Els administradors presenten una Estampa de Sant Fèlix impactant

12/08/2021 - 19:13h

L’artista Joan Hurtado ‘Canano’ s’ha centrat en la cara del patró vilafranquí

Els administradors de la festa major han presentat aquest dijous, a la basílica de Santa Maria, l’Estampa de Sant Fèlix que, per segon any consecutiu, ha plasmat l’artista penedesenc Joan Hurtado ‘Canano’. Un dels trets més destacats i que la diferencien, i molt, a la de l’any passat, és que Canano ha optat per ampliar la imatge del sant i centrar-se bàsicament en la cara del patró vilafranquí. “És molt impactant, i he intentat donar a la cara de sant Fèlix unes faccions més suaus”, ha explicat Canano, que novament ha respectat la imatge fidel del sant i tan sols s’ha pres la llicència de fer-li una cara un xic més alegre perquè “la pandèmia està millorant”.

Canvis en el procés

A diferència de l’any passat, i tot i que ha fet servir tècnica mixta (acrílic, pastel i carbonet), enguany Canano ha optat per realitzar-la directament sobre la fusta, suprimint qualsevol altre element com el tractament de materials i textures que utilitza habitualment. “Ho he fet com un element simbòlic més, ja que la imatge de Sant Fèlix és una talla de fusta policromada”, explica. Un original amb unes mides de 71×100 cm.

“He volgut fer-ho directament sobre fusta per aprofitar la calidesa que dona aquest material i probablement és l’inici d’alguna nova sèrie. No el tema, evidentment, sinó la tècnica de treballar directament sobre la fusta sense oblidar les textures, ja que em va molt bé pel meu sistema de treball on utilitzo les transparències, donant al model un punt eteri que lliga molt amb la meva filosofia”, reflexionava Canano.

Hi ha hagut més d’un dia que, mentre estava plasmant l’Estampa i m’hi posava davant, a mi mateix m’impressionava”

Joan Hurtado ‘Canano’
Estamper de la festa major de Vilafranca

En aquesta segona oportunitat que els administradors han donat a l’artista martinenc, aquest ho ha aprofitat per plasmar també un paisatge típicament penedesenc amb unes muntanyes arrodonides i la vinya “que tant ens representa”. Fins i tot ha explicat que ha fet un petit joc situant entre les vinyes cinc personatges que podrien molt bé simbolitzar els administradors.

Cant gregorià

Abans de descobrir l’Estampa d’enguany, l’acte va iniciar-se amb l’actuació de l’Schola Gregoriana de Vilafranca, que va interpretar el cant que hi ha escrit al llibre que la imatge de Sant Fèlix porta a la mà esquerra. “Em va semblar interessant donar-ho a conèixer a tots els vilafranquins i penedesencs, ja que potser molts no ho coneixen”. El text en llatí diu: “Justus ut palma florebit / Sicut cedrus Libani multiplicabitur”, que vol dir: “Els justos floriran com les palmes i com els cedres del Líban es multiplicaran”. En aquest cas, Canano ha substituït les palmes i els cedres per les vinyes penedesenques.

Els goigs, en directe

A diferència de l’any passat, que els Goigs van ser enregistrats i després de cada Novena es passava l’àudio, aquest any es podran fer en directe. Ara bé, s’hauran de mantenir les mesures que marqui el Procicat. Finalment es farà un sol cor i una orquestra. Per mantenir distàncies, la cinquantena de cantaires se situaran entre l’altar i les 4 capelles que hi ha properes darrera l’absis. Val a dir que de moment la capacitat de la basílica podrà ser del 70% i que la Novena s’avança a les 20.30h. Com l’any passat, s’haurà de reservar l’accés tant a novena i goigs com a per anar a ofici.

Un Sant Fèlix gegant

Un cop es va acabar la presentació de l’Estampa de Sant Fèlix els administradors van anunciar una novetat d’enguany. Van convidar tots els assistents a adreçar-se a la façana lateral de la basílica de Santa Maria, la que toca a la rectoria, on es va desplegar una lona gegant (2,5 x 3,5 metres aproximadament) amb la reproducció fidel de l’Estampa d’enguany. La idea dels administradors és que com que el patró vilafranquí no podrà sortir al carrer, que almenys tots els vilafranquins i penedesencs el puguin veure en qualsevol moment.

La parada de l’FM

Igual que l’any passat, els administradors han imprès 1.600 estampes de Sant Fèlix a la mateix mida (47 x 64 cm). També es podran adquirir a banda del programa de la festa major al preu de deu euros. La parada dels administradors serà a la plaça de la Vila a partir del dissabte 22 d’agost totes les tardes de 18 a 21h i s’hi podrà adquirir, a banda del programa i l’Estampa, tot el marxandatge de la festa major. Abans, la Capta, que es farà els propers 19 i 20 d’agost, i el dissabte 21, al matí de mercat, també hi haurà parada.

També et pot interessar

Comentaris