Calafell aprova un pla per ordenar l’arbrat públic

19/05/2021 - 13:00h

El document assenyala els criteris de gestió de l’arbrat i assenyala l’elevada quantitat d’espècies perjudicials per a la via pública al municipi

L’Ajuntament de Calafell ha aprovat inicialment el pla director de l’arbrat viari del municipi. El document estableix els criteris per gestionar l’arbrat, que als carrers del municipi presenta deficiències i desequilibris. En aquesta línia, el pla inclou unes bases per a les futures plantacions, per evitar repetir errors quan es reurbanitzin carrers i places. Un altre objectiu de la iniciativa és que posa la gestió de l’arbrat local al servei de la lluita contra el canvi climàtic.

El pla és el resultat del treball elaborat per Josep Selga, biòleg i consultor ambiental i un dels principals experts en arbrat i jardineria urbans que hi ha al país. Selga ha estat al darrere dels projectes de disseny i manteniment de l’arbrat públic de molts pobles i ciutats.

El tinent d’alcalde d’Ecologia Urbana, Aron Marcos, explica: “L’arbrat viari és un element  clau de la via pública. És veritat que fins ara ens ha generat problemes en alguns indrets, perquè històricament no s’han tingut en compte uns ítems mínims”. Marcos afegeix: “Un arbre és un ésser viu que creix i aquest fet sovint no s’ha tingut en compte”.

El pla assenyala les distàncies de l’arbrat en relació amb el subsòl, les edificacions, els serveis (dels fanals als contenidors de la brossa, les marquesines o les parades de bus) o la tipologia de trànsit. A més, ofereix solucions per als carrers amb voreres on no caben arbres: reformant el carrer amb una de les voreres més amples i un tipus d’arbre que faci ombra als dos costats, per exemple.

Entre les mesures plantejades destaca dissenyar adequadament el subsòl dels carrers amb arbrat, ja que la major part de problemes en aquestes vies són causats per les arrels, que aixequen voreres i fan malbé les canalitzacions subterrànies.

El regidor apunta també: “Tindrem unes bases no únicament per decidir quins arbres plantem quan reurbanitzem una via pública, sinó també com es planta i com es manté, que són factors tan importants com l’elecció de l’espècie adequada”. I conclou: “El pla no ens dóna eines només per planificar accions futures, sinó també per solucionar els problemes actuals: ens facilita criteris per gestionar-los amb la poda, la substitució…”.

El nombre total d’arbres a les vies públiques

El pla director censa els arbres a les vies públiques del municipi de Calafell que compta amb 4.561 unitats, de seixanta espècies diferents. Aproximadament la ràtio és d’un arbre cada sis habitants, lleugerament superior a la mitjana de Catalunya, que és d’un arbre cada set habitants.

L’estudi analitza el nombre d’exemplars d’algunes espècies, alertant de l’elevada quantitat de moreres i pollancres, desaconsellats com a arbrat viari pels problemes que ocasionen. Una altra dada que avisa, és que un 38% dels arbres actuals són inadequats per a la via pública i de la gran concentració d’arbres en unes poques espècies, fet que pot ser un risc en cas de plagues. La proposta del pla director és de “reconduir” la situació amb les futures plantacions, de forma que el pes relatiu de l’arbrat que perjudica l’entorn vagi minvant.

També et pot interessar

Comentaris