La Generalitat prohibeix els pilars de cinc per Sant Fèlix

Última Diada de Sant Fèlix celebrada, el 2019 (Foto: Fèlix Miró)
Avatar
26/08/2021 - 20:14h

Ajuntament i Administradors acorden organitzar un “acte reivindicatiu” amb les quatre colles castelleres convidades

Aquest dijous al vespre s’ha fet públic que la Generalitat no autoritza els pilars de cinc que les colles participants a la Diada de Sant Fèlix de la festa major de Vilafranca volien plantar a la ‘plaça més castellera’ dilluns que ve, jornada central de la festa vilafranquina.


L’Ajuntament de Vilafranca i els Administradors havien elaborat un protocol específic per Sant Fèlix d’aquest 2021, per a la realització d'”una jornada de Sant Fèlix adaptada i segura” -expliquen els mateixos Administradors i l’Ajuntament de Vilafranca en un comunicat de reacció conjunta-, i que era similar al que es va fer a Valls per la diada de Sant Joan encara en plena pandèmia del coronavirus.

Això implicava que els castellers participants en la iniciativa, membres de les colles Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls i Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, havien d’estar vacunats contra la Covid-19 i també haver passat un test d’antigens abans de l’acte. A més, en tot moment tindrien posada la mascareta, com ja va passar en l’acte per la festa major de la capital de l’Alt Camp.

Arran de la decisió de la Generalitat i el fet que les colles castelleres no volen fer un pilar inferior al de cinc en una jornada de tanta importància i nivell com és cada any la Diada de Sant Fèlix -creuen que no seria “digne” pel prestigi de la jornada-, faran un “acte reivindicatiu a favor de la represa de l’activitat castellera de forma segura i de defensa de la cultura tradicional”, s’apunta en l’esmentat comunicat conjunt i del qual encara no s’ha avançat cap detall.

Les colles castelleres preveien destinar als pilars una cinquantena de persones, com apuntàvem, degudament vacunades i sense cap símptoma del coronavirus, però al reduir la Generalitat la xifra a un màxim de 25 al comunicat fet públic aquest dijous s’apunta que no hi ha prou garanties de seguretat per fer l’espadat de cinc pisos.

Amb tot, en aquest sentit val a dir que, per exemple, els Verds ja van poder fer un pilar de cinc amb 25 castellers amb motiu del Dia del Graller 2021.

El comunicat de l’ajuntament vilafranquí i els Administradors conclou: “Es vol reivindicar que el tracte cap a la cultura popular sigui equitatiu amb la resta de sectors, assenyalant la seguretat i la rigorositat amb que es preparen les accions culturals, respectuoses sempre amb les mesures sanitàries”.

Reacció dels Verds

Els Castellers de Vilafranca han reaccionat als pocs minuts de trascendir la decisió de la Generalitat amb la següent piulada amb un comunicat adjunt penjat a Twitter:

Arran d’aquesta notícia de darrera hora de dijous, el 3d8 apuntem que, malgrat que deixava també la realització de l’acte simbòlic en condicional, a l’extra festamajorenc de l’edició en paper que publica aquest divendres parla dels pilars de cinc que, finalment, no es veuran a plaça per Sant Fèlix.

També et pot interessar

Comentaris