Front comú contra una línia de molt alta tensió que travessaria el Penedès

Una línia elèctrica al seu pas pel municipi de l’Arboç.
ACN
18/08/2021 - 11:08h

Diversos municipis del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès presentaran al·legacions conjuntes

Representants dels municipis del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès afectats pel traçat d’una nova línia privada de molt alta tensió (MAT) van acordar aquest dilluns presentar un únic paquet d’al·legacions contra la infraestructura.


Fins a 42 representants institucionals, majoritàriament alcaldes, es van reunir telemàticament davant la “preocupació i perplexitat que ha causat el projecte”, segons han informat en una nota.

Segons han remarcat, es tracta d’una “iniciativa privada que respon als interessos econòmics d’un clúster energètic aragonès” i que vol unir parcs eòlics i solars de Terol i Saragossa amb la subestació elèctrica de Begues (Baix Llobregat). La redacció de les al·legacions ja està en marxa i l’estratègia conjunta ja la van defensar també fa uns dies els consells comarcals respectius.

Les localitats afectades també s’han marcat com a objectiu que s’hi sumin tots els municipis per on passarà la instal·lació, ja siguin de la demarcació de Tarragona o de Barcelona. La MAT preveu un traçat de 180 quilòmetres només a l’Ebre i Tarragona i pel que fa a la comarca del Baix Penedès, per exemple, afecta els municipis de l’Arboç, la Bisbal del Penedès, Llorenç del Penedès, Masllorenç i Sant Jaume dels Domenys.

A banda dels alcaldes i regidors, a la reunió d’aquest dilluns també hi van participar els presidents dels consells comarcals del Baix Penedès (Joan Sans), Baix Camp (Rosa Abelló), Priorat (Xavier Gràcia), Alt Camp (Miquel Mateu), Ribera d’Ebre (Gemma Carim) i Terra Alta (Neus Sanromà). També van assistir-hi representants de la Diputació de Tarragona i de la Generalitat de Catalunya, entre les quals hi havia Assumpta Farran, directora general de l’Energia de la Generalitat, i Anna Bernadas, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Més enllà de la necessitat de fixar amb celeritat una estratègia coordinada, la reunió va servir per presentar un equip tècnic que serà l’encarregat de la redacció d’un paquet al·legacions conjunt.

La urgència d’aquesta redacció radica en el fet que el 28 de juliol es va publicar al BOE el procés d’informació pública de l’estudi d’impacte ambiental i la sol·licitud d’autorització administrativa d’aquest macroprojecte energètic. El termini finalitza el 10 de setembre.

L’equip tècnic en qüestió l’integren enginyers industrials, consultors ambientals i advocats especialistes en dret urbanístic, administratiu i local, que comptaran amb la col·laboració de tècnics comarcals i municipals. Alhora, a la trobada es va apostar per fixar una estrategia que proposi solucions i alternatives tècniques, ambientals i polítiques.

El projecte

El projecte d’una MAT que promou el grup saragossà Forestalia i que travessaria bona part del Penedès s’englova en una macroiniciativa energètica amb un conjunt de parcs eòlics anomenat ‘Clúster Begues’. Inclou la central fotovoltaica Jaime I (40 MW) a Lechón (Saragossa) i Cucalón (Terol), i quatre parcs eòlics amb 32 aerogeneradors. Són les centrals El Pelado (38,5MW) a Allueva, Bea, Calamocha i Fonfría (Terol); la central Honos (49,5 MW) a Vivel del Río Martín, La Hoz de la Vieja, Segura de los Baños i Maicas (Terol); la central Lera (38,5 MW) a Salcedillo, Allueva y Fonfría (Terol); i la central San Vicente (49,5 MW) a Cucalón, Lanzuela, Bea, Lagueruela (Terol).

L’anunci del BOE indica que la infraestructura d’evacuació afecta les províncies de Saragossa, Terol, Tarragona i Barcelona. La inversió prevista supera els 378 milions d’euros.

També et pot interessar

Comentaris