Un 15,2% de penedesencs ja ha rebut la pauta completa de la vacuna contra la Covid

FOTO: FREEPIK.COM
27/05/2021 - 19:26h

Els indicadors de la pandèmia no paren de baixar a l’Alt Penedès, i en canvi han experimentat un augment al Baix aquesta setmana

El relaxament de les mesures per contenir la pandèmia de Covid-19 sembla que, de moment, no està tenint efectes especialment negatius en l’evolució de la malaltia. Des que la Generalitat va decidir a mitjan maig que aixecava el confinament comarcal, els principals indicadors de la pandèmia es mantenen estables, a l’hora que avança a bon ritme la vacunació de la població.

Malgrat tot, des del Departament de Salut alerten que no es pot abaixar la guàrdia. Les dades demostren que tant el risc de rebrot com l’Rt són sensibles als canvis, i els darrers dies la tendència a l’alça d’alguns dels indicadors han posat sobre la taula la necessitat de contenir la tornada a la plena normalitat.

Aquest dijous, per exemple, l’Rt a Catalunya se situava ja en el 0,96, molt a prop de la barrera de l’1 que es va marcar a l’inici de la pandèmia com la xifra ideal per mantenir els contagis a ratlla. Fa només una setmana, l’Rt era del 0,76, xifra que suposa un augment considerable de la velocitat de contagi. També ha avançat a l’alça els darrers dies el risc de rebrot, tot i encara es manté en 115 punts, deu menys que fa set dies.

Al Penedès, l’evolució dels indicadors de la Covid-19 ha estat desigual des del passat dijous, mentre que a l’Alt segueix baixant tant el risc de rebrot com l’Rt, al Baix –un pol turístic per exceŀlència– els dos barems han crescut.

A l’Alt Penedès, aquest dijous el risc de rebrot era de 45 punts, cosa que situa la comarca en la franja de risc baix. Només hi ha sis comarques arreu de Catalunya que hagin aconseguit arribar a cotes tan baixes. En una setmana, aquest indicador ha caigut més de seixanta punts. Pel que fa a l’Rt, a l’interior també segueix una progressió descendent, i ha passat del 0,96 fa set dies al 0,6.

Al Baix Penedès, en canvi, la situació és molt diferent. L’obertura de la restauració i la gran afluència de visitants que han registrat els últims dies les zones costaneres –afavorida pel bon clima– han tingut efectes negatius sobre les xifres de la pandèmia. Així, el risc de rebrot al litoral penedesenc ha passat en només set dies dels 90 punts als 133, i l’Rt s’ha enfilat de l’1,02 a l’1,58.

També són diferents els percentatges de positius en les proves diagnòstiques que s’han fet a les dues comarques. A l’Alt Penedès, la darrera setmana s’han realitzat 1.419 PCR i tests d’antígens, dels quals només el 2% han donat positiu. Al Baix Penedès, en canvi, han confirmat un contagi el 4,25% de les 1.340 proves que s’han tramitat.

El que sí que avança gairebé en paraŀlel és la vacunació dels veïns del Penedès. Segons dades de Salut, fins aquest dijous 32.181 persones ja havien rebut la pauta completa de la vacuna contra la Covid-19, cosa que suposa un 15,2% del total de la població. La xifra és molt més elevada si només es tenen en compte les primeres dosis (34,7%).

Pel que fa al global de Catalunya, els penedesencs que ja han rebut la immunitat completa contra la malaltia suposen el 2,4% de les 1.314.862 persones que han rebut les dues dosis del vaccí arreu del país.

També et pot interessar

Comentaris