“La Coordinadora mai serà un fre per tornar a fer castells, però cal anar tots junts”

Pau Camprovín
Judit Benages
02/07/2021 - 09:00h

Entrevistem el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Pau Camprovín

Pau Camprovín, membre dels Castellers de Sants, és des del passat març el nou president de la Coordinadora de Colles Castelleres (CCC). En aquests mesos la CCC no ha estat exempta de polèmiques, perquè algunes colles consideren que l’entitat no està fent tot el possible pel retorn de l’activitat castellera. De tot plegat n’hem volgut parlar amb Camprovín.

Com definiria aquests quatre primers mesos del seu mandat?
Han estat uns mesos divertits. No ens hem avorrit, vaja. El que hem fet és continuar treballant per a la represa de l’activitat castellera.

Què ha estat fent la Coordinadora per tornar a fer castells?
A l’abril, en ple estat d’alarma, vam començar a parlar amb la Generalitat però tothom estava centrat en la crisi sanitària i no vam obtenir cap resposta. Aleshores vam esperar que es calmés una mica tot plegat, vam tirar endavant un equip Covid, a proposta dels Castellers de Vilafranca, i vam crear un document d’informació per a totes les colles. N’hi havia que ja pensaven en tornar al cap de pocs mesos, cosa que fins i tot em va semblar irracional. Al juny, amb l’alleugeriment de les restriccions, vam enviar la nostra proposta de protocol al Departament de Cultura, amb grups de 40 persones, però el 17 de juliol ens van dir que la restricció serà a 20 persones com a molt. Aleshores tot va tornar a aturar-se i de setembre a abril no va haver cap mena d’alleugeriment ni possibilitat de fer res.

Es va posar com a possibilitat fer testos d’antígens als castellers?
Aquesta proposta, que va sortir en algun moment, és econòmicament inviable perquè tindria un cost inassumible per a totes les colles. N’hi hauria que podrien trobar espònsors, sí, però seria un greuge comparatiu amb la resta i per això la Coordinadora no pot fer un protocol que contempli això. Els passos que fem els fem per a totes les colles.

Però en un any s’ha aconseguit passar a grups de 20 a 25 persones com a màxim… Cinc persones més en un any. Això no és avançar massa a poc a poc?
A dia d’avui és el que legalment es pot fer, sí. Però el Departament de Cultura té una proposta nostra de futur sobre la taula on el que fem és proposar que les colles de cada territori puguin assajar amb més o menys persones depenent dels índex de la pandèmia al seu territori, sempre tenint en compte la incidència acumulada a 14 dies. En principi ho veuen amb bons ulls, però cal una reunió per explicar-ho bé.

Em diu que és una proposta de futur? No volen el vistiplau de manera immediata?
Sí, un cop presentem el pla el que volem és el vistiplau en el moment, és clar. El que ens preocupa és si torna a tancar l’oci nocturn, però creiem que el món casteller hem demostrat que som grups ben organitzats, amb una bona traçabilitat de contactes i que fan bé les coses.

Què opina dels pilars de Valls i Vilafranca?
Tots els actes que es facin per recuperar l’activitat castellera són bons, però si anem de la mà anirem potser més lents, però més lluny. A partir d’aquí, em decep que l’acte de Valls no es plantegés com un acte simbòlic de tot el món casteller perquè el que es va aprovar a Valls es podria haver aprovat per fer pilars a tot arreu. A més, crec que tampoc és un retorn, ja que es van haver de seleccionar les persones que hi podien participar o no.

I del pilar de 5 dels Verds al Dia del Graller?
Cada colla és lliure de fer el que vulgui, però és clar que és verds han presentat protocols al Procicat i no se’ls han validat. Per a mi, fer un pilar de 5 amb 20 persones no dona una bona imatge del fet casteller. Pots ser molt responsable i segur amb els protocols Covid, però si després no ho ets amb la seguretat castellera…


Creu que els haurien d’haver demanat permís?
No, però tampoc és lògic dir “jo faré el que vulgui” i, després, trucar per si el que faré està assegurat o no. En què quedem? Som necessaris o no? Potser es podria haver fet al revés i treballar plegats. La Coordinadora mai serà un fre per tornar a fer castells. El que fa l’entitat és aplicar els estatuts i complir l’acord de l’assemblea, i són les colles qui decideixen per a què serveix la coordinadora o per a què no.

Si tantes coses s’ha fet des de la CCC per retornar a l’activitat, per què cada cop hi ha més veus que critiquen l’entitat per anar massa lenta?
Potser no s’ha explicat del tot bé, el que s’ha fet. També li he de dir és que als mitjans de comunicació només sentim les colles més mediàtiques, les que fan més soroll i pressionen més. Però hi ha moltes colles que encara no creuen que sigui el moment de tornar a l’activitat i, moltes, també ens diuen que anem massa ràpid. Així que d’opinions n’hi ha de tots els gustos.

Parlava de l’assegurança. Si demà hi ha una actuació, estarà coberta? Les colles han pagat però l’assegurança no està en vigor? Què ha passat?
Les colles encara no han pagat. Se’ls girarà el rebut a finals d’any perquè volem facilitar el pagament. Negociar l’assegurança no és fàcil. L’any passat el que vam aconseguir és pagar un 20% del cost de l’assegurança mantenint condicions per aquest any i que enguany entrés qualsevol activitat d’assaig amb aquest 20%.

O sigui que una actuació, ara mateix, no estaria coberta?
És que amb 25 persones no podem fer actuacions. En el moment que sabem dels actes de Valls i Vilafranca, parlem amb l’asseguradora perquè els hi puguin cobrir, però el que creiem és que amb aquest 20% tot el que es podrà fer en els propers mesos estarà cobert. Però si, tant de bo, es poguessin començar a veure actuacions petites, aleshores el que volem és pagar-ho de forma retraoactiva a finals d’any. L’asseguradora té la proposta sobre la taula.

Passar comptes i pagar per les actuacions fetes a finals dany?
Sí, més o menys. Revaluar el que s’ha fet. Tant de bo haguéssim de pagar el 100%, però ara encara hi ha molta incertesa.

El fins ara director mèdic de la CCC, Daniel Castillo, ha dimitit, i en una entrevista a Penedès Televisió ha dedicat unes dures paraules a Vella i Verds. Ho comparteixen?
Compartim que si anem junts, anirem més lluny, i això és el que ell està dient. Tots volem tornar, però no ha de pensar cadascú només en la seva colla.

Faci’m també una mica d’autocrítica…
Potser hem de millorar la comunicació. Les colles són molt diverses, i potser no hem sabut trobar l’equilibri. És molt fàcil criticar la Coordinadora, i ens acaben posant com els causants dels problemes del món casteller, però després hi ha moltes colles que no volen que fem més. Hem de treballar perquè totes les colles se sentin còmodes. I no és agradable anar de polèmica en polèmica perquè, al cap i a la fi, som unes persones que posem voluntat i moltíssimes hores per treballar per a un món que ens estimem.

Però també hi ha dos professionals que cobren de la Coordinadora, oi?
Sí, però el que s’ha de decidir, doncs, és que han de fer i què no. S’ha de trobar aquest equilibri que li deia.

Com està la tresoreria de la CCC tenint en compte que hi ha dos sous fixos cada mes?
El 90% de la nostra despesa és l’assegurança, no la resta. Ara estem força bé, i hem retallat tot el que hem pogut, però si no arriben subvencions ni patrocinadors tindrem un problema.

També et pot interessar

Comentaris