El calafellenc Albert Pijuan guanya el Premi de la Crítica 2021 en llengua catalana

10/06/2021 - 10:01h

Pijuan ha estat reconegut en narrativa per la novel·la “Tsunami”

L’Asociación Española de Críticos Literarios anunciava dissabte passat els guanyadors dels Premis de la Crítica en les quatre llengües oficials de l’Estat espanyol, a les millors obres de narrativa i de poesia publicades durant el 2020.

En la modalitat en llengua catalana van ser premiats Maria Josep Escrivà pel poemari Sempre és tard i el calafellenc Albert Pijuan per la novel·la Tsunami. En llengua gallega ha rebut el premi la novel·la O libro da filla de Inma López Silva i el poemari A desvértebra d’Ana Romaní. En basc han estat guardonats la novel·la Argiantza de Pello Lizarralde i el poemari Natura Berriak de Jon Gerediaga. En llengua castellana ha rebut el premi la novel·la Línea de fuego d’Arturo PérezReverte i el poemari Los árboles que nos quedan de Ramón Andrés. Enguany el jurat de la modalitat en llengua catalana estava format pels crítics Xavier Aliaga, Anna Ballbona, Lluïsa Julià, Jordi Nopca i Simona Škrabec

Albert Pijuan (Calafell, 1985) ha publicat El franctirador (2014), l’inclassificable Ramon Llull. Ara i aquí (2016), el llibre de relats Seguiràs el ritme del fantasma jamaicà (2017) i Tsunami (Premi Ciutat de Tarragona de novel·la 2020 i Premi Finestres de novel·la 2021). També és traductor i dramaturg, amb una quinzena de peces estrenades, i és professor de l’escola d’escriptura Laboratori de Lletres de Barcelona.

Tsunami és una novel·la amb un ritme vertiginós i embolcalladora, amb una aposta formal intrèpida que acompanya perfectament una història de corrupció moral, familiar i turística. Els protagonistes són tres cosins provinents de la burgesia catalana amb hotels a Sri Lanka i Mèxic.

Tres pijos consentits que viuran un tsunami sense despentinar-se, però que es trobaran amb moltes més onades fetes de bogeria, absurd, desconcert i eufòria buida. Aquests llocs turístics són una escenificació de la vacuïtat, mentre que els estira i arronsa d’aquests cosins i les seves relacions actuen com un teló de fons satíric i alhora afilat i profund sobre el cavall desbocat que és el segle XXI. Estructurada en tres moments temporals diferents amb punts de vista canviants, permet una visió multifocal sobre els personatges ensenyant el turisme de masses convertit en un mostre, el classisme i el maltractament colonialista o les consciències torturades. Tot plegat exhibint un gran domini de l’oralitat i de la comicitat que, al servei del grotesc i de l’excessiu, mostren les vergonyes d’una societat viciada.

Acte amb els guardonats

Enguany s’ha previst un acte amb els guanyadors dels Premis de la Crítica en llengua catalana 2020 i 2021, tenint en compte que l’any passat no es va poder fer l’acte tradicional. Es farà a la Biblioteca de Catalunya i es clourà amb un brindis a l’exterior. Serà dijous que ve, 17 de juny a les 19.30 h a la Sala de Llevant.

També et pot interessar

Comentaris