ERC de l’Alt Penedès alerta sobre l’afectació de la MAT des de l’Aragó

Lluïsa Llop, diputada d’ERC, amb diversos representants del partit als municipis de l’Alt Penedès afectats pel projecte de la MAT.
Ricard Vinyals
18/08/2021 - 17:28h

Reclama una oposició de tot el territori al projecte i que l’energia renovable es produeixi al lloc on s’ha de consumir

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l’Alt Penedès s’ha posicionat aquest dimecres a la tarda en contra del projecte de la línia elèctrica de molt alta tensió (MAT) que preveu unir diversos parcs eòlics des de l’Aragó fins a la subestació elèctrica de Begues (Baix Llobregat) i que el partit polític entén que “trinxarà” el territori del Penedès i no aportarà cap benefici.

Val a dir que els municipis de l’Alt Penedès per on es preveu que passi la MAT són: Avinyonet del Penedès, Castellet i la Gornal, Olèrdola, Olesa de Bonesvalls, Santa Margarida i els Monjos i Sant Cugat Sesgarrigues.


La diputada Lluïsa Llop, que ha comparegut en roda de premsa amb el president comarcal d’ERC i alcalde de Sant Quintí de Mediona, Pol Pagès; l’alcalde de Sant Cugat Sesgarrigues, Jordi Ferrer; el regidor d’Olesa de Bonesvalls Jordi Ramos i les regidores de Santa Margarida i els Monjos, Lourdes Quer, i d’Olèrdola, Fina Mascaró; s’ha queixat que l’avantprojecte s’hagi fet públic i estigui en període d’exposicions per a fer-hi al·legacions en ple mes d’agost, amb la majoria d’agents del territori inoperatius; i que és “una aberració muntar un projecte d’energies renovables amb energia produïda tant lluny” i amb aproximadament 225 quilòmetres de cablejat i torres elèctriques en comptes de fer una línia a l’Aragó que ja connectés amb projectes en marxa.

“El model energètic ha de ser de proximitat al lloc de consum, no com aquest que se’ns proposa; no ens convé, un macroparc que necessita de macro estructures i que només beneficia els oligopolis”, diu Lluïsa Llop, que afegeix: “Sorprèn que plaques eòliques de l’Aragó hagin de venir a evacuar l’energia aquí”.

A més, Llop ha comentat que aquesta línia de molt alta tensió seria la primera d’un projecte amb 3 línies elèctriques.

De la seva banda, Pol Pagès ha reclamat que el Consell Comarcal de l’Alt Penedès es mobilitzi en contra del projecte, i en aquest sentit ha avançat que aquest dijous hi haurà una primera reunió d’alcaldes de la comarca afectats per la infraestructura quan, per exemple, dilluns ja n’hi va haver una dels territoris del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i el Baix Penedès al qual no s’hi va convidar ningú de l’Alt Penedès.

El president comarcal d’ERC a la comarca penedesenca també ha comentat que “el territori marca el paisatge i la identitat i la ciutadania hauria de poder decidir com és el lloc on viu”. “L’energia renovable s’ha de democratitzar i ha de ser de quilòmetre zero”, ha afegit Pol Pagès.

Quant a dos dels municipis de l’Alt Penedès afectats per la MAT, l’alcalde de Sant Cugat Sesgarrigues, Jordi Ferrer, ha explicat que des de l’empresa promotora del projecte se’ls ha explicat que al municipi s’hi aixecaran cinc torres elèctriques en un tram d’1,6 quilòmetres i 52.000 metres quadrats d’afectació per cablejat i que, per exemple, “ens destrossa la zona de la font del Cuscó”.

I, de la seva banda, el regidor d’ERC a Olesa de Bonesvalls, Jordi Ramos, ha assegurat que aquest és el municipi de l’Alt Penedès amb més afectació per la MAT: 17 torres elèctriques en uns 8 quilòmetres de territori en una zona on ja conflueixen dues línies i “aquesta ens passarà a tocar del cementiri”. “Creiem que caldria aprofitar la línia existent, que podria augmentar la seva capacitat”, ha conclòs Ramos.

També et pot interessar

Comentaris