Denuncien que l’Hospital del Vendrell no ofereix el servei de PADES a l’estiu

03/08/2021 - 11:05h

Som Poble-ERC i el comitè d’empresa del centre sanitari vendrellenc afirmen que això passa per manca de personal

Som Poble – ERC i el Comitè d’Empresa de l’Hospital han denunciat aquesta setmana que l’Hospital del Vendrell no pot oferir el servei de PADES durant l’estiu per manca de personal. Cal recordar que el PADES és un Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport expert en cures pal·liatives i en l’atenció a persones amb situació de dependència.

Així, segons Som Poble – ERC i el Comitè d’empresa de l’Hospital del Vendrell, aqest servei no s’està oferint en aquests moments al Baix Penedès durant l’estiu per manca de personal, ja que les persones que realitzen aquesta tasca durant l’any no disposen de substituts quan estan de vacances.

Aquesta denúncia l’ha fet a les portes de l’Hospital del Vendrell el partit polític, amb la diputada de la CUP per Tarragona, Laia Estrada, i també el comitè d’empresa.

Marc Robert, regidor de Som Poble-ERC, ha explicat que a partir d’un cas particular proper, s’ha detectat que el PADES al Baix Penedès no serà operatiu durant bona part del mes d’agost. Segons ha apuntat, l’equip de PADES al Baix Penedès està format per una metgessa, una infermera i una treballadora social, que treballen de dilluns a divendres de 8 a 15.30h fent suport domiciliari a través dels CAPs a persones amb necessitats pal·liatives, de final de vida o en situacions complexes d’envelliment o dependència, permetentaixí alliberar llits i atencions a l’hospital i facilitant les cures al domicili, amb els beneficis queaporta pels pacients i l’entorn familiar.

Segons el regidor, aquest estiu, (igual que va passar l’any passat) bona part del mes d’agost, el servei deixa d’oferir-se per la manca de substituts que cobreixin el període de vacances de l’equip.

“I quan el PADES no és operatiu, les seves tasques bàsiques recauensobre els professionals dels CAPs, que aquests dies també estan desbordats, i amb gent devacances que tampoc es substitueixen. Un servei tan especial en un moment tan sensible de lavida de les persones es veu afectat per les mancances estructurals del sistema sanitari al BaixPenedès que no podem normalitzar: l’estiu passat no podien néixer infants a l’Hospital delVendrell i aquest agost el dret a morir dignament a casa es veurà severament minvat”, ha afirmat el regidor..

En altres territoris, afirmen des de Som Poble-ERC, com el Tarragonès i a les regions sanitàries de Barcelona, els equips PADES disposen de més personal, amb una infermera més i fins i tot un psicòleg i oferint una prestació les 24h els 365 dies a l’any.

Per tot plegat es demana al Departament de Salut que s’amplii el servei de PADES al Baix Penedès per cobrir les 24 hores dels 365 dies de l’any amb més personal i que es reforci l’atenció primària.

A continuació, la Laia Estrada, ha recordat que el PADES és un servei que originàriament havia de servir per donar suport als Equips d’Atenció Primària (EAP) però finalment han acabat substituint les seves funcions. Estrada ha lamentat que una decisió que va comportar l’afebliment de l’Atenció Primària ni tan sols s’ha acabat implementant de forma homogènia arreu del Territorini amb la dotació de recursos necessària, tal com demostra el cas denunciat al Baix Penedès.

Per aquest motiu la CUP-NCG ha entrat a registre preguntes al Parlament per comprovar a quins altres municipis la manca de personal està comportant el tancament de PADES o fins a quin punt arriben les desigualtats en quant a la prestació del servei.

De forma urgent, la CUP-NCG
reivindica més recursos perquè no s’interrompi el servei, però a mig termini consideren que el PADES ha de recuperar la seva funció original per a casos excepcionals de manera que siguin el personal de referència de l’Atenció Primària qui es faci càrrec de l’atenció domiciliària i les cures al final de la vida de les seves pacients.

Estrada també ha assegurat que la manca de personal durant el període d’estival és un mal endèmic perquè falta personal a tot el sistema sanitari. La solució, segons la diputada cupaire, passa per millorar de forma significativa les condicions laborals del personal sanitari per tal d’evitar-ne la seva fugida.

També et pot interessar

Comentaris