“Ara, més que mai, convé fer el pas a la instal·lació solar d’autoconsum”

01/07/2021 - 16:39h

Entrevistem l’ambientòloga Marta Marsó i l’enginyer Xavi Hill, dos experts en assessorament energètic de l’empresa Instatec de Vilafranca

L’1 de juny va entrar en vigor la nova tarifa de la llum, que ens obliga a modificar els nostres patrons de consum i a mirar el rellotge abans de posar la rentadora o el rentavaixelles, per exemple, perquè posar-los a una hora o una altra pot fer doblar el preu. Pocs dies després d’anunciar-se aquest increment, el govern espanyol ha aprovat una baixada de l’IVA de la llum del 21 al 10% fins a finals d’any per a consumidors domèstics que tinguin contractada una potència de fins a 10 quilowatts. De tot això en parlem amb l’ambientòloga Marta Marsó i l’enginyer Xavi Hill, dos experts en assessorament energètic de l’empresa Instatec de Vilafranca, especialitzada en instaŀlacions tècniques, enginyeria i serveis energètics.

Per què s’apuja el preu de l’energia?
Hi ha molts factors que hi intervenen. Tot i que les energies renovables ja suposen un 55% de la producció a Espanya, de moment no cobreixen tota la demanda, i això implica utilitzar fonts energètiques més cares i contaminants, com són les de cicles combinats de gas, amb un cost superior i que fixen el preu horari. La pujada del preu del gas, l’increment del preu de les emissions de CO2, l’augment dels peatges del canvi regulatori, la lleugera reducció de el terme de potència de la nova tarifa i el descens d’alguns dels costos de sistema impulsen la pujada del preu de l’electricitat. El preu es fixa en el mercat majorista, el qual es regula per l’oferta i la previsió de demanda en les següents hores, i les incerteses polítiques també condicionen el preu.

Ja estàvem en nivells màxims, oi?
Estem arribant a rècords històrics, si això vol dir que si seran els màxims i no hi haurà pics preus més alts dependrà del mercat en si i de si l’Estat intervé o no en el mercat majorista.

Per què tenim dos mercats (lliure i regulat) diferents?
Perquè venim d’un passat en què hi havia un sistema regulat per l’Estat. L’Estat establia el preu de l’electricitat i ho remunerava tot a un conjunt de companyies elèctriques privades i una de pública que era Endesa. El 1997 es va dividir els diferents sectors de l’energia i es va liberalitzar parcialment el sectors de la comercialització i els sectors de la generació, però el sector del transport i distribució segueix estant fora mercat lliure i per tant supervisat per l’Estat. Per tant, els consumidors poden escollir a quina empresa pagar, i si volen estar en el mercat regulat o lliure. La diferència és que en el mercat regulat es paga el preu de l’energia consumida la del preu del mercat energètic de cada hora i cada dia, més els corresponents peatges, càrrecs i impostos. En el mercat lliure pots seleccionar la comercialitzadora que més et convingui i l’oferta que més t’interessi.

Com podem entendre la factura? Quins conceptes són importants?
El més important a tenir en compte és que en totes les factures hi ha una part regulada (peatges, càrrecs, lloguers, impostos) i una part variable. La factura inclou la depesa del que gastes: els quilowatts hora que consumeixes que es multiplicarà pel preu establert i una part és la potència contractada, que seria el que demanes a la companyia. Es tracta del nombre de kW de què disposes en el teu subministrament i determina quants aparells elèctrics pots tenir connectats alhora. Es factura un preu per cada kW contractat i per cada dia, independentment que hagis consumit energia.

I ara caldrà revisar què consumim per cada franja horària?
Això serà clau. La factura haurà d’indicar quin consum total has tingut per la franja pic (peatges i càrrecs més cars), plana o baixa (més econòmica). Si tens un contracte en què el preu que pagues està diferenciat per la franja que has consumit et serà clau fer-ne un seguiment si vols estalviar.

Per què tanta diferència entre franges?
Les tarifes horàries s’han definit tenint en compte les corbes de demanda. El que es pretén és descongestionar la producció d’energia, de manera que s’eviti engegar fonts energètiques més cares o que haguem d’ampliar les centrals de producció, amb la despesa corresponent. De fet, si els consumidors acaben desplaçant part del seu consum en les hores més econòmiques, que són les que fins ara tenien menys demanda, es pretén que això acabi fent baixar a la llarga el preu. El problema és que sovint és difícil adaptar els nostres hàbits tant a casa com a l’empresa per cenyir-nos a aquestes franges horàries, i si no ho fem veurem encarida la nostra factura de llum.

Què pot fer la gent per estalviar?
Per una banda, mirar de desplaçar el consum que puguem en les hores més econòmiques: engegar els aparells en caps de setmana, i si descartem les nits per les molèsties als veïns, també és bona hora programar-los als migdies, de 14 a 18h o abans de les 8 del matí. A part d’això, cal revisar els consums: canviar iŀluminació a led, substituir aparells de climatització o calefacció que tenen baixos rendiments energètic per altres de nous amb millors rendiments (com l’aerotèrmia) o que depenguin de fonts que no siguin elèctriques ni de gas (com la biomassa), instaŀlar programadors horaris i ara, més que mai, produir la pròpia energia amb fonts renovables.

Cada cop s’incentiva més la instal·lació de plaques solars?
Les instaŀlacions solars fotovoltaiques han baixat molt de preu als darrers anys, i hi ha diferents ajudes econòmiques per incentivar-ne la instal·lació. Ara, més que mai, amb els preus de la llum actuals, amb les ajudes econòmiques (i per també fer front entre tots el canvi climàtic) convé fer el pas a la instal·lació solar d’autoconsum.

Hi ha alguna aplicació amb la qual podem controlar què gastem?
Hi ha diverses aplicacions que estan sortint al mercat, però segurament la teva comercialitzadora també et pot oferir la seva aplicació, de manera que podràs veure els teus consums i els preus que se t’estan aplicant. A part, les persones que ja disposen d’una instal·lació solar fotovoltaica poden disposar de l’aplicació mòbil de l’inversor, que els donarà informació de l’energia consumida de xarxa, de la provinent de les plaques i de la que retornen. En algunes aplicacions, a més, pots introduir el preu de l’energia que pagues, i així pots fer previsió de la següent factura.

També et pot interessar

Comentaris