Mn. Trens és incorporat com a col·leccionista d’art al RCCAAC de l’IEC

28/07/2021 - 21:00h

És una àmplia ressenya de la professora de la URL Sílvia Coll-Vinent amb la col·laboració de Vinseum

Aquest mes de juliol la fitxa biogràfica de l’erudit i sacerdot vilafranquí Manuel Trens Ribas(1892- 1976) ha estat incorporada al repertori que porta a terme en línia l’Institut d’Estudis Catalans. Es tracta d’una àmplia ressenya de la professora de la URL Sílvia Coll-Vinent que ha comptat, entre d’altres, amb la col·laboració de Vinseum que ha ofert a més l’autorització per a reproduir diverses imatges i fotografies històriques de les principals peces de la col·lecció d’art Manuel Trens que és dipositada a Vinseum.

La fitxa de l’il·lustre vilafranquí incorpora una àmplia nota biogràfica i àmplies referències sobre els seus postulats noucentistes i la tasca de Trens com a promotor de les Exposicions d’Art del Penedès, la primera de les quals, celebrada a Vilafranca el 1926, és considerada com l’origen de la seva col·lecció i del mateix Museu de Vilafranca (Vinseum. El treball de Silvia Coll-Vinent aporta també nombroses referències sobre el llegat de Mn. Manuel Trens a la Biblioteca Pública Episcopal de Barcelona(BPEB), format per uns vuit mil volums que es troba actualment en procés de catalogació per a constituir una col·lecció especial dins el Catàleg Col·lectiu d’Universitats de Catalunya. La fitxa inclou igualment deu referències bibliogràfiques.

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) està portant a terme des de fa un parell d’anys aquest aplec de referències anomenat Repertori de Col·leccionistes i Col·leccions d’art i Arqueologia de Catalunya (RCCAAC), una obra en línia que dirigeixen Francesc Fontbona i Bonaventura Basegoda i que és consultable a la xarxa a www.rccaac.iec.cat. Es tracta d’un treball ampli que compta amb un important nombre de col·laboradors que porten a terme el redactat de les diverses fitxes, en cada cas acompanyades d’imatges d’algunes de les obres i de com estava situada inicialment cada col·lecció. En aquest moment el Repertori compta amb 144 fitxes entrades entre les quals, a més de la vilafranquina que hem indicat, hi trobem les corresponents a penedesencs com els vilanovins Josep Anton de Cabanyes i Ballester, Josep Ferrer Vidal o Víctor Balaguer, els vendrellencs Pau Casals i Antoni Deu i Font, o el sitgetà Miquel Utrillo Morlius.

També et pot interessar

Comentaris