Moren milers de peixos al pas del riu Foix per Pacs

Avatar
14/07/2021 - 13:50h

El col·lectiu ecologista Bosc Verd lamenta que no hi hagi prou cabal al torrent a tocar de la Torre de l’Aigua de Vilafranca

Milers de peixos han aparegut morts al riu Foix al seu pas pel municipi de Pacs, concretament a tocar de la Torre de l’Aigua de Vilafranca, segons ha fet públic el grup ecologista Bosc Verd.

En un comunicat del mateix col·lectiu s’apunta que el riu Foix, a sota la Torre de l’Aigua de Vilafranca, “ha deixat de ser un riu i s’ha convertit en un torrent sec i, és clar, els peixos han mort”.


Probablement es tracta d’exemplars de barb cua-roig (Barbus haasi), espècie que si es pesca s’ha de retornar immediatament a l’aigua i que en el cas que se’l mati la llei fixa una indemnització de 30 euros per exemplar, a més de la sanció econòmica corresponent.

“Aquí no s’ha respectat el cabal mínim ambiental ni de bon tros”, apunta el col·lectiu Bosc Verd, que en el seu comunicat continua per dir que “sabem que a la zona de clima Mediterrani no anem sobrats d’aigua, però sembla que sovint ho oblidem. Només cal donar una ullada al Google Maps per veure la quantitat de piscines que hi ha a Vilafranca”, alhora que es pregunta si es poden mantenir tantes piscines.

“No tenim dret a utilitzar tota l’aigua encara que tinguem capacitat i diners per fer-ho”, afegeixen els ecologistes.

El comunicat del grup ecologista afegeix: “Des de fa més de 20 anys, gran part de l’aigua que es consumeix al Penedès prové d’Aigües del Ter Llobregat; això ens ha servit per a créixer desmesuradament i crear polígons a tort i a dret, però no hem estat capaços de mantenir un mínim cabal dels nostres rius”.

I la nota de Bosc Verd conclou: “El riu Foix en la seva part baixa és ben curiós: sembla que només existeix com a riu des de la depuradora de Vilafranca fins a l’Embassament del Foix. En aquest tram sempre hi ha un cabal acceptable. Per abastir a Vilafranca pugem l’aigua als dipòsits que hi ha dalt de la Muntanya de Sant Pau, però no se’ns acut de bombar una part de l’aigua de la depuradora a sobre de la zona captació d’aigua per mantenir un cabal ecològic”.

També et pot interessar

Comentaris