Polèmica al Penedès per la recuperació del projecte del polígon de Cal Vies

Àrea on se situaria la nova zona de Sant Marçal-Cal Vies. FOTO: GENERALITAT
21/08/2021 - 10:04h

Els ajuntaments de Castellet i la Gornal, Castellví de la Marca i l’Arboç han demanat a la Generalitat que es reprengui la proposta

El polígon logístic de Can Marçal-Cal Vies torna a estar al centre de la polèmica. A finals de juliol, el ple de Castellet i la Gornal –un dels municipis penedesencs que ocuparia aquesta nova àrea industrial– ja va aprovar demanar a la Generalitat que es reprenguin els treballs de redacció del Pla Director Urbanístic (PDU) d’aquest sector, i aquesta setmana l’Arboç s’ha sumat a la petició. Castellví de la Marca va aprovar reprendre el pla en el plenari municipal de dijous.

La redacció d’aquest projecte ve de lluny, i es va aturar fa uns mesos per la gran quantitat d’aŀlegacions que va rebre la proposta. Quan es va presentar, se’n van recollir més de 1.300 d’ajuntaments, entitats, veïns i empreses dels sector del vi. La majoria demanaven que s’acabés la redacció del Pla Territorial Parcial (PTP) del Penedès abans d’aprovar una obra d’aquesta magnitud.

Ara, però, les primeres conclusions extretes d’aquest document que ha de definir el futur del territori conc asseguren que el polígon de Sant Marçal-Cal Vies és “compatible” amb els plans supramunicipals de les comarques afectades, i no veuen inconvenient a tirar-lo endavant sempre que es faci amb el màxim respecte cap al medi ambient.

Veus en contra

Una de les primeres entitats que ha posat el crit al cel per la demanda que s’ha fet des dels ajuntaments dels municipis on s’ubicaria aquest nou sector és SOS Penedès.

L’entitat que va néixer per protegir la idiosincràsia del territori ha criticat que es torni a fer la petició a la Generalitat sense esperar que el PTP estigui acabat, assegurant que “amb aquesta acció, i la posterior acceptació per part de la Generalitat, es demostrarà que el Pla Territorial en procés de redacció des del 2014 i acabat fa poc, el procés participatiu, no ha servit de res, i que la Generalitat ha incomplert la seva responsabilitat davant la ciutadania i ha preferit obeir als interessos econòmics privats”.

SOS Penedès denuncia que el projecte que ara s’ha presentat és molt similar al que ja es va fer públic fa dos anys, “amb algunes petites modificacions que no alteren la proposta inicial”, malgrat les crítiques que va rebre la proposta per part de la societat civil.

Qui també s’ha mostrat contrari a la proposta ha estat el CEPvi, que fa dos anys també va expressar el seu rebuig al polígon, i ha demanat “un planejament sostenible comú del territori Penedès consensuat amb tota la gent de la Vegueria”.

També et pot interessar

Comentaris