Costes es farà càrrec de tota la regeneració de les platges de Calafell

Avatar
12/07/2021 - 20:00h

Els treballs tenen l’objectiu de recuperar la sorra i retenir-la davant temporals

El Servei de Costes de l’Estat ha confirmat que finançarà al 100% el projecte per a la regeneració natural de les platges de Calafell, que costarà més de 300.000 euros. L’actuació es farà entre la zona de l’Estany i el límit territorial amb el municipi de Cunit i la intenció és començar els treballs dins d’aquest mateix any 2021.


Segons ha anunciat l’Ajuntament de Calafell, el Departament de Costes ja havia anunciat fa dos anys que es feia seu el projecte. Tanmateix, la disponibilitat pressupostària primer, i la pandèmia de coronavirus després, ho havien ajornat. Ara, l’Ajuntament de Calafell i el servei de Costes a Tarragona s’han reunit i de la trobada n’ha sortit la confirmació que ja hi ha els diners disponibles. Sortiran dels pressupostos per a la lluita contra el canvi climàtic.

Actuació davant dels temporals
Aquesta iniciativa mediambiental al municipi de Calafell servirà per a retenir sorra de la platja i compensar els efectes dels temporals marítims, però també enriqueix la diversitat biològica, en flora i fauna, de la franja litoral, com s’ha vist amb la nidificació d’exemplars de corriol camanegre -espècie d’au protegida- 30 anys després, o també de la praderia vermella de la tardor.

Consisteix a afavorir l’aparició de petites dunes on s’acumuli sorra de forma natural. De fet, com ja passava abans, amb els madalers.

L’Ajuntament de Calafell també recorda que ja ha naturalitzat dos trams de platja de Segur de Calafell, a ponent del Port. “La prova no ha pogut ser més exitosa i els efectes s’aprecien a simple vista”, s’apunta des del consistori calafellenc.

Així, la platja ha crescut uns quatre metres d’ample i a les zones acordonades hi ha un gruix de prop de mig metre de sorra nova.

El tinent d’alcalde d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Calafell, Aron Marcos, explica que “els resultats han estat molt ràpids i indiquen que aquest és el camí”. Afegeix: “Els sistemes dunars estan sent més eficaços que les obres civils o els sistemes mecànics de transportar sorra d’un lloc a un altre”.

Marcos diu també: “Els sistemes dunars són una eina molt bona per lluitar contra l’erosió, els efectes dels temporals i del canvi climàtic. I a Calafell som pioners en fer un projecte d’aquestes característiques en unes platges completament urbanes”.

També et pot interessar

Comentaris