per continuar: “Si a partir d’aquí comencem altre cop a incrementar contagis i a les dues setmanes incrementar les persones a l’hospital i a l’UCI, no ens en sortirem. Hem d’aconseguir que el nombre de persones que estan a l’UCI baixi per sota de 100 i això no serà en les properes setmanes, perquè a l’UCI baixem a poc a poc”.

“Per tant, sé que és dur, sé que tots els sectors volen més i que tothom vol la vida normal, però hem de tenir aquest punt de prudència necessari”, ha conclòs el conseller de Salut.

Protocol específic adaptat

L’Ajuntament de Vilafranca i els Administradors havien elaborat un protocol específic per Sant Fèlix d’aquest 2021, per a la realització d’”una jornada de Sant Fèlix adaptada i segura” -expliquen els mateixos Administradors i l’Ajuntament de Vilafranca en un comunicat de reacció conjunta-, i que era similar al que es va fer a Valls per la diada de Sant Joan encara en plena pandèmia del coronavirus.

Això implicava que els castellers participants en la iniciativa, membres de les colles Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls i Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, havien d’estar vacunats contra la Covid-19 i també haver passat un test d’antigens abans de l’acte. A més, en tot moment tindrien posada la mascareta, com ja va passar en l’acte per la festa major de la capital de l’Alt Camp.

Les colles castelleres preveien destinar als pilars una cinquantena de persones, com apuntàvem, degudament vacunades i sense cap símptoma del coronavirus, però al reduir la Generalitat la xifra a un màxim de 25 al comunicat fet públic aquest dijous s’apunta que no hi ha prou garanties de seguretat per fer l’espadat de cinc pisos.

Amb tot, en aquest sentit val a dir que, per exemple, els Verds ja van poder fer un pilar de cinc amb 25 castellers amb motiu del Dia del Graller 2021.

El comunicat de l’ajuntament vilafranquí i els Administradors conclou: “Es vol reivindicar que el tracte cap a la cultura popular sigui equitatiu amb la resta de sectors, assenyalant la seguretat i la rigorositat amb que es preparen les accions culturals, respectuoses sempre amb les mesures sanitàries”.

Reaccions

L’anunci de la negativa del Procicat va generar molta polèmica a les xarxes socials ja que la majoria de gent creu que el món casteller porta molt temps aturat i, a aquestes alçades, ja hauria d’haver un protocol específic per començar a caminar.

Totes les colles participants a Sant Fèlix van emetre comunicats lamentant la decisió de la Generalitat, afirmant que els castells són segurs i que cal que el Govern tingui en compte la cultura popular castellera, tal com ha fet amb altres sectors.

Fins i tot l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, va fer una piulada donant suport als administradors i a la festa major vilafranquina i criticant la decisió ja que la prova duta a terme a Valls havia demostrat que els castells, amb totes les mesures correctes, són segurs.

Finalment la Coordinadora de Colles Castelleres va emetre divendres un comunicat on demanava al Departament de Cultura a aprovar un protocol únic i específic per al món casteller i es pugui així reprendre l’activitat amb un número il·limitat de castellers sempre que es compti amb la pauta completa de vacunació o s’aporti una prova negativa.

Segons explica la Coordinadora, el Govern ja hauria informat la CCCC que el context sanitari no permetria aprovar aquest protocol durant el mes d’agost, però l’entitat espera que es treballi ara perquè el full de ruta pugui veure la llum “properament”. Amb tot, la Coordinadora lamenta que malgrat s’està a l’espera del protocol únic no s’hagi aprovat un protocol específic per a la diada de Sant Fèlix com ja es va fer per Sant Joan a Valls.

També et pot interessar

Comentaris